Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Magkatarr hos hund

Magkatarr är en vanlig sjukdom hos hundar och uppstår när hundens mage blir inflammerad eller irriterad. Det kan orsakas av flera olika faktorer, inklusive stress, kost, mediciner eller infektioner.

Josefine

Uppdaterad 28 juni, 2023

Publicerad 28 april, 2023

hund är trött för att den har magkatarr

Symptom för magkatarr 

Symptom på magkatarr hos hundar kan inkludera illamående, kräkningar, diarré, aptitlöshet och buksmärtor. Om din hund uppvisar några av dessa symtom är det viktigt att du söker veterinärvård.

Vanliga symtom vid magkatarr:

 • Illamående

 • Kräkningar

 • Diarré

 • Aptitlöshet

 • Buksmärtor eller obehag

 • Uppblåsthet eller gaser i magen

 • Ökad salivproduktion

 • Trötthet eller svaghet

 • Dehydrering (törst, torr mun, ökad hjärtfrekvens)

 • Viktnedgång

 • Dålig andedräkt

Notera att symtomen kan variera från hund till hund och att vissa hundar kan uppvisa flera symtom samtidigt medan andra kanske bara visar ett eller två. Det är alltid bäst att rådgöra med en veterinär om du misstänker att din hund lider av magkatarr eller andra hälsoproblem.

Behandla magkatarr hos hund

När du tar din hund till veterinären för en undersökning av magkatarr kommer de förmodligen att rekommendera att din hund ändrar sin kost och eventuellt tar mediciner för att behandla inflammationen eller irritationen i magen. Det är också viktigt att ge din hund tillräckligt med vatten och hålla den lugn och avslappnad för att minska stressen på magen.

En annan viktig del av behandlingen av magkatarr hos hundar är att undvika att ge din hund vissa livsmedel som kan irritera magen, inklusive fet mat, kryddstark mat, choklad och koffein. Det kan också vara en bra idé att ge din hund mindre måltider oftare istället för stora måltider färre gånger om dagen.

Om din hunds magkatarr är allvarlig kan veterinären också rekommendera en mer omfattande behandling, inklusive intravenös vätsketerapi och antibiotika.

Förebygga magkatarr

För att förebygga magkatarr hos hundar är det viktigt att ge din hund en balanserad kost och att undvika att ge den livsmedel som kan orsaka irritation i magen. Det kan också vara en bra idé att minska stressen på din hund genom att ge den tillräckligt med motion och att undvika för mycket ensamtid.

I slutändan är det viktigt att tala med din veterinär om alla frågor eller bekymmer du har om din hunds hälsa. Genom att vara uppmärksam på din hunds beteende och symtom kan du hjälpa till att förhindra och behandla magkatarr, och se till att din hund är glad och hälsosam.

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.