Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Parkeringsskada

Du parkerar, går in i affären lite snabbt och när du kommer ut har du en stor buckla på bilen. Läs vidare för råd hur du ska agera vid en parkeringsskada.

Skriven av Josefine

Publicerad 29 maj, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

parkeringsskada

Vad är en parkeringsskada?

En parkeringsskada uppstår när en parkerad bil blir påkörd av ett annat fordon som sedan lämnar platsen utan att ge sig tillkänna. Det är viktigt att notera att det måste vara ett motorfordon som har orsakat skadorna på bilen. Bucklor och repor i lacken som exempelvis orsakas av en kundvagn eller en cykel räknas alltså inte som en parkeringsskada. Skadegörelse mot bilen räknas heller inte som en parkeringsskada. Dessutom, om två fordon kolliderar med varandra på en parkeringsplats, anses det inte vara en parkeringsskada.

Om du blivit utsatt för en parkeringsskada

När du blivit utsatt för en parkeringsskada kan du få ersättning från trafikförsäkringsföreningen. Ofta kontaktar man sitt försäkringsbolag, oavsett vilken omfattning på försäkring man har, och så sköter försäkringsbolaget kontakten direkt med TFF. Tänk på att dokumentera allt så noggrant du bara kan då det ställs krav som reglerar möjlighet till ersättning för parkeringsskada. 

Så anmäler du en parkeringsskada

Om du behöver anmäla en parkeringsskada så behöver du först göra en polisanmälan innan du kontaktar ditt försäkringsbolag. Om du kontaktar ditt försäkringsbolag utan att ha gjort en polisanmälan kommer de be dig att återkomma när en polisanmälan är gjord. Därför är det viktigt att du gör det i rätt ordning för att göra handläggningen av skadan så smidig som möjligt. Här kan du läsa hur du anmäler skada till ditt försäkringsbolag.

Steg 1: Gör en polisanmälan för en parkeringsskada

Steg 2: Anmäl parkeringsskadan till ditt försäkringsbolag

Så får du ersättning för en parkeringsskada

När det gäller att få ersättning för en parkeringsskada måste varje fall bedömas utifrån de specifika omständigheterna. Det finns ingen fastställd lista med exakta förutsättningar som garanterar att du får ersättning. Bedömningen baseras på flera faktorer, och nedan följer några exempel på omständigheter som ofta har betydelse i bedömningen.

  • Skadans utseende: Ett viktigt inslag är hur skadan ser ut och om den tyder på att ett annat motorfordon har kört på ditt fordon. Till exempel kan tydliga bucklor, repor eller andra märken som är förenliga med en kollision med ett fordon vara avgörande.

  • Beskrivning av händelsen: Det är värdefullt att kunna ge en detaljerad beskrivning av var och när ditt fordon var parkerat samt hur det har blivit skadat. Desto mer specifik och noggrann du är i din beskrivning, desto bättre underlag finns för bedömningen av skadan.

  • Vittnesmål: Att ha ett vittne till händelsen kan vara till stor hjälp. Det kan vara någon som såg själva skadan inträffa eller någon som observerade ditt fordon när det parkerades eller hämtades. Vittnets iakttagelser kan vara avgörande, särskilt om de kan intyga förekomsten av hjulspår, glassplitter eller andra delar från det fordon som orsakade skadan.

Det är viktigt att notera att dessa exempel bara utgör en allmän vägledning och att varje fall bedöms individuellt. Försäkringsbolaget kommer att analysera de specifika omständigheterna och bevisen som presenteras för att avgöra om du är berättigad till ersättning för parkeringsskadan.

För att maximera dina chanser att få ersättning i en parkeringsskada är det viktigt att agera snabbt och rapportera skadan till ditt försäkringsbolag så fort som möjligt. Samla också all relevant information, inklusive fotografier av skadan och platsen där den inträffade, samt kontakta eventuella vittnen för deras vittnesmål.

Om du har orsakat en parkeringsskada

Om du själv är den som har orsakat en parkeringsskada så är det viktigt att du stannar och agerar rätt. Om du inte gör det kan du få upp till 6 månaders fängelse.

  1. Stanna på platsen: Om du har orsakat en skada på en parkerad bil är det viktigt att du inte lämnar platsen. Stanna kvar och ta ansvar för ditt agerande.

  2. Dokumentera skadorna: Innan du rör bilen eller lämnar platsen, dokumentera skadorna noggrant. Ta bilder eller videor som tydligt visar skadornas omfattning. Detta kan vara till hjälp vid senare skadehantering och för att bekräfta skadorna för ditt försäkringsbolag.

  3. Anmäl händelsen till ditt försäkringsbolag: Efter att du dokumenterat skadorna bör du omedelbart kontakta ditt försäkringsbolag för att rapportera händelsen. De kommer att ge dig riktlinjer och instruktioner om hur du ska gå vidare.

  4. Trafikförsäkringen täcker skadorna: Skadorna som du orsakat på en parkerad bil täcks av din trafikförsäkring, vilken ingår i din bilförsäkring. Försäkringsbolaget kommer att hantera anspråket och eventuell ersättning till motparten.

Det är viktigt att vara medveten om att om du lämnar platsen utan att ha gett dig tillkänna kan du anses vara skyldig till smitning eller "obehörigt avvikande från olycksplats", vilket är en straffbar handling enligt lagen. Smitning från en parkeringsskada kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive ett brott med straffskalan upp till sex månaders fängelse.

Osäker på vilket försäkringsbolag du har?

Inga problem, vi kan kolla upp det åt dig på en minut! På Happens kan du ha alla dina försäkringar samlade på ett ställe även fast du är kund hos fler än ett försäkringsbolag. Skapa ett konto genom att logga in med BankID så ger vi dig en översikt med alla dina försäkringar. Helt kostnadsfritt!

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring nu

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 50 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 50 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring nu

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 50 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen