Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Så sänker du hushållets matkostnader - spara pengar i lågkonjunktur

Är du oroad över din ekonomi under lågkonjunkturen? Vi vet hur du kan sänka hushållets matkostnader och spara pengar.

Skriven av Josefine

Publicerad 27 juni, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Kvinna jämför försäkring på Happens för att sänka sin månadskostnad

Rimlig matkostnad enligt Konsumentverket

Konsumentverket gör varje år en rapport med beräknad genomsnittlig månadskostnad för livsmedel. Uträkningarna är kategoriserade utifrån ålder samt sorterade på normal kost och olika specialkoster så som glutenfritt, laktosfritt etc. Enligt Konsumentverket är en rimlig matkostnad för en vuxen mellan 31-60 år 3 630 kr per månad. 

Sänk dina matkostnader

Kanske är du helt nybörjare på att tänka ekonomiskt och tänker inte alls på priset på mathyllorna eller så är en gammal veteran och tycker att privatekonomi är riktigt kul och tittar alltid på jämförelsepriset. Oavsett om du är van eller ovan så kan faktiskt alla tjäna på att sänka sina matkostnader. Det behöver inte betyda att man inte får unna sig något gott eller att man ska leva på det absolut billigaste utan snarare handlar det om en medvetenhet kring vad saker kostar och att man gör välgrundade beslut. Även om ett par hundralappar lägre kostnad i månaden kanske inte känns så värst mycket så blir det mycket på ett helt år. 

Titta på priset

Det kanske mest uppenbara tipset för att sänka sina matkostnader är förstås att titta på priset på de varor du köper. Faktum är dock att många är medvetna om att de skulle kunna sänka sina matkostnader genom att börja bli mer varse om priset men få implementerar den strategin när de väl står i matbutiken. 

Ett första steg kan alltså vara att bli mer medveten om vad matvarorna du köper har för prislappar. Är man lite mer van att tänka ekonomiskt så är nästa steg att börja titta på jämförelsepris. Vad är det för nåt? Jämförelsepris är ett precis som det låter ett kilo- eller literpris som talar om hur mycket pengar du betalar per gram eller liter. Jämförelsepriser är särskilt bra när man är osäker på om något faktiskt är billigt. Även fast något är på kampanj för 20 kr så kanske det finns en större förpackning för 26 kr som har ett lägre jämförelsepris.

Gå igenom dina inköp

Ett annat sätt att bli mer medveten om hur man spenderar sina pengar i mataffären är att gå tillbaka och kolla sina kvitton. Många matbutiker ger dig digitala kvitton i en app eller i Kivra vilket gör det lätt för dig att gå tillbaka. Se om du hittar något återkommande eller något som sticker ut. Är det något du brukar köpa onödigt mycket av som du sedan måste slänga eller finns det något märke som du skulle kunna byta ut mot ett billigare märke? Gå igenom dina tidigare mathandlingar och se efter vilka varor du är villig att vara flexibel med.

Skriv inköpslista

Det här kan nog vara ytterligare en klassiker för alla de som vill hålla koll på sina utgifter. Vi har nog alla varit med om att vi gått in i en matbutik och fått med oss fler varor än det vi gick in för att köpa. Att skriva en inköpslista kan därför vara oerhört effektivt både för din ekonomi och tid. 

Handla efter säsong

Ett annat tips som både sparar dig pengar och som är lite snällare mot miljön är att handla efter säsong. Det som är lokalt producerat är ofta billigare och butikerna får också oftast bättre priser på varor som det är säsong på. Så hur hittar man varor som är på säsong? Dessa brukar oftast frontas i butiken men ett annat tips är att titta på jämförelsepriset då det oftast ger en hint om det är ett lågt eller högt pris. 

Handla på erbjudande

Att handla på erbjudande är det många som redan gör för att hålla nere kostnaderna men det finns också många som skulle kunna börja göra det. Du kanske ofta handlar ett visst märke eller en viss sort och sedan en dag går du in i mataffären och ser att det har kommit ett nytt märke som är på erbjudande, då är det läge att våga prova det nya märket. Bättre för plånboken och faktiskt också rätt roligt att få prova nya saker!

Tänk på månadskostnaden

Summan av kardemumman i detta blir förstås att se till helhet. Vad är din totala månadskostnad på och hur mycket behöver du sänka din matkostnad. Även om du kanske inte handlar så mycket livsmedelsvaror så kanske du handlar allt för mycket utemat. Då är det en rätt så enkel sak att åtgärda. Börja laga mat hemma och sänk dina matkostnader. Det finns även fler sätt som du kan spara in pengar på om du redan har en låg matkostnad och det är att sänka dina kostnader för övriga utgifter. Försäkringar kan du ofta spara in massa pengar på genom att jämföra och byta bolag. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen