Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Så kan du välja rätt bilförsäkring för din bil

Att välja rätt bilförsäkring kan vara knepigt eftersom att det finns olika typer av bilförsäkringar att välja mellan. Läs hur du kan tänka nedan.

Skriven av Josefine

Publicerad 08 maj, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Bil av märket audi som precis blivit rätt försäkrad genom jämförelse av försäkring på happens

Vilken omfattning behöver du?

För att bli rätt försäkrad kan det vara bra att du väljer rätt typ av omfattning. Det finns tre huvudtyper av omfattningar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Det kan vara bra att välja ett skydd som både täcker det man vill och som är rimligt utifrån ens bils ålder, värde och modell. Om du till exempel har en elbil så kan det vara onödigt att du betalar för ett utökat maskinskadeskydd om försäkringsvillkoren inte täcker elbilsbatteri för just din bilmodell. 

Trafikförsäkring

Täcker endast skador på andra bilar och medtrafikanter. Många som har gamla bilar och som inte bryr sig om skador på sin egna bil täcks väljer trafikförsäkring som omfattning. Ja men super!

Halvförsäkring

Halvförsäkring som omfattning hamnar någonstans mitt emellan trafikförsäkring och helförsäkring. Det som kan vara viktigt att tänka på här är att maskinskadeskyddet går ut efter en viss ålder och x antal mil som bilen gått. Det kan till exempel innebära att om du har en bil som inte täcks av maskinskada så har du en halvförsäkring med resterande skydd så som glas och brand. 

Helförsäkring

En helförsäkring är det mest omfattande skyddet då det även täcker yttre skador på din bil. I en helförsäkring så ingår det oftast en trafikförsäkring och halvförsäkring.

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför försäkring - pris och villkor 

Det kan vara bra att jämföra priser och villkor från olika försäkringsbolag innan du väljer din bilförsäkring. Du kan använda dig av vår jämförelsesajt Happens för att jämföra priser från olika försäkringsbolag. Det kan också vara viktigt att läsa igenom villkoren noga för att se vad som ingår i försäkringen och vad som inte gör det.

Att välja rätt bilförsäkring kan vara viktigt för den som är bilägare. Genom att ta hänsyn till de faktorer som nämnts ovan kan du göra ett informerat beslut och välja en bilförsäkring som passar både dina behov och din budget.

Behöver du hjälp?

Ring oss så hjälper en av våra försäkringsexperter dig att hitta rätt bilförsäkring. Du når oss på: 010-336 71 40 Vardagar mellan 09:00- 17:00.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen