Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Spara pengar när boräntan går upp - här är utgifterna du kan vara utan

När boräntan går upp och lågkonjunktur råder är det lätt att känna stress över sin privatekonomi. Oroa dig inte! Här har du 6 utgifter du kan leva utan och spara in pengar på!

Josefine

Uppdaterad 10 augusti, 2023

Publicerad 10 augusti, 2023

Bild på en kvinna som går ut från ett café och är fast bestämd att hon ska spara pengar när boräntan stiger

Utgifter du kan leva utan

När räntorna stiger kan det påverka ditt hushållsbudget på olika sätt. Att vara medveten om de utgifter som du faktiskt kan vara utan kan vara en strategi för att spara pengar och hantera en stigande boränta. Här är några områden att överväga.

1. Onödiga abonnemang och medlemskap 

En av de första sakerna du kan granska när du försöker spara pengar är dina prenumerationer och medlemskap. Det kan vara allt från streamingtjänster och gymkort till tidningsprenumerationer. Gå igenom din månatliga bankutdragslista och identifiera de tjänster du inte använder tillräckligt. Genom att avsluta dessa abonnemang kan du frigöra extra pengar i din budget.

2. Restaurangbesök och kaffeutgifter 

Att äta ute på restauranger eller köpa dyra kaffedrycker varje dag kan snabbt äta upp en stor del av din månatliga inkomst. Genom att minska antalet restaurangbesök och istället laga mat hemma samt brygga ditt eget kaffe kan du spara betydande belopp över tiden.

3. Impulsköp och shoppingvanor 

Impulsköp och överdriven shopping kan vara två stora bovar när det gäller att spara pengar. Innan du köper något, fråga dig själv om det verkligen är nödvändigt och om det är något som kommer att gynna dig på lång sikt. Genom att vara medveten om dina shoppingvanor kan du undvika onödiga utgifter.

4. Överflödiga utgifter för barn och husdjur 

Att ge dina barn eller husdjur det bästa är förstås viktigt, men ibland kan det gå överstyr och leda till onödiga utgifter. Det kan vara allt från dyra leksaker till extravagant husdjursutrustning. Överväg att vara mer selektiv när du köper saker till dina barn och husdjur och se till att det verkligen fyller ett behov.

5. Bilutgifter och transportkostnader 

Om du äger en bil, överväg att minska dina bilutgifter genom att till exempel köra mer bränslesnålt, göra din egen service eller använda kollektivtrafik när det är möjligt. Transportkostnader kan vara en stor del av hushållsbudgeten, och det finns ofta sätt att minska dem.

6. Heminredning och renoveringar 

Det är lätt att låta sig frestas av trender inom heminredning och vilja genomföra dyra renoveringsprojekt. Innan du spenderar pengar på dessa områden, fundera över om det verkligen är nödvändigt och om det är något du kan skjuta upp till en mer ekonomiskt stabil tidpunkt.

Fler sätt att spara pengar på

Att vara medveten om dessa potentiella utgifter och vara beredd att göra justeringar i din livsstil kan hjälpa dig att spara pengar när boräntan går upp. Genom att identifiera och minska onödiga utgifter kan du skapa en mer hållbar ekonomisk grund och hantera de ekonomiska utmaningar som kan uppstå när räntorna ökar. Att fokusera på att leva inom dina medel och vara smart med dina pengar kan göra en betydande skillnad för din långsiktiga ekonomiska hälsa.

Att jämföra försäkring kan spara dig flera tusenlappar varje år. De flesta försäkringarna kan vi inte leva utan, som till exempel hemförsäkring eller bilförsäkring. Jämför försäkring helt gratis på Happens, få resultat på några sekunder och teckna när du hittat en bättre försäkring till ett bättre pris!

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.