Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Ställa av ditt fordon samt försäkring - Vad du behöver veta

Har bilen stått lite för länge utan att du använt den? Då kanske det kan vara läge att ställa av den. Det här behöver du veta när du ska ställa av ett fordon.

Skriven av Josefine

Publicerad 19 juli, 2023. Uppdaterad 19 juli, 2023.

Bil stående på uppfart som aldrig används så bilägare kontaktar transportstyrelsen för att ställa av fordon

När kan man ställa av sitt fordon?

Om du inte planerar att använda ditt fordon under en tid kan du välja att ställa av det. Detta innebär att du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring under tiden som bilen är avställd. Precis som med en försäkring så fungerar en avställning ungefär likadant. Du kan inte ställa av ett fordon retroaktivt utan den träder i kraft från och med dagen då en fullständig anmälan inkommer till Transportstyrelsen. Det kan också vara bra att veta att du inte kan anmäla en avställning följt av en påställning på samma dag.

Vad händer med försäkringen?

Vad händer med försäkringen när jag ställer av min bil? Om du har en halvförsäkring eller helförsäkring så går det oftast över till en avställningsförsäkring automatiskt. Om du endast har en trafikförsäkring för ditt fordon avslutas försäkringen. När du ställer av ditt fordon meddelar Transportstyrelsen ditt försäkringsbolag att fordonet är avställt så du behöver endast göra en anmälan till Transportstyrelsen. 

Vad är en avställningsförsäkring?

Avställningsförsäkringen täcker stöld, brand och skador på plåt och lack om fordonet blir påkört, välter eller utsätts för skadegörelse. Eftersom kostnaden för en avställningsförsäkring är lägre än för en halv- eller helförsäkring kan du få mellanskillnaden återbetald om du redan har betalat för hela året.

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring nu

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Måste jag ha avställningsförsäkring?

Nej, det är inte ett krav att ha avställningsförsäkring för ett avställt fordon. Avställningsförsäkring är en försäkringsform som täcker vissa skador, såsom stöld, brand och plåtskador, även när fordonet inte används. Men om du endast har en trafikförsäkring för ditt fordon avslutas trafikförsäkringen automatiskt när du ställer av ditt fordon. Därför behöver du inte betala för trafikförsäkring under den tiden. Det är dock alltid bra att kontrollera med ditt försäkringsbolag för att få korrekt information om vilken typ av försäkring du har och vilka skydd som gäller när ditt fordon är avställt.

Kostar det att ställa av bilen?

Nej, det kostar ingenting att ställa av bilen. Att göra en anmälan hos Transportstyrelsen är kostnadsfritt och det finns ingen begränsning för hur många gånger du kan ställa av och på ett fordon. Däremot kan det vara så att ditt försäkringsbolag automatiskt kopplar på en avställningsförsäkring. Hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller om du ställer av ditt fordon. 

Köra med avställt fordon

Är ditt fordon avställt så får du inte köra med det i trafik. Enda undantaget från denna regel är om du kör närmaste väg till besiktningen. Det är viktigt att notera att fordonet måste ha en trafikförsäkring och att det inte får finnas några obetalda fordonskatter. Kom ihåg att ett avställt fordon inte heller får bogseras. 

När du ska ställa på bilen igen

För att ställa på ditt fordon måste det finnas en trafikförsäkring som är vilande i vägtrafikregistret. Trafikförsäkringen aktiveras och ditt försäkringsbolag meddelas att du ställer på fordonet igen. Om du inte har en trafikförsäkring måste du först teckna en försäkring innan du kan ställa på ditt fordon. På Happens kan du jämföra flera försäkringsaktörer samtidigt så du slipper jämföra varje försäkring enskilt. Vid påställning av ditt fordon måste du också betala fordonsskatt. Fordonsskatten ska betalas senast tre veckor från dagen då du ställer på ditt fordon.

När anmälan om påställning registrerats kan du börja köra ditt fordon. Observera att du inte kan ange ett tidigare datum för anmälan. I vissa fall får fordonet inte användas även om det är påställt. Detta gäller exempelvis om fordonet har fått körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning eller om du inte har betalat fordonsskatten. Du kommer att få information om eventuellt körförbud när du ska ställa på ditt fordon. Var noga med att som fordonsägare själv kontrollera om det finns några hinder för att köra ditt fordon.

Happens desktop hemsida logo

Sänk dina kostnader

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring nu

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen