Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Öronskabb hos katt

Har din katt öronskabb? I den här artikeln går vi igenom orsaker, symptom och behandling för öronskabb hos katt.

Skriven av Josefine

Publicerad 20 april, 2023. Uppdaterad 19 mars, 2024.

Varför får katter öronskabb?

Öronskabb hos katter orsakas av kvalster som kan överföras från en katt till en annan genom nära kontakt. Katter som delar samma miljö, såsom ett hem eller en kennel, är särskilt utsatta för infektion. Även om katter i alla åldrar kan drabbas av öronskabb, är det vanligare hos unga katter och katter med nedsatt immunförsvar.

Symptom på öronskabb hos katt

Öronskabb hos katter är en parasitisk infektion som orsakas av kvalster som lever i hörselgången i kattens öron. Dessa kvalster kan orsaka en mängd obehagliga symtom hos din katt. Om du misstänker att din katt kan ha öronskabb, är det viktigt att du söker veterinärvård så snart som möjligt för att få rätt diagnos och behandling.

Ett av de mest tydliga tecknen på öronskabb hos katt är att katten ständigt kliar eller skakar på huvudet, eller skrapar på örat med tassen. Detta beror på att kvalstren orsakar en intensiv klåda och irritation i hörselgången. Katten kan också gnugga örat mot möbler eller mattor i ett försök att lindra klådan.

Andra symtom på öronskabb hos katt inkluderar röda och inflammerade öron, som kan vara ömma när man rör vid dem. Katten kan också ha en mörkbrun, vaxliknande sekretion som kommer ut från örat. Detta kan ge en obehaglig lukt och leda till hårlösa fläckar runt öronen på grund av den konstanta klådan.

Det är viktigt att notera att symtomen på öronskabb kan variera från katt till katt, och i vissa fall kan katten ha mycket milda eller inga symtom alls. Om du misstänker att din katt kan ha öronskabb, är det bäst att kontakta din veterinär för en noggrann diagnos och råd om lämplig behandling.

Vanliga symtom på öronskabb hos katt:

  • Kliande öron

  • Röda öron

  • Öronsekretion

  • Lukt

  • Hårlösa fläckar runt öronen

Är öronskabb farligt för katter?

Öronskabb hos katter är en parasitisk infektion som i sig inte är farlig för kattens hälsa. Men om infektionen inte behandlas i tid kan den orsaka allvarliga komplikationer och hälsoproblem för din katt. Kattens konstanta kliande och skrapande av öronen kan leda till infektioner och skador på hörselgången, vilket i sin tur kan leda till hörselnedsättning.

Katten kan också få en svullnad i örat på grund av inflammation och irritation, vilket kan orsaka smärta och obehag för katten. Om katten har ett nedsatt immunsystem eller har andra hälsoproblem, kan infektionen sprida sig till andra delar av kroppen och orsaka allvarligare sjukdomar.

Dessutom kan katten också utveckla en allergisk reaktion mot kvalsternas avföring, vilket kan orsaka hudirritation och ökad klåda på andra delar av kroppen.

Därför är det viktigt att söka veterinärvård så snart som möjligt om du misstänker att din katt kan ha öronskabb. Din veterinär kan utföra en noggrann undersökning och ordinera lämplig behandling för att bli av med kvalstren och förhindra eventuella komplikationer.

Behandling av öronskabb hos katt

Behandlingen för öronskabb hos katt beror på kattens hälsa och graden av infektion. 

Din veterinär kan rekommendera en eller flera av följande behandlingar:

  1. Örondroppar - Din veterinär kan ordinera örondroppar som ska appliceras i kattens öron för att döda kvalstren.

  2. Rengöring - Kattens öron kan rengöras med en speciell lösning för att avlägsna öronsekretionen.

  3. Systemisk behandling - Om infektionen har spridit sig till andra delar av kattens kropp kan din veterinär ordinera en systemisk behandling i form av tabletter eller injektioner.

Kostnad för veterinär och försäkring

Kostnaden för veterinärvård vid behandling av öronskabb hos katt kan variera beroende på en rad faktorer, såsom var du bor och vilken typ av behandling som krävs för att bota infektionen. Vanligtvis kommer kostnaden att inkludera en klinisk undersökning av din katt för att fastställa diagnosen, ett eller flera besök hos veterinären för att administrera behandling, och eventuellt en uppföljningsundersökning för att säkerställa att infektionen har läkt ordentligt.

En vanlig behandling för öronskabb hos katt innebär att man rengör öronen och tar bort kvalstren, följt av en applicering av ett läkemedel för att döda kvarvarande kvalster och förhindra återinfektion. Kostnaden för behandlingen kan variera beroende på vilket läkemedel som används, hur många besök som krävs för att administrera det, och om det finns eventuella biverkningar eller komplikationer.

Det är alltid en bra idé att ta reda på vad som ingår i din kattförsäkring så du vet hur stor del av kostnaden som du måste stå för. Osäker på vad du har för skydd? Jämför din kattförsäkring med andra nedan!

Happens desktop hemsida logo

Hitta och jämför kattförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Förebyggande av öronskabb hos katt

För att minska risken för öronskabb hos katt är det viktigt att hålla kattens miljö ren och fri från andra katter med öronskabb. Du bör också rengöra kattens öron regelbundet och kontrollera kattens öron för tecken på infektion. 

Att ta hand om din katts hälsa är viktigt, och om du misstänker att din katt kan ha öronskabb, är det bäst att söka veterinärvård så snart som möjligt för att undvika eventuella hälsoproblem och för att minimera kostnaderna för behandling.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta och jämför kattförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen