Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Livförsäkring: Vad det är och varför du behöver det

Undrar du vad en livförsäkring är, varför man ska ha en eller om det är onödigt? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta när du ska jämföra livförsäkring.

Josefine

Uppdaterad 02 juni, 2023

Publicerad 02 juni, 2023

Lycklig pappa som busar med sina två barn då han precis jämfört och tecknat livförsäkring på Happens

Vad är en livförsäkring?

En livförsäkring tecknar man för att skydda de efterlevande ekonomiskt efter ens död. Det är en typ av personförsäkring som man kan teckna med olika försäkringsbelopp. Faktum är att man kan teckna flera livförsäkringar och få ersättning från alla. En livförsäkring är med andra ord en försäkring som någon annan än försäkringstagaren får nyttja. 

När behöver man en livförsäkring?

Det är viktigt att tänka på hur dina nära anhöriga skulle klara sig ekonomiskt utan din försörjning och att undersöka andra försäkringars täckning. Om ni har gemensamma lån, som en bostad, och den återstående personen inte har råd att betala lånet själv, kan en livförsäkring vara nödvändig för att säkerställa att den efterlevande kan behålla boendet. Det rekommenderas att försäkringsbeloppet anpassas efter lånet och eventuell inkomstskillnad mellan er.

Om man har två inkomster och barn och inte klarar sig på endast en inkomst så har man oftast behov av en livförsäkring. Om man är äldre och har ett avbetalt bolån, klarar sig på endast en inkomst och man har inget ekonomiskt ansvar för sina barn längre då de flyttat ut så är det inte säkert att man behöver en livförsäkring. 

Försäkringsbeloppet på livförsäkringen kan också skilja sig. Kanske är det dags att minska beloppet när barnen har flyttat hemifrån. Jämför både innehåll och pris och utgå ifrån er livssituation för att hitta en livförsäkring

Vem gäller livförsäkringen för?

En livförsäkring gäller för anhöriga till den som tecknat livförsäkringen. Om du inte har specificerat förmånstagare betalas ersättningen ut enligt ett generellt förmånstagarförordnande där ordningen normalt är make, registrerad partner eller sambo, och sedan arvingar.

Vid ansökan måste en hälsodeklaration lämnas där det är viktigt att svara noggrant och ärligt. Felaktiga uppgifter kan leda till att försäkringen inte gäller. Vissa försäkringsbolag kan även kräva att du är helt arbetsför och stadigvarande bosatt i Sverige för att kunna teckna försäkringen.

När kan man teckna en livförsäkring?

Hos de flesta bolag kan du teckna livförsäkring från 18 års ålder upp mot 64 eller 65 år. En del försäkringsbolag erbjuder livförsäkring ända upp till 70 års ålder men det är alltid bra att kolla vad försäkringsvillkoren säger. 

Vad kostar en livförsäkring?

Priset för en livförsäkring kan vara väldigt olika beroende på olika faktorer så som ålder, livsstil, hälsostatus och försäkringsbelopp. En livförsäkring med ett lågt försäkringsbelopp för en ung människa med ett lågt försäkringsbelopp kan kosta så lite som 20 kronor i månaden medan en livförsäkring för någon som är äldre och har ett högre försäkringsbelopp kan kosta minst 200 kr i månaden. 

Vilken livförsäkring ska jag välja?

Som alltid när man ska välja en försäkring så måste man alltid jämföra innan man tecknar. Den livförsäkring som är bäst för en person är inte nödvändigtvis bäst för dig. När du väljer livförsäkring ska du titta på försäkringsbelopp och pris. Det kan även finnas vissa begränsningar vid ersättning om man är utomlands en längre tid eller om man utför extremsporter. Om du ofta dyker eller gör riskfyllda aktiviteter behöver du därför även jämföra villkor. 

Kan man jämföra livförsäkringar?

Ja, på Happens kan du jämföra både innehåll och pris. Du ser resultatet direkt och det tar bara någon minut.

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.