Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Så får du pengarna att räcka längre - spara pengar tips

Hyra, mat, transport, kläder och nöjen - listan över vad pengarna ska täcka kan ibland verka oändlig. Vi hjälper dig så du klarar dig längre på månadslönen!

Skriven av Josefine

Publicerad 22 augusti, 2023. Uppdaterad 12 januari, 2024.

Få pengarna att räcka längre varje månad

I en värld full av ekonomiska utmaningar kan det vara en verklig konst att få lönen att sträcka sig hela månaden. Hyra, mat, transport, kläder och nöjen - listan över vad pengarna ska täcka kan ibland verka oändlig. För att inte tala om det kloka rådet att lägga undan en buffert på ungefär 10 procent av lönen för oväntade utgifter. För de flesta kan detta låta som en omöjlig balansgång, men faktum är att det finns en rad enkla knep som kan hjälpa dig att få pengarna att räcka längre.

Budget

Att ha koll på dina utgifter är nyckeln till att hitta och täppa till de hål som pengarna rinner igenom. Skapa en detaljerad budget som inkluderar dina fasta kostnader och se hur mycket pengar som återstår för konsumtion och nöjen varje månad. Genom att sätta en gräns för dessa utgifter kan du undvika oplanerade utgifter som kan sätta käppar i hjulet för din ekonomiska planering.

Säg upp onödiga abonnemang

Vi har ofta fler abonnemang än vi faktiskt behöver. Utvärdera dina prenumerationer, inklusive streamingtjänster, magasin, och andra månadskostnader. Genom att skära ned eller säga upp onödiga abonnemang kan du spara en betydande summa pengar varje månad.

Se över dina försäkringar

Försäkringar är något som många av oss har och som man kanske inte kollar till kostnaden på så ofta. Den strategin resulterar ofta i att du står och betalar dyra kostnader i onödan. Det kan vara en bra idé att du regelbundet jämför försäkring för att se om du kan spara pengar.

Måltidsplanering

Genom att planera dina måltider och laga matlådor kan du spara en betydande summa pengar på matkostnader varje månad. Undvik även att köpa dyra take-away kaffedrycker och istället investera i en egen återanvändbar kaffemugg.

Spar in på fakturaavgiften

Genom att använda e-fakturor eller autogiro för dina räkningar kan du undvika onödiga fakturaavgifter. Se till att ditt konto har tillräckligt med medel vid tidpunkten för dragningarna.

Sluta med impulsköp

Att sova på saken innan du gör ett köp kan hjälpa dig att undvika impulsiva köp och istället fatta mer genomtänkta beslut. Det kan tyckas konstigt att inte kunna impulsköpa en kaffe för 50 kr, en ny vas för 199 kr eller nytt lim från Clas Ohlson för 59,90kr men faktum är att det sällan handlar om just den lilla summan. Ofta går du vidare i nästa butik och upprepar detta beteende flera dagar i veckan vilket resulterar i mindre pengar kvar på kontot i slutet av månaden. 

Börja istället med en önskelista. Även om det är något fjuttigt som inte kostar så mycket. Vänta ett par dagar, eller allra helst ett par veckor. Om du fortfarande vill ha eller behöver saken efter att en viss tid har passerat så är det större chans att det är ett gott beslut att köpa den eftersom att du kommer att ta till vara på denna.

Köpstopp under en begränsad tid

Ett ännu bättre tips som kan boosta din privatekonomi enormt är genom att ha ett köpstopp en månad eller två. Genom att genomföra ett köpstopp och bara handla för det nödvändigaste kan du verkligen utmana dig själv att se hur mycket pengar du kan spara varje månad. Det viktiga är dock att du inte sedan överkompenserar månaden efter för då blir det ju ogjort. Nej, tanken här är att försöka ändra ett beteende och förhoppningsvis komma till insikten att man inte behöver så mycket och på så vis få pengarna att räcka längre varje månad. 

Handla aldrig hungrig

Att handla hungrig kan leda till impulsiva och onödiga köp. Se därför till att äta innan du går och handlar för att undvika frestelsen att köpa allt i butiken. Allra bäst är att du har en tydlig inköpslista som du går efter och att du är mätt så att inte magen får bestämma vad som hamnar i varukorgen. 

Spara pengar på transport

Överväg att cykla, promenera eller använda kollektivtrafik istället för dyra transportlösningar som kan belasta din plånbok.

Spara energi

Genom att vara medveten om din energianvändning och ta små åtgärder som att släcka ljus och köra fulla disk- och tvättmaskiner kan du minska dina månadskostnader på lång sikt.

Spara pengar tips

Genom att ta dessa tio enkla steg kan du göra stora förändringar i din ekonomi och hjälpa din lön att räcka längre varje månad. Det handlar om att vara medveten om din konsumtion och ta aktiva steg för att maximera ditt sparande. Vill du se om du kan spara tusenlappar varje år med ett knapptryck? Jämför försäkring hos oss!

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen