Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Så får du ett energisnålt hem

Att spara på energi och el kan vara särskilt smart när kostnader gå upp i takt med inflation och lågkonjunktur. Vi ger dig 5 spartips för hur du kan skapa ett energisnålt hem utan att behöva installera solpaneler eller byta uppvärmning.

Josefine

Uppdaterad 06 juli, 2023

Publicerad 28 juni, 2023

Kvinna sitter på köksbänken och ser nöjd ut eftersom att hennes hem är energisnålt

Spara på el och energi 

Att spara på el och energi är inte bara bra för planeten utan också något som gynnar din ekonomi. Ibland får vi en chock när elräkningen kommer och för att hålla nere kostnaderna finns det små saker du kan göra men som gör stor skillnad. 

Dusch utan bad

Om du inte äger ett badkar eller inte tycker om att bada så är det här en enkel match för dig men för oss som tycker om att ta ett avkopplande bad så kan det faktiskt vara rätt så svårt att sluta upp med. Faktum är att det gör stor skillnad på både vatten och uppvärmning om man duschar istället för att bada. Ett enkelt tips som alla kan implementera i sina liv. 

Skippa torktumlaren

Torktumlare är en riktigt energibov och visst är väl det synd eftersom att det är så skönt att slippa behöva vänta på att tvätten ska torka. Men tyvärr gör även den stor skillnad på elräkningen så försök att skippa torktumla om du verkligen inte måste. Det finns även en till bonus vilket är att kläderna håller längre om du skippar torktumlaren eftersom att trådarna inte slits lika fort. 

Tvätta med full maskin

Det här är ett sådant typiskt tips som många är medvetna om men sedan så står man där och blir sugen på att köra en halvfull tvättmaskin ändå. Gör inte det! Spara på tvätt som har liknande färg och tvätta först när du kan fylla en hel maskin så sparar du på elen!

Tätningslister

Bor du i ett gammalt hus så känner du säkert igen dig i att det ofta är kallt på vintern då fönstren läcker värme. Om man inte har råd att byta ut fönstren till energisnåla fönster så finns det enkelt litet knep som hjälper till att behålla värmen inomhus och det är tätningslister. Om du sätter tätningslister längs dörr- och fönsterkarmar så ska du se att det drar mindre och energin behålls bättre. 

Dra ner temperaturen

Ett annat sätt att spara på uppvärmningskostnad är faktiskt att sänka temperaturen inomhus 1 eller 2 grader. Det kan kännas jobbigt vid första anblick men faktum är att man ofta vänjer sig rätt snabbt. 

Fler sätt att spara pengar på

Ett annat bra sätt att spara pengar är att jämföra sina försäkringar varje gång de ska förnyas. Ofta får man en del rabatter som ny kund och ibland kan man även få ett mer omfattande skydd för samma pris som man betalar idag. Nyfiken på hur mycket pengar du kan spara? Gå in på Happens och jämför försäkring!

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.