Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Ringorm hos katt – Symptom, Behandling och Förebyggande Åtgärder

I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad ringorm är, dess symptom, behandling och förebyggande åtgärder.

Skriven av Josefine

Publicerad 27 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Vad är ringorm?

Ringorm, även känt som dermatofytos, är en svampinfektion som påverkar huden, hår och naglar. Infektionen orsakas vanligtvis av tre olika typer av svampar som kan påverka katter: Microsporum canis, Trichophyton mentagrophytes och Microsporum gypseum.

Ringorm hos katt kan påverka katter i alla åldrar och raser, men det är vanligare hos kattungar och äldre katter. Katter som har ett försvagat immunsystem, exempelvis de som lider av kroniska sjukdomar, kan vara mer mottagliga för sjukdomen.

Symptom på ringorm hos katt

Symptomen på ringorm hos katt kan variera, men vanligtvis påverkas huden och håret runt halsen, öronen och tassarna. 

Vanliga symptom på ringorm hos katt:

  • Fjällande hud

  • Hårlösa fläckar

  • Rodnad eller inflammation i huden

  • Klåda

  • Skorpbildning på hud och hår

  • Lättbrutna klor


Det är viktigt att notera att inte alla katter som drabbas av ringorm uppvisar symptom. Vissa katter kan vara asymtomatiska bärare, vilket innebär att de är smittsamma för andra katter och människor utan att visa några tecken på sjukdom.

Varför katter får ringorm?

Ringorm orsakas av svampar som trivs på huden och i pälsen på katter. Det är vanligt hos katter eftersom de ofta spenderar tid utomhus där de kan komma i kontakt med svampsporer från andra djur eller föremål. Katter som har ett nedsatt immunsystem eller är stressade löper större risk att drabbas av ringorm. Dessutom är kattungar mer mottagliga för sjukdomen än vuxna katter.

Om du misstänker att din katt har ringorm, bör du söka veterinärvård så snart som möjligt för att få en korrekt diagnos och behandling.

Behandling av ringorm hos katter

Behandlingen av ringorm hos katter inkluderar oftast följande steg:

  1. Diagnos: Din veterinär kan ta en skrapning av din katts hud eller päls för att undersöka om det finns svampsporer. En blå lampljus kan också användas för att upptäcka svampinfektionen, eftersom det fluorescerande pigmentet i svamparna gör dem synliga under ljuset.

  2. Medicinering: Din veterinär kan ordinera antifungala mediciner, såsom griseofulvin, itrakonazol eller terbinafin, för att behandla ringorm. Dessa läkemedel kan ges som en tablett eller kräm som appliceras direkt på huden.

  3. Sanering: Du behöver desinficera alla områden som din katt har varit i kontakt med för att undvika spridning av sjukdomen. Tvätta alla sängkläder, mattor, kläder och leksaker som din katt har använt i varmt vatten med tvättmedel. Desinficera också alla ytor som din katt har varit i kontakt med.

  4. Hygien: För att undvika spridning av sjukdomen till andra husdjur eller människor, bör du tvätta händerna regelbundet och undvika att hantera din katt om du har sår eller skador på din egen hud.


Vad kostar veterinärvård för ringorm?

Priset för behandling av ringorm hos veterinär kan variera beroende på en rad faktorer, inklusive var du befinner dig, hur allvarlig infektionen är och vilken typ av behandling som krävs. I allmänhet kan kostnaden för diagnos och behandling av ringorm hos veterinär variera från några hundra kronor till flera tusen kronor.

Diagnostiska tester och besök hos veterinären kan innebära en kostnad för konsultation, provtagning, skrapning, blodprov och i vissa fall användning av en blå lampljus. Behandlingskostnaderna kan innefatta antifungala läkemedel, krämer, schampo och ibland även hudtvätt.

Det är alltid bäst att rådfråga din veterinär för en uppskattning av kostnaden för behandling av din katts ringorm. Om du har husdjursförsäkring, bör du också kontrollera om behandling av ringorm täcks av din försäkring. Detta kan hjälpa till att minska de totala kostnaderna för behandlingen.

Happens desktop hemsida logo

Hur mycket kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hur mycket kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen