Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Sommardäck - när måste man byta?

När det blir varmare ute är det dags att byta till sommardäck på din bil. Men vad gäller när det kommer till lagar och regler?

Skriven av Josefine

Publicerad 08 maj, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

bil med sommardäck

När ska man byta till sommardäck?

Före den 15 april. Lagar och regler kring sommardäck kan variera mellan olika länder och regioner. I Sverige är det dock krav på att ha sommardäck på bilen mellan 15 april och 30 september om det inte råder vinterväglag. Om du ska köra din bil under denna period måste du därför byta till sommardäck om du inte vill riskera böter.

Varför måste man ha sommardäck?

Sommardäck är utformade för att ge bra prestanda på varma och torra vägar. De har ett annat mönster än vinterdäck, med färre och större block som ger bättre grepp på torra vägar. De är också gjorda av ett annat gummi än vinterdäck, som är mer anpassat för högre temperaturer.

När du väljer sommardäck är det viktigt att se till att de är rätt dimensionerade för din bil och att de uppfyller kraven på belastningskapacitet och hastighetsindex. Det är också bra att välja däck med bra våtgrepp, då detta är extra viktigt under sommarhalvåret när regn kan göra vägarna hala.

Förläng livet på dina sommardäck

För att förlänga livslängden på dina sommardäck är det viktigt att ta hand om dem genom att regelbundet kontrollera däcktrycket och hålla dem rena från smuts och stenar. Det är också bra att undvika kraftiga inbromsningar och snabb acceleration, då detta kan öka slitage på däcken.

Täcker bilförsäkring byte av däck?

Nej, en bilförsäkring täcker inte kostnaden för att byta däck. Detta inkluderar både byte av sommardäck till vinterdäck och vice versa. Däckbyte anses normalt som en del av det regelbundna underhållet av bilen, vilket är bilägarens ansvar.

Det finns dock några undantag när det gäller däckbyten och försäkringar. Vissa försäkringsbolag kan erbjuda extra försäkringsskydd för däck, till exempel om dina däck blir skadade i en olycka eller stulna. Detta är vanligtvis en tilläggstjänst som du kan köpa som en separat försäkring.

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen