Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Öroninflammation hos hund

Öroninflammation för hund är inte samma som för människor. Läs om symtom, tips och råd för hund med öroninflammation.

Skriven av Josefine

Publicerad 12 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Hur vet jag att min hund har öroninflammation?

Tecken på att en hund har öroninflammation kan vara att den skakar på huvudet eller kliar sig överdrivet mycket i örat. Ibland kan hunden gnida örat mot möbler eller mot marken för att försöka klia örat. Ett annat tydligt tecken på öroninflammation hos hund är att det luktar illa längs hörselgången eller att det är rött och kladdigt i örat. 

Symtom för öroninflammation:

  • Hunden skakar ovanligt mycket på huvudet

  • Hunden kliar sig i örat ovanligt mycket

  • Hunden visar tecken på smärta när man tar vid örat eller runt om

  • Insidan av örat är rött, geggigt och luktar illa

Är öroninflammation farligt för hund?

Om hunden går med öroninflammation länge utan behandling eller tecken på förbättring så kan öroninflammation ge följdsjukdomar. Hörselgången kan svullna igen vilket kräver kirurgiskt ingrepp för att åtgärdas. Om en infektion i örat tar sig in ännu längre kan den även ge neurologiska skador på hunden vilket kan resultera i sämre balans, snett-hängande huvud och påverkan på nerver i ansiktet. Öroninflammation kan därför ge större komplikationer om det går obehandlat för länge. 

Kan en hund bli döv av öroninflammation?

Ja, en hund kan bli döv av öroninflammation genom så kallad förvärvad dövhet orsakad av skada efter öroninflammation. Därför är det viktigt att man tar hjälp av veterinär i tid och påbörjar en behandling om nödvändigt. 

Förebygga öroninflammation

Det finns flera bakomliggande orsaker till öroninflammation och det kan både vara orsakat av bakterier eller en annan bakomliggande sjukdom. Om hunden inte har återkommande öroninflammation kan man förebygga öroninflammation orsakad av bakterier genom att hålla rent i hundens öron. Om hunden ofta badar är det viktigt att se till att öronen är rena och att det inte är för fuktigt i öronen efteråt.

Varför får min hund återkommande öroninflammation?

Om en hund har återkommande problem med öroninflammation kan det finnas andra bakomliggande orsaker. Då behöver du ta din hund till veterinären för utredning då det kan röra sig om allergi eller andra sjukdomar. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen