Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Ögoninflammation hund

Ögoninflammation, även känd som konjunktivit, är en vanlig ögonsjukdom hos hundar. Vill du veta symptom för ögoninflammation hos hund eller få tips och råd så ska du läsa vidare.

Josefine

Uppdaterad 08 maj, 2023

Publicerad 14 april, 2023

Hund tittar upp mot kameran med rena ögon eftersom att den inte har ögoninflammation för hund
Hur vet jag om min hund har ögoninflammation?

Ögoninflammation är en inflammation i det tunna, genomskinliga membranet som täcker ögonlocken och vitorna i ögonen, vilket kan orsaka rodnad, svullnad och irritation i ögonen. Ögoninflammation hos hundar kan bero på många faktorer, inklusive allergier, infektioner eller trauma.

Symtom på ögoninflammation hos hundar inkluderar ofta rodnad, svullnad, rinnande ögon och klåda runt ögonen. Andra symtom kan innefatta en känsla av obehag eller smärta i ögonen, utsläpp från ögonen och ljuskänslighet.

Symtom på ögoninflammation hos hund:

  • Rodnad runt ögonen

  • Svullnad i ögonlocken eller runt ögonen

  • Rinnande ögon eller utsläpp från ögonen

  • Klåda eller irritation runt ögonen

  • Känsla av obehag eller smärta i ögonen

  • Ökad känslighet för ljus

  • Nedsatt synförmåga eller suddig syn

  • Ögonlock som klibbar ihop

  • Ögon som verkar trötta eller hängiga

  • Ökad blinkning eller frekvent gnuggning av ögonen

Det är viktigt att notera att symtomen på ögoninflammation hos hundar kan variera beroende på orsaken till inflammationen och kan ibland likna symtomen på andra ögonsjukdomar. Om du misstänker att din hund lider av ögonproblem är det bäst att rådfråga din veterinär för en korrekt diagnos och lämplig behandling.

Behandling för ögoninflammation hos hund

Om du misstänker att din hund lider av ögoninflammation, är det viktigt att du bokar en tid hos din veterinär så snart som möjligt. Din veterinär kan utföra en grundlig undersökning av ögonen och fastställa orsaken till inflammationen. Om det är en infektion kan en antibiotikabehandling ordineras. Om det är en allergi kan din veterinär rekommendera antihistaminer eller steroider för att minska inflammationen.

För att lindra symtomen på ögoninflammation kan du använda kalla kompresser på ögonen eller använda speciella ögonrengöringsmedel som rekommenderas av din veterinär. Det är också viktigt att hålla ögonen rena och fria från utsläpp. Om din hund har rinnande ögon kan det hjälpa att klippa bort överflödigt hår runt ögonen för att minska irritationen.

Kan jag förebygga ögoninflammation hos hund?

Förebyggande åtgärder för att förhindra ögoninflammation hos hundar inkluderar att hålla hunden fri från allergener och irriterande ämnen, att hålla ögonen rena och fria från utsläpp och att undvika ögontrauma. Om din hund är predisponerad för ögoninflammation på grund av en kronisk sjukdom eller ett ärftligt tillstånd, kan din veterinär rekommendera regelbundna ögonundersökningar för att övervaka deras hälsa.

Ögoninflammation hos hundar kan vara en obehaglig och smärtsam tillstånd, men med snabb behandling och förebyggande åtgärder kan det ofta hanteras effektivt. Om du misstänker att din hund lider av ögoninflammation, tveka inte att kontakta din veterinär för råd och behandling.

Veterinärkostnad

Kostnaden för att gå till veterinären med en hund som har ögoninflammation kan variera beroende på flera faktorer, inklusive din geografiska plats, veterinärpraxisens avgifter och svårighetsgraden av hundens tillstånd. En undersökning av ögoninflammation kan vanligtvis kosta någonstans mellan 500-1500 kronor. Kostnaderna kan också inkludera ytterligare tester, mediciner och behandlingar som ordineras av veterinären. Om din hund behöver följa upp besök eller vidare behandling, kan kostnaderna öka. Om du är osäker på vad din hundförsäkring har för veterinärvårdsbelopp och vad den täcker kan du kolla det på happens.se

När jämförde du din hundförsäkring sist?

Nu blev något fel

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

Hund

Katt

Hem

Spar

Bil

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.