Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Spara pengar när boräntan går upp - här är utgifterna du kan vara utan

När boräntan går upp och lågkonjunktur råder är det lätt att känna stress över sin privatekonomi. Se våra tips för utgifter att spara in på!

Skriven av Josefine

Publicerad 10 augusti, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Bild på en kvinna som går ut från ett café och är fast bestämd att hon ska spara pengar när boräntan stiger

Utgifter du kan leva utan

När räntorna stiger kan det påverka ditt hushållsbudget på olika sätt. Att vara medveten om de utgifter som du faktiskt kan vara utan kan vara en strategi för att spara pengar och hantera en stigande boränta. Här är några områden att överväga.

1. Onödiga abonnemang och medlemskap 

En av de första sakerna du kan granska när du försöker spara pengar är dina prenumerationer och medlemskap. Det kan vara allt från streamingtjänster och gymkort till tidningsprenumerationer. Gå igenom din månatliga bankutdragslista och identifiera de tjänster du inte använder tillräckligt. Genom att avsluta dessa abonnemang kan du frigöra extra pengar i din budget.

2. Restaurangbesök och kaffeutgifter 

Att äta ute på restauranger eller köpa dyra kaffedrycker varje dag kan snabbt äta upp en stor del av din månatliga inkomst. Genom att minska antalet restaurangbesök och istället laga mat hemma samt brygga ditt eget kaffe kan du spara betydande belopp över tiden.

3. Impulsköp och shoppingvanor 

Impulsköp och överdriven shopping kan vara två stora bovar när det gäller att spara pengar. Innan du köper något, fråga dig själv om det verkligen är nödvändigt och om det är något som kommer att gynna dig på lång sikt. Genom att vara medveten om dina shoppingvanor kan du undvika onödiga utgifter.

4. Överflödiga utgifter för barn och husdjur 

Att ge dina barn eller husdjur det bästa är förstås viktigt, men ibland kan det gå överstyr och leda till onödiga utgifter. Det kan vara allt från dyra leksaker till extravagant husdjursutrustning. Överväg att vara mer selektiv när du köper saker till dina barn och husdjur och se till att det verkligen fyller ett behov.

5. Bilutgifter och transportkostnader 

Om du äger en bil, överväg att minska dina bilutgifter genom att till exempel köra mer bränslesnålt, göra din egen service eller använda kollektivtrafik när det är möjligt. Transportkostnader kan vara en stor del av hushållsbudgeten, och det finns ofta sätt att minska dem.

6. Heminredning och renoveringar 

Det är lätt att låta sig frestas av trender inom heminredning och vilja genomföra dyra renoveringsprojekt. Innan du spenderar pengar på dessa områden, fundera över om det verkligen är nödvändigt och om det är något du kan skjuta upp till en mer ekonomiskt stabil tidpunkt.

Fler sätt att spara pengar på

Att vara medveten om dessa potentiella utgifter och vara beredd att göra justeringar i din livsstil kan hjälpa dig att spara pengar när boräntan går upp. Genom att identifiera och minska onödiga utgifter kan du skapa en mer hållbar ekonomisk grund och hantera de ekonomiska utmaningar som kan uppstå när räntorna ökar. Att fokusera på att leva inom dina medel och vara smart med dina pengar kan göra en betydande skillnad för din långsiktiga ekonomiska hälsa.

Att jämföra försäkring kan spara dig flera tusenlappar varje år. Jämför försäkring kostnadsfritt på Happens, få resultat på några sekunder och teckna när du hittat rätt försäkring för dig och din plånbok!

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen