Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Mobilförsäkring: värt eller ovärt?

Alla har vi någon gång stått i valet och kvalet om vi vill köpa till en extra försäkring till vår nya mobiltelefon. Tänk om den går sönder, vad händer då? Faktum är att de flesta redan har en försäkring som täcker din mobil om den skulle gå sönder.

Josefine

Uppdaterad 22 maj, 2023

Publicerad 22 maj, 2023

Vad är en mobilförsäkring?

En mobilförsäkring är en typ av försäkring som erbjuder skydd och ersättning för skador, stölder och andra problem som kan drabba din mobiltelefon. Det är ett sätt att säkerställa att du har ekonomiskt skydd om din mobiltelefon går sönder, blir stulen eller på annat sätt blir ofunktionell.

Mobilförsäkringar kan täcka olika typer av skador, inklusive oavsiktliga skador, vätskeskador, skärmskador, hårdvarufel och andra problem som kan uppstå under den täckta perioden. Vissa mobilförsäkringar kan också täcka stöld av mobiltelefonen och eventuellt ersätta den med en likvärdig eller motsvarande modell.

Därför ska du aldrig köpa försäkring till din mobil

Mobilförsäkringar som du köper till vid köp av ny mobil är sällan prisvärda. Det är ofta ett begränsat skydd och hög kostnad i jämförelse med vad som ingår i hemförsäkringen. Om du inte redan har en hemförsäkring så är det mer prisvärt att köpa till en hemförsäkring för någon hundralapp eller två än att köpa till en enskild mobilförsäkring som endast täcker skador på din mobiltelefon. Din hemförsäkring har skydd för mer än bara din mobiltelefon och kostar nästan lika lite. 

Hemförsäkring

Hemförsäkringen täcker inte bara mobilen om den skulle gå sönder utan även sådant som tv och vitvaror. Det finns alltså väldigt få tilläggsförsäkringar som säljs av återförsäljare som är värda pengarna. Det som händer är att du blir dubbelförsäkrad och så står du där och betalar dubbelt för ett och samma skydd. 

Spara kvitto

Det är viktigt att du sparar kvitto på mobilen eller vitvarorna utifall att du behöver nyttja försäkringen. Bevisbördan ligger på dig som försäkringstagare. 

Jämför alltid innehåll

När du skaffar en hemförsäkring är det viktigt att inte bara titta på priset. Skydd för att mobiltelefonen går sönder och slutar fungera ser ofta väldigt lika ut men det kan vara bra att ha koll på villkoren så att man har rätt förväntningar. Till exempel så täcker hemförsäkringen sällan estetiska skador utan att man har en tilläggsförsäkring. Om du har en hemförsäkring med allrisk, eller drulle som den kallas i folkmun, så kan du få ersättning för en sprucken mobilskärm.

Tappat mobilen i golvet?

När du anmäler en skada till ditt försäkringsbolag så görs alltid ett åldersavdrag. Om din mobil är ett par år gammal och har gått ner avsevärt mycket i värde så sjunker även din ersättning. Försäkringsbolaget kommer alltså inte att ersätta en helt ny mobil för samma summa som du köpte mobilen om den är ett par år gammal. Du behöver därför fundera ut vilka typer av skador som du vill skydda dig mot. Om du ofta tappar mobilen och har behövt reparera mobilskärm flera gånger förut kan det vara smart att lägga till allrisk till din hemförsäkring. 

Kolla upp om du har hemförsäkring

Vad ska du göra om du inte vet ifall du har en hemförsäkring eller inte? På Happens kan du logga in med BankID så kollar vi upp om du har en hemförsäkring. Där kan du se alla försäkringar du har även om de är tecknade hos olika försäkringsbolag. Är du sambo, gift eller bor hemma? Om hemförsäkringen är tecknad på någon annan kan vi inte se om du har en eftersom att det står på någon annans personnummer. Be de logga in på Happens med BankID så kan ni kolla så att hemförsäkringen stämmer och att den även täcker dig som bor ihop.

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.