Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Njursvikt hos katt

Njursvikt är en allvarlig sjukdom som kan påverka kattens livskvalitet avsevärt. Det är också en av de vanligaste sjukdomarna som drabbar katter, särskilt de äldre katterna. Det finns två typer av njursvikt: akut och kronisk njursvikt. I den här artikeln kommer jag att fokusera på kronisk njursvikt.

Josefine

Uppdaterad 27 april, 2023

Publicerad 27 april, 2023

katt som har fått njursvikt väntar på att matte/husse ska ta med katten till veterinär och nyttja sin kattförsäkring
Symtom på njursvikt hos katter:

Kronisk njursvikt kan vara svår att upptäcka i början eftersom symtomen utvecklas gradvis över en längre period. 

Vanliga symtom vid kronisk njursvikt hos katt:

 • Minskad aptit och viktminskning

 • Ökad törst och urinering

 • Illaluktande andedräkt

 • Kräkningar och diarré

 • Trötthet och svaghet

 • Orolig sömn och beteendeförändringar

 • Uppblåsthet och ödem (svullnad) runt buken, benen och ansiktet

 • Minskad urinproduktion eller oförmåga att kissa

Orsaker till njursvikt hos katt

Det finns många möjliga orsaker till varför en katt får njursvikt. Äldre katter är mer benägna att utveckla njursvikt än yngre katter. Vissa kattraser har en högre risk för njursvikt än andra. Till exempel är Perserkatter och siameser mer benägna att drabbas av njursjukdomar. Inflammation i njurarna kan leda till ärrbildning och skada på njurfunktionen. Infektioner i urinvägarna kan sprida sig till njurarna och orsaka njurskador. Vissa kemikalier och läkemedel kan orsaka njurskador hos katter. Katter som inte får tillräckligt med vatten eller äter en obalanserad kost kan drabbas av njurskador.

Vanliga orsaker:

 • Ålder 

 • Genetik 

 • Inflammation 

 • Infektioner 

 • Giftiga ämnen 

 • Näringsbrist 

Det är viktigt att notera att det kan ta flera år för njursvikt att utvecklas och att symtomen kan vara svåra att upptäcka i början. Därför är det viktigt att ta din katt till veterinären regelbundet för hälsoundersökningar och att övervaka kattens beteende och aptit.

Behandling av njursvikt

Behandlingen av kronisk njursvikt hos katt fokuserar på att bromsa sjukdomens utveckling och lindra symtomen för att förbättra kattens livskvalitet. 

Här är några av de vanligaste behandlingarna för kronisk njursvikt hos katter:

 1. Diet: En diet med högkvalitativt protein och begränsat innehåll av fosfor och natrium kan hjälpa till att bromsa sjukdomens progression. Din veterinär kan rekommendera en lämplig diet för din katt.

 2. Vätskebehandling: Katter med njursvikt kan ha problem med att hålla kroppen hydrerad. Veterinären kan rekommendera subkutan vätskebehandling eller IV-vätskor för att hjälpa katten att bibehålla tillräcklig hydrering.

 3. Läkemedel: Din veterinär kan ordinera läkemedel för att lindra symtomen på njursvikt och förbättra kattens hälsa. Till exempel kan ditt husdjursläkemedel ordinera medicin för att kontrollera blodtrycket eller anemi.

 4. Vitaminer och mineraler: Katter med njursvikt kan också behöva tillskott av vitaminer och mineraler, som vitamin B-komplex, kalium och järn.

 5. Regelbundna kontroller: Katter med njursvikt behöver regelbundna kontroller för att övervaka sjukdomens progression och justera behandlingen efter behov.

Det är viktigt att notera att det inte finns någon botemedel för njursvikt hos katter. Behandlingen syftar istället till att förbättra kattens livskvalitet och bromsa sjukdomens progression. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto bättre är prognosen, så det är viktigt att ta din katt till veterinären regelbundet för hälsoundersökningar.

En bra kattförsäkring gör skillnad

Det finns flera olika typer av kattförsäkringar som kan täcka kostnader för behandling och undersökning av njursvikt hos katter. Eftersom behandling av njursvikt kan bli kostsam, kan en försäkring hjälpa till att minska de ekonomiska bördorna.

Det är dock viktigt att noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren för att förstå vad som täcks och inte täcks av försäkringen. Vissa försäkringar kan ha begränsningar för täckning av behandlingar av tidigare befintliga sjukdomar, medan andra kan ha en hög självrisk som kattenägaren måste betala själv innan försäkringen täcker resten av kostnaderna.

Det är också viktigt att notera att kattförsäkringar oftast inte täcker förebyggande vård, såsom rutinmässiga hälsoundersökningar eller tester för att upptäcka sjukdomar i tidigt skede. Det är därför viktigt att ta din katt till veterinären regelbundet för hälsoundersökningar och övervaka eventuella symptom som kan indikera njursvikt.

Sammanfattningsvis kan kattförsäkringar hjälpa till att täcka kostnader för behandling och undersökning av njursvikt hos katter, men det är viktigt att noga läsa igenom försäkringsvillkoren och se till att förstå vad som täcks och inte täcks av försäkringen.

Nu blev något fel

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.