Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Säga upp försäkring - så avslutar du din försäkring

Vill du säga upp din försäkring eller byta försäkringsbolag men osäker på vad som gäller? Läs vidare!

Skriven av Josefine

Publicerad 04 april, 2023. Uppdaterad 12 mars, 2024.

Man läser försäkringsvillkor på sin Macbook laptop för att kunna säga upp sin försäkring
Hur säger jag upp min försäkring?

När du ska säga upp din försäkring så behöver du oftast kontakta ditt försäkringsbolag via telefon. En del försäkringar är okej med att man fyller i ett formulär för uppsägning av försäkring men de flesta kräver att du ringer in och säger upp den. Om du är osäker på hur du säger upp din försäkring kan du höra av dig till försäkringsbolagets kundtjänst så hjälper de dig. 

Kan man säga upp sin försäkring när som helst?

Ja och nej. Det beror på om ditt försäkringsbolag har en försäkringsperiod på ett år i taget. Om du har en så kallad huvudförfallodag på ditt försäkringsbrev så kan du endast säga upp och byta försäkring en gång per år. Det finns dock en del försäkringsbolag som är nya på marknaden som inte har ett huvudförfallodatum. Om du har din försäkring hos ett bolag som inte har det så kan du alltså säga upp och avsluta din försäkring när som helst. 

Får man tillbaka pengarna om man säger upp sin försäkring?

Om du har betalat din försäkring i förväg för ett helt år och behöver säga upp din försäkring på grund av att ditt försäkringsbehov upphör, till exempel att du sålt bilen, flyttat eller att ditt husdjur avlidit, så kan det finnas pengar för dig att få tillbaka. Om du däremot betalar månadsvis så korrigeras bara nästa månadsbetalning efter hur många dagar du haft försäkringen på den månaden. Om du säger upp din försäkring inom 14 dagar efter nyteckning och redan har betalat in årsbeloppet får du också tillbaka pengarna. 

Är det uppsägningstid på försäkring?

Ja de flesta försäkringar i Sverige har en försäkringsperiod på ett år i taget vilket innebär att du även om du säger upp försäkringen innan huvudförfallodagen så är det först efter detta datum har passerat som din försäkring avslutas. Sedan ett par år tillbaka har det dock blivit vanligt bland nya och moderna försäkringsbolag att inte ha något huvudförfallodatum. Det innebär att du inte har någon uppsägningstid på din försäkring och att du kan byta försäkring när som helst. 

Personförsäkringar har oftast inte ett huvudförfallodatum och du kan alltså säga upp de när som helst. 

Rätt att ångra köp - ångerrätt

Enligt svensk lag om köp på distans har du alltid rätt till 14 dagars ångerrätt när du köper försäkring via telefon eller på nätet. Om du nyligen har tecknat en försäkring men ångrat dig och det inte har passerat 14 dagar så har du rätt att säga upp försäkringen trots att huvudförfallodagen inte har passerat. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen