Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Skendräktig hund

Skendräktighet, eller pseudograviditet, är ett vanligt tillstånd hos hundar. Läs vidare för tips, och råd för att hantera en skendräktig hund.

Skriven av Josefine

Publicerad 27 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Vad är skendräktighet hos hundar?

Skendräktighet är ett tillstånd där en icke-gravid hund upplever symtom som liknar de som uppstår under en dräktighet. Detta beror på hormonförändringar i hundens kropp som kan uppstå efter löp. Skendräktighet kan påverka alla hundar, oavsett ålder, ras eller kön.

Symtom på skendräktighet hos hundar

Symtomen på skendräktighet hos hundar kan variera från hund till hund, men vanliga symtom inkluderar:

 • Förstorade bröstvårtor

 • Ökad aptit

 • Ökad törst

 • Ökad trötthet eller sömnighet

 • Aggressivitet eller irritabilitet

 • Beteendeförändringar såsom att vilja gräva eller samla leksaker

 • Tillfälligt beteende som om hunden har valpar, inklusive vårdande beteende och mjölkproduktion.

Orsaker till skendräktighet hos hundar

Skendräktighet orsakas av hormonella förändringar som kan uppstå efter hundens löp. Under en normal dräktighet producerar hunden höga nivåer av progesteron och prolaktin, vilket orsakar fysiska och beteendemässiga förändringar. När en hund inte blir dräktig sjunker dessa hormonnivåer och kan leda till skendräktighet.

Behandling av skendräktighet hos hundar

I de flesta fall behöver inte skendräktighet behandlas, eftersom symptomen vanligtvis försvinner inom några veckor. Det finns dock flera saker du kan göra för att hjälpa din hund att känna sig bekvämare under tiden:

 • Ge din hund en mjuk och bekväm plats att vila på

 • Ge henne tillgång till rikligt med färskt vatten och näringsrik mat

 • Se till att hon får tillräckligt med motion och frisk luft

 • Ge henne extra uppmärksamhet och kärlek.

Om din hund upplever svåra symtom eller om symtomen inte försvinner efter några veckor kan din veterinär ordinera medicinering för att lindra symtomen. Det är också viktigt att notera att skendräktighet kan leda till komplikationer som mjölkstockning och infektioner i brösten, så om du märker några onormala symtom hos din hund bör du kontakta en veterinär.

Förebyggande av skendräktighet hos hund

Ett effektivt sätt att förebygga skendräktighet hos hundar är att kastrera hunden. Kastration minskar risken för hormonella förändringar som kan leda till skendräktighet. 

Detta beror på att kastration minskar produktionen av könshormoner som progesteron och östrogen. Att kastrera en hund kan också minska risken för andra hälsoproblem som pyometra och livmoder- och bröstcancer.

Om du inte vill kastrera din hund kan du också försöka minska hormonförändringarna genom att se till att din hund får tillräckligt med motion och en balanserad kost. Att ge din hund tillskott av omega-3-fettsyror kan också hjälpa till att minska risken för skendräktighet.

Det är också viktigt att undvika att stimulera dina hunds bröstvårtor efter löpet, eftersom detta kan öka risken för skendräktighet. Om din hund uppvisar tecken på skendräktighet efter löpet bör du undvika att uppmuntra hennes beteende och istället uppmuntra henne till att delta i andra aktiviteter som inte involverar valpvård.

Sammanfattningsvis är skendräktighet ett vanligt tillstånd hos hundar som kan orsaka fysiska och beteendemässiga symtom som liknar de som uppstår under en dräktighet. I de flesta fall behöver skendräktighet inte behandlas, men om din hund upplever svåra symtom eller om symtomen inte försvinner efter några veckor bör du kontakta en veterinär. För att förebygga skendräktighet hos din hund kan du kastrera henne eller se till att hon får tillräckligt med motion och en balanserad kost.

Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen