Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Överviktig katt: Symptom, risker och vad man kan göra

Är din katt överviktig? Så ser du till att din katt håller sin vikt, inte blir överviktig eller kan gå ner i vikt.

Skriven av Josefine

Publicerad 28 april, 2023. Uppdaterad 19 mars, 2024.

trött katt som ligger på sängen och vilar då den är överviktig

Symptom på att din katt är överviktig

Det kan vara svårt att upptäcka om din katt är överviktig eftersom det kan variera beroende på ras och kön. En enkel indikator är att känna på kattens revben. Du bör kunna känna dem utan ansträngning men inte se dem. Om du inte kan känna revbenen utan att trycka hårt är det en indikation på att katten kan vara överviktig. Andra symptom på överviktiga katter inkluderar:

  • Överdriven trötthet

  • Nedsatt aktivitetsnivå

  • Svårigheter att utföra normala aktiviteter som att hoppa upp eller ner från möbler

  • Svårigheter att andas och andfåddhet

  • Ökad matlust


Risken med överviktiga katter

Överviktiga katter löper högre risk för hälsoproblem som diabetes, hjärtsjukdomar, leversjukdomar och ledproblem. Det kan också leda till att katten får svårt att utföra vardagliga aktiviteter och försämrad livskvalitet. Det är därför viktigt att hålla din katt i en hälsosam vikt.

Vad man kan göra åt överviktiga katter

Om du misstänker att din katt är överviktig är det första steget att kontakta en veterinär. Veterinären kan utföra en hälsokontroll och hjälpa dig att fastställa en hälsosam vikt för din katt. Veterinären kan också rekommendera en lämplig diet och motion för att hjälpa din katt att gå ner i vikt.

En hälsosam diet för en överviktig katt innebär vanligtvis att minska mängden mat och kalorier som katten konsumerar. Det kan också innebära att ge katten högkvalitativt foder med hög proteinhalt och låg fetthalt. Regelbunden motion är också viktigt för att hjälpa katten att gå ner i vikt.

Det är också viktigt att ge katten tillräckligt med vatten och se till att den alltid har tillgång till färskt vatten. Att ge katten rätt mängd mat på regelbundna tider kan också hjälpa till att reglera kattens aptit och förhindra överätning.

Sammanfattningsvis är det viktigt att uppmärksamma din katts vikt och ta åtgärder om den är överviktig. Genom att ge din katt en hälsosam diet och motion kan du förbättra din katts hälsa, förebygga hälsoproblem och förbättra dess livskvalitet och livslängd. Det är viktigt att ta hand om din katt och se till att den får den vård och uppmärksamhet den behöver för att må bra.

En bra kattförsäkring gör skillnad

För att hålla din katt på en hälsosam vikt är det viktigt att vara medveten om aktsamhetskraven och vidta förebyggande åtgärder. Det innebär att du bör övervaka din katts matintag och se till att den får tillräckligt med motion och aktivitet. Att ge din katt för mycket mat eller för mycket av fel sorts mat kan leda till övervikt och hälsoproblem. 

Det är också viktigt att hålla koll på din katts vikt och kroppskondition, och att besöka veterinären regelbundet för hälsokontroller.

Om din katt är överviktig kan det finnas olika behandlingsalternativ tillgängliga, inklusive dietförändringar och ökad fysisk aktivitet. Vissa kattförsäkringar kan täcka vissa typer av behandlingar, men det är viktigt att kontrollera vad som ingår i din försäkring. Att hålla din katt på en hälsosam vikt är en viktig del av att ta hand om din katts hälsa och välbefinnande, och det kan hjälpa till att minska risken för hälsoproblem och förlänga din katts liv.

Happens desktop hemsida logo

Hitta och jämför kattförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta och jämför kattförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen