Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Studentförsäkring - Hemförsäkring för dig som är student

En hemförsäkring för studenter ger dig nästan samma skydd som en vanlig hemförsäkring, men till ett lägre pris. Läs mer nedan!

Skriven av Josefine

Publicerad 03 augusti, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Ung student läser på och jämför hemförsäkring för student och studentförsäkringVad är en studentförsäkring?

En studentförsäkring är i grund och botten en hemförsäkring som är anpassad för studenter. Den innehåller samma grundskydd som en vanlig hemförsäkring, men till ett lägre belopp. Detta kan passa studenter väl, eftersom de oftast inte äger lika många dyrbara saker som en vuxen med etablerad bostad.

En typisk studentförsäkring inkluderar:

Egendomsskydd: Ersättning för saker som du äger, hyr eller lånar, om de skulle skadas eller stjälas.

Reseskydd: Ersättning för skador, stölder och läkarvård utomlands under en begränsad reslängd.

Ansvarsskydd: Ersättning om du blir ansvarig för att betala skadestånd till någon annan.

Rättsskydd: Ersättning för ombuds- och rättegångskostnader om du hamnar i en rättslig tvist.

Överfallsskydd: Ersättning om du skadas i en misshandel.

Många studentförsäkringar inkluderar också en allriskförsäkring, även kallad drulleförsäkring, som kan täcka kostnader om dina elektronikprylar går sönder, förutsatt att de är under ett visst antal år gamla.

Hemförsäkring för studenter

Att vara student innebär ofta en tid med knappa ekonomiska resurser, och det kan vara frestande att skippa utgifter som en hemförsäkring. Men att ha en försäkring är av största vikt för att skydda dig och dina tillhörigheter. 

Varför är det så viktigt att ha en hemförsäkring?

En hemförsäkring kan kännas som en onödig utgift, särskilt när man är student och har andra ekonomiska prioriteringar. Men faktum är att en hemförsäkring är en av de mest värdefulla investeringarna du kan göra för att skydda dig mot oväntade händelser.

Cirka 97% av befolkningen i Sverige har en hemförsäkring, vilket innebär att ungefär 400 000 personer saknar försäkringsskydd. Många av de som inte har försäkring är unga, och en vanlig motivering är att de inte äger något av stort värde. Men en hemförsäkring täcker inte bara dina materiella tillgångar, den ger dig också skydd i olika situationer. En viktig del i hemförsäkringen är personskyddet, som ger dig hjälp om du skulle skada dig själv utomlands, krävas på skadestånd eller behöva rättslig hjälp. Det här är ett billigt skydd som kan spara dig hundratusentals kronor om en allvarlig händelse inträffar.

Risker med att vara utan hemförsäkring

Att vara utan hemförsäkring kan vara en farlig väg att gå. Om exempelvis en brand uppstår i din bostad, om du råkar ut för en vattenskada eller om du behöver akut sjukvård om du är utomlands kan du behöva betala stora summor själv. Att betala för en hemförsäkring är därför väl värt det för att skydda dig mot dessa risker. Genom att teckna en hemförsäkring skyddar du dig själv ekonomiskt om det värsta skulle hända och du inte har möjlighet att betala ett par hundra tusen kronor. 

Vad kostar en hemförsäkring för studenter?

Priset för en hemförsäkring för studenter kan variera beroende på vilket försäkringsbolag du väljer, men det brukar ligga mellan 50 och 100 kronor per månad. Vissa försäkringsbolag har ett fast pris för alla, medan andra räknar ut priset baserat på dina individuella förutsättningar och ger dig rabatt för att du är student.

Faktorer som kan påverka priset på din studentförsäkring:

  • Din ålder.

  • Storleken på din bostad.

  • Platsen där du bor.

Vad är skillnaden på en studentförsäkring och en hemförsäkring?

En studentförsäkring har normalt ett lägre försäkringsbelopp än en vanlig hemförsäkring. Försäkringsbeloppet ligger oftast på cirka 200 000 kronor, vilket är mer än tillräckligt för de flesta studenter. Men om du äger saker som har ett högre värde kan det vara viktigt att kontrollera beloppet och jämföra olika försäkringsalternativ för att hitta det bästa skyddet för dig. En vanlig hemförsäkring kostar inte så mycket mer än en studentförsäkring men äger man inte lösöre som överstiger försäkringsbeloppet i hemförsäkringen för studenter så brukar en studentförsäkring räcka gott och väl.

Försäkringsbolag med Studentförsäkringar

Som student kan du välja bland olika försäkringsbolag som erbjuder anpassade hemförsäkringar för studenter. Nedan ser du en lista med exempel på försäkringskatörer som erbjuder hemförsäkring för studenter. 

  • Hedvig

  • ICA Försäkring

  • Länsförsäkringar

  • Folksam

  • If

  • Trygg-Hansa

Viktiga saker att tänka på

När du tecknar en hemförsäkring som student, kan du ofta medförsäkra en sambo. Detta innebär att ni båda har samma skydd via en och samma försäkring, vilket vanligtvis blir billigare än att ha varsin försäkring.

En självrisk är den del av kostnaden vid en skada som du själv måste betala varje gång du anmäler en skada till försäkringsbolaget. Försäkringsbolagen kan dra av värde för ålder (åldersavdrag), vilket innebär att varans värde sjunker för varje år och ersättningen därmed blir lägre om du skulle köpa samma vara ny idag.

Var noggrann med att kolla upp vilka regler som gäller för din ålder, då studentförsäkringens giltighet kan vara kopplad till en viss åldersgräns eller studieperiod. Det är till exempel vanligt att man endast kan teckna en hemförsäkring om du är student under 25 år.

Jämför innan du tecknar!

Att teckna en studentförsäkring är en klok investering för att skydda dig och dina tillhörigheter som student. Trots det lägre försäkringsbeloppet får du ett grundläggande skydd för dina saker, ansvarsskydd, reseskydd, rättsskydd, överfallsskydd och ett viktigt personskydd som kan spara dig från stora ekonomiska utlägg om en olycka skulle inträffa.

Jämför olika försäkringsbolag för att hitta den bästa studentförsäkringen för dina behov och kom ihåg att samsas om en försäkring om du delar bostad med någon. Säkerhet och trygghet är värdefullt, och med en studentförsäkring kan du få det till ett överkomligt pris.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen