Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Skabb hos hund - symtom, behandling och råd för rävskabb hos hund

Hur vet man om en hund har skabb och vad kan man göra åt det? Se symtom och behandling för skabb hos hund här!

Skriven av Josefine

Publicerad 30 april, 2023. Uppdaterad 20 mars, 2024.

Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring här

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Symptom på skabb hos hundar

Det finns flera symptom på skabb hos hundar som hundägare bör vara medvetna om. De vanligaste symptomen inkluderar:

  • Intensiv klåda och irritation, särskilt runt öronen, på tassarna och runt hundens mage och ljumskar.

  • Håravfall och hudskalning.

  • Röda, inflammerade och kliande områden på huden.

  • Sekundär infektioner, som kan orsaka smärta och inflammation i huden.

Om man upptäcker några av dessa symptom är det viktigt att man bokar en tid hos veterinären så snart som möjligt för att få en korrekt diagnos och behandling.

Diagnos och behandling av skabb hos hundar

Veterinären kommer att undersöka hunden och ta ett hudskrap för att fastställa om det är skabb som orsakar hundens symptom. Om det visar sig att det är skabb kommer veterinären att rekommendera en behandling som är lämplig för hundens specifika fall.

Vanligtvis behandlas skabb med mediciner som dödar kvalstren. Det kan också vara nödvändigt att ge hunden medicin mot sekundära infektioner. Det är viktigt att man följer veterinärens behandlingsplan noga och att man fortsätter att ge medicinerna tills de är helt avslutade, även om hunden verkar bli bättre.

Förebyggande åtgärder mot skabb hos hundar

Förebyggande åtgärder är viktiga för att förhindra skabb hos hundar. Det är viktigt att man regelbundet borstar och tvättar sin hund för att hålla huden ren och frisk. Man bör också undvika att exponera sin hund för andra djur som kan ha skabb, och undvika att låta hunden gå på platser där det finns en hög risk att smittas.

Det är också viktigt att man ser till att hunden har en hälsosam kost och får tillräckligt med motion, eftersom detta kan bidra till att stärka hundens immunförsvar och minska risken för sjukdomar.

Sammanfattningsvis är skabb en parasitisk hudsjukdom som kan drabba hundar. Det är viktigt att man är medveten om symptomen och söker behandling så snart som möjligt för att undvika allvarliga hälsoproblem. Förebyggande åtgärder, som att hålla hunden ren och undvika kontakt med smittade djur, kan också bidra till att minska risken för att hunden drabbas av skabb och andra hälsoproblem. Genom att ta hand om sin hunds hälsa och välbefinnande kan man hjälpa till att hålla sin fyrbenta vän frisk och lycklig under lång tid.

Täcker min hundförsäkring behandling?

Det kan vara bra att känna till att olika hundförsäkringar har olika villkor. Rävskabb är en typ av skabb som orsakas av en specifik typ av kvalster som ofta smittar hundar som har haft kontakt med rävar eller andra smittade djur.

Om ens hund har rävskabb och man har en hundförsäkring är det viktigt att man läser igenom försäkringsvillkoren för att se vilken typ av täckning som erbjuds. Ofta täcker försäkringar kostnader för veterinärbesök, diagnostik, behandling och mediciner som krävs för att behandla rävskabb.

Vissa försäkringar kan ha begränsningar eller undantag, så det kan vara bra att man är medveten om vad som täcks innan man bokar en veterinärtid för sin hund. Det kan också vara bra att man håller sig uppdaterad om eventuella krav på försäkringsbolaget, till exempel tidsfrister för att ansöka om ersättning eller krav på specifika veterinärer eller behandlingar.

Sammanfattningsvis täcker många hundförsäkringar behandling av skabb och andra parasitiska sjukdomar som rävskabb. Det kan därför vara bra att man läser igenom försäkringsvillkoren och är medveten om eventuella begränsningar eller undantag för att kunna ge sin hund den bästa vården vid behov.

Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring här

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen