Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Livmoderinflammation hund

Ungefär var fjärde tik drabbas av livmoderinflammation före 10 års ålder. Läs vidare om symtom och behandling.

Skriven av Josefine

Publicerad 12 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

sovande tik med livmoderinflammation, buksmärtor, nedsatt allmäntillstånd

Symptom för livmoderinflammation hos hund

Symtom för livmoderinflammation hos hund kan se väldigt olika ut. En del hundar får blodliknande och variga flytningar, en del hundar tvättar sig ovanligt mycket runt vulvan och en del hundar har en stängd livmoderhals vilket gör att flytningarna inte kommer ut. 

En del tikar visar symtom för livmoderinflammation genom att kissa mer. Ökad törst och nedsatt aptit kan också vara ett vanligt symtom. Svaghet i bakdelen och att hunden ser ut som att den ska försöka bajsa eller krystar är exempel på andra klassiska symtom för livmoderinflammation. 

Ofta blir tiken mer hängig och trött men en del hundar visar ingen påverkan på allmänhälsan. Därför kan det ibland vara svårt att se om din hund har livmoderinflammation så om du är osäker är det alltid bättre att rådfråga veterinär i god tid innan situationen förvärras. 

Happens desktop hemsida logo

Hur mycket kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Är livmoderinflammation farligt för hundar?

Livmoderinflammation kan vara livshotande i vissa fall. Om livmoderhalsen är sluten och bakterierna inte kommer ut i samband med flytningar så kan livmodern spricka för att den blir för full. Hunden kan då få bukhinneinflammation och i värsta fall blodförgiftning. Vid ett sådant tillstånd är tiden knapp och hunden måste opereras akut. Det är en mycket riskfylld operation och det är inte säkert att hunden överlever. 

Vid kraftig livmoderinflammation och varbildning orsakad av E.coli (vilket är den vanligaste bakterien vid livmoderinflammation) så kan toxinerna göra så att hunden mår mycket dåligt. Toxinerna påverkar njurens funktioner att hämma urin men kan också ha påverkan på andra organ samt orsaka chocktillstånd hos hunden. 

Kan livmoderinflammation läka av sig själv?

Om din tik har fått livmoderinflammation kommer du inte kunna behandla den hemma. Om det däremot handlar om ett annat sjukdomstillstånd i livmodern hos din tik så finns det vissa mildare tillstånd som kan gå över av sig själv men för att avgöra detta behöver du först få din hund undersökt hos veterinär. 

Behandling av livmoderinflammation hund

Innan man behandlar en hund för livmoderinflammation behöver veterinär först fastställa en diagnos. En klinisk undersökning kan vara ett första steg att ta reda på om tiken drabbats av livmoderinflammation. Ibland räcker det med undersökning och röntgen men i vissa fall behövs också blodprover tas. 

För att behandla livmoderinflammation kan man antingen göra en kirurgisk eller en medicinsk behandling. En kirurgisk behandling, där man tar bort hela livmodern och äggstockarna, är den enda behandling som garanterat får bort livmoderinflammationen. Det är dock inte en helt okomplicerad operation och är många gånger farligare än när man kastrerar en tik eftersom att livmodern kan brista och tikens allmäntillstånd är påverkat. Om operationen går bra kan tiken i bästa fall få komma hem samma dag eller dagen efter. 

Veterinärkostnader för livmoderinflammation hund

Beroende på din hunds tillstånd och hur akut behandling är så kan priset skilja sig enormt. Vid en okomplicerad operation kan slutpriset landa omkring 30 000 kr men går det riktigt illa till och hunden behöver vara inlagd i flera dagar samt om det är akut på helg eller nattetid så kan prislappen bli betydligt mycket högre. Om din tik är äldre och du har ett lågt veterinärvårdsbelopp idag så kan det vara värt att titta på ett högre skydd för att slippa betala en stor summa pengar själv. 

Vilka hundar kan drabbas av livmoderinflammation?

Än så länge har forskningen inte kunna fastställa en direkt orsak till varför vissa tikar drabbas av livmoderinflammation. Hormoner och bakterier i samband med löp tros vara en möjlig orsak. Det är vanligare att äldre tikar får livmoderinflammation än att yngre tikar får det. 

En del forskning visar på att det är vanligare bland vissa raser. De raser som tros vara i högre risk att drabbas av livmoderinflammation är golden retriever, rottweiler, cavalier king charles spaniel, berner sennen, engelsk springer spaniel och strävhårig collie. 

Kan man förebygga livmoderinflammation?

Ja, det går att förebygga livmoderinflammation genom att kastrera tik. Eftersom att man genom en kastration av tik tar bort livmoder och äggstockar finns det inget som kan bli inflammerat. Däremot finns det i sällsynta fall kastrerade tikar som har fått inflammation i stump-delar som lämnats kvar efter operation. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hur mycket kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen