Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Så väljer du rätt hundförsäkring

En guide till att jämföra hundförsäkringar och hitta den bästa för dig och din hund så att ni får rätt hundförsäkring till ett schysst pris.

Skriven av Cornelia

Publicerad 14 juli, 2022. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Det kommer nog inte som en överraskning att vi tycker försäkringar är viktigt, kanske inte minst de till våra fyrbenta familjemedlemmar. Människans bästa vän, hunden, som finns vid vår sida i vått och torrt, kan lätt råka ut för olyckor eller sjukdomar. Då är det väldigt viktigt att ha en bra hundförsäkring. Men hur hittar du den bästa hundförsäkringen för dig och din hund? Vi hjälper dig.

jämför hundförsäkring

Vad ska jag tänka på när jag jämför hundförsäkring? 

En hundförsäkring består av olika delar. Den  innehåller alltid en veterinärvårdsförsäkring, den del som ger ersättning för veterinärkostnader i samband med sjukdom och olycksfall. Nu, 2022 ingår också gratis videosamtal med veterinär i alla hundförsäkringar. Yay!


Men därefter finns det en rad delar och tillägg som varierar mellan försäkringarna.. Dessa är bland annat dolda fel, medicin, tandvård och rehabilitering. Livförsäkring kan nästan alltid väljas till som kan ge en engångsersättning om hunden går bort.. Självrisken påverkar försäkringspremien och ibland finns karenstid (länka) när du tecknar ny försäkring. Se mer av vad som ingår i en hundförsäkring här. Fundera på vad som är viktigt för just dig att en försäkring innehåller. Jämför hundförsäkring hos oss, då får du enkelt en överblick av innehållet i olika försäkringar.

Måste jag ha en hundförsäkring? 

I Sverige finns ingen lag som säger att du måste ha en försäkring till din hund, till skillnad från till exempel bilförsäkring där trafikförsäkring är ett måste.  Ändå väljer cirka 9 av 10 svenskar att försäkra sin hund. Veterinärvårdskostnaderna kan snabbt bli väldigt dyra. 


Precis som människor kan hundar också drabbas av sjukdomar och råka ut för olyckor, men skillnaden är att djur tyvärr inte täcks av sjukvården och högkostnadsskyddet vi människor täcks av. En hundförsäkring innebär en trygghet för din hund samt en ekonomisk trygghet för dig.

Vad kostar en hundförsäkring? 

En hundförsäkring kan kosta allt från 150 kr i månaden upp till cirka 800 kr i månaden. De vanligaste hundförsäkringarna ligger någonstans runt  400 kr i månaden. Priset beror bland annat på hundras, ålder på hunden, din självrisk och ersättningsbeloppet (som också kallas veterinärvårdsbelopp). Självrisken är den del som du alltid måste betala själv vid skada för att få ersättning. Den är uppdelad i en fast och en rörlig del, alltså en summa du betalar per självriskperiod och en procentuell del som betalas på den totala kostnaden. Du kan ofta själv välja självrisk för att påverka försäkringspremien. En högre självrisk, ger en lägre premie.

När ska hunden försäkras? 

Om du ska försäkra en valp är det viktigt att göra det innan den fyllt fyra månader för att försäkringen ska täcka dolda och medfödda fel. Oftast kan du teckna försäkringen efter valpen fyllt 6 veckor och utan övre gräns, men ibland kan det finnas vissa undantag eller särskilda regler för äldre hundar. Se “Kan jag försäkra en gammal hund”. 


Försäkringen kan tecknas i samband med att du köper hunden eller innan hunden hämtas hem. Om valpen redan är försäkrad sedan tidigare är det bra att inte ha något uppehåll i försäkringen då det kan leda till en ny karenstid. För att slippa ny karens bör du teckna en ny försäkring innan uppfödaren eller den tidigare  ägarens försäkring avslutas. En tidslucka mellan försäkringarna kan göra att du inte får någon ersättning om hunden blir sjuk eller skadad.

Vad ingår i en hundförsäkring? 

Vad som exakt ingår i en hundförsäkring varierar mellan olika försäkringsbolag och deras olika försäkringstyper, men här är en lista på vanliga innehåll i hundförsäkringar och vad du kan få ersättning för. 

 

Veterinärvård

Ersättningen för veterinärvård har ofta ett maxbelopp, också kallat veterinärvårdsbelopp. Det den högsta ersättningen du kan få per försäkringsår för kostnader om din hund skadas eller blir sjuk och måste besöka veterinär. Veterinärvårdsbeloppen varierar mellan bolagen och typ av försäkring, men ligger i stora drag mellan 20 000 och 150 000 kr.


Medicin 

Att försäkringen täcker kostnader för medicin innebär att den ger ersättning vid receptbelagd medicin som skrivs ut av veterinär. Om inte medicin redan ingår kan du oftast välja till det som ett tillägg. Ibland finns här ett maxbelopp.


Magnetresonans- och Datortomografiundersökningar 

Långa komplicerade namn, men dessa är vanliga undersökningar för att kunna ta reda på om hunden har en sjukdom eller skada som inte går att se på utsidan. De här undersökningarna är ofta dyra och kan kosta uppemot 10 000 kr per undersökning, därför kan det vara viktigt att se om försäkringen ger ersättning för dessa.


Rehabilitering 

Många försäkringsbolag täcker rehabiliteringskostnader till exempel simning, vilket betyder att den ersätter kostnader för rehabilitering till följd av en veterinärbehandlad sjukdom eller olycka. Det finns dock vissa begränsningar hos de flesta försäkringsbolagen för hur lång rehabiliteringsperioden får vara, hur mycket den får kosta samt när den ska påbörjas. Ofta kan du teckna rehabilitering som ett tillägg. 


Dolda fel 

Dolda fel innebär att du får ersättning vid fel eller sjukdomar hos din hund som fanns innan du köpte hunden eller inte kunnat upptäckas av veterinär innan hunden flyttat in hos dig. Ett vanligt krav som försäkringsbolagen har är att du ska ha försäkrat din hund innan  4 månaders ålder eller att du kan visa ett veterinärvårdsintyg när försäkringen ska tecknas.  


Kastrering 

Om en försäkring ersätter kostnaderna för kastrering kan det då variera mellan försäkringsbolag men vissa ersätter kostnader vid en medicinsk kastrering. Du kan också i de flesta fall  få en lägre premie ifall din hund är kastrerad när du tecknar försäkringen.

 

Tandvård 

Nästan alla försäkringar skyddar för någon typ av tandvård. Det kan dock finnas begränsningar för vilken typ av tandfel eller tandskada som ersätts av försäkringen. De vanligaste tandproblemen hos en hund är kvarsittande mjölktänder, tandplack, tandsten och tandköttsinflammation så det kan vara bra att undersöka om dessa ersätts av försäkringen. 


Livförsäkring 

Livförsäkringen är en av de vanligaste tilläggen till en hundförsäkring. Den ersätter om din hund blivit svårt sjuk eller skadad och som följd behöver avlivas. Hur länge en livförsäkring gäller kan skilja sig mellan bolagen beroende på vilken hundras det gäller och hos vissa försäkringsbolag sänks även ersättningen från livförsäkringen när hunden kommit upp i en viss ålder. Vanligtvis upphör/slutra en livförsäkring att gälla mellan 8 - 12 års ålder.

Kan jag försäkra en gammal hund? 

Det korta svaret är ja - det kan du, men det finns också en hel del undantag. Om hunden redan har behandlats för en tidigare skada eller sjukdom, är det flera försäkringsbolag som inte betalar ut ersättning som på något sätt är relaterad till den skadan. Vissa försäkringsbolag har också en övre gräns på hur gammal hunden får vara, oftast runt 8 år. Det gäller dock inte alla bolag, men då kan det istället behövas ett veterinärintyg som bevisar att hunden är frisk.


Om du köpt eller tagit hand om en äldre hund som tidigare är försäkrad är det enklaste att ta över hundens befintliga försäkring. Då slipper du karenstiden som ibland finns och även undantag eller reservationer från tidigare sjukdomar.


Hoppas du nu känner dig lite tryggare när du ska jämföra försäkring till din hund!

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen