Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Styrräntan höjs – Hur påverkar det mig och min ekonomi?

Aldrig har du väl hört termen “styrränta” så mycket som under det senaste året. Men vad betyder styrränta och hur påverkar det din privatekonomi?

Skriven av Josefine

Publicerad 28 augusti, 2023. Uppdaterad 28 augusti, 2023.

Kvinna pratar i telefon med banken om hennes privatekonomi då styrräntan höjs

Vad är styrränta och varför höjs den?

Riksbanken ansvarar för att hålla ekonomin i Sverige stabil och har därför satt ett mål på att hålla inflationen runt två procent. Styrräntan, eller reporäntan som det hette tidigare, är ett av verktygen som Riksbanken använder för att påverka den ekonomiska marknaden och hur mycket det kostar att låna eller spara pengar. Bankerna lånar i sin tur pengar av Riksbanken och således påverkas även bankernas räntor ut mot kund. Det innebär att i tider när styrräntan sänks så sänks förmodligen också räntan för dina lån, vilket gör att du får mer pengar kvar i plånboken att handla saker för. När vi konsumerar mycket kan det leda till att priser på varor och tjänster höjs och att pengarna blir mindre värda - då får vi en högre inflation.

Men just nu är inflationen hög och ligger på 6,4%– en bra bit över 2-procentsmålet med andra ord. Riksbanken behöver då dämpa inflationen. Genom att höja styrräntan hoppas Riksbanken kunna påverka tillgång och efterfrågan; om det blir mindre pengar kvar i plånboken för människor att handla för, kan det bidra till att priserna hålls nere. Genom att dämpa inflationen vill man stanna av den ekonomiska kris vi har idag.

Hur påverkar höjningen av styrräntan mig?

Just nu är vi i ett läge där flera faktorer påverkar oss ekonomiskt – priserna har skenat på allt ifrån mat, el och bränsle. Men vad har höjningar av just styrräntan för inverkan på din privatekonomi?

Lån- och räntekostnader

Eftersom styrräntan även påverkar bankernas räntor, innebär en höjd styrränta att det blir dyrare att låna pengar.

Om du har ett privatlån så kommer dina räntekostnader förmodligen påverkas direkt av en räntehöjning. Detta beror på att räntan för ett privatlån nästan alltid är rörlig. Exempel på privatlån är billån, renoveringslån eller andra konsumtionslån.

Om du har ett bolån med rörlig ränta innebär det att dina månadskostnader för bolånet blir dyrare eftersom din ränta höjs när din bank höjer sin ränta.

Om du har ett bolån med bunden ränta så påverkas din ränta inte förrän bindningstiden löper ut. Om bindningstiden löper ut under tiden som räntorna är höga kommer din nya ränta att påverkas av detta.

Sparande och investeringar

Det är inte bara låneräntorna som påverkas av styrräntan, utan även räntorna på pengar som du sparar eller investerar. En hög styrränta kan innebära att du får högre ränta på exempelvis ditt sparkonto. Det gör att det kan vara extra fördelaktigt att spara pengar just nu.

Vardagsekonomin

Har du lån påverkas din vardagsekonomi av de höjda räntorna eftersom dina utgifter ökar. Det kan innebära att du behöver vara mer försiktig med dina pengar - särskilt eftersom alla levnadskostnader också har blivit högre. Se därför till att spara in på det som du kan. Ett sätt att spara pengar på kan till exempel vara att jämföra försäkring

Bostadsmarknaden

När det blir dyrare att ta ett bolån kan det påverka bostadsmarknaden eftersom det kan göra att folk blir mer försiktiga med att köpa något så dyrt som en bostad. Detta kan i sin tur minska efterfrågan och det kan påverka bostadspriserna negativt. Om du tänkt sälja din bostad kan det med andra ord vara svårare att göra det just nu. De ökade levnadskostnaderna kan dessutom göra att det blir svårare att få ett bolån beviljat eftersom banken räknar in de högre kostnaderna i sina kalkyler av hur stort bolån du kan få.

Vad kan jag själv göra när räntorna höjs?

Se över bolånet

Just höjda kostnader för bolån är något som kan gräva stora hål i plånboken. Eftersom marknaden ständigt förändras kan det vara en idé att titta på om det bolån du har idag fortfarande är det mest fördelaktiga för dig. Genom att se vilka räntor och villkor andra aktörer erbjuder kan det finnas pengar att spara.

Få stenkoll på ekonomin

Eftersom höjningen av räntorna kan påverka hur mycket pengar du har över varje månad är ett tips att se över din privatekonomi. Vad har du för utgifter varje månad och finns det något du kan dra in på? Det är också bra att hålla sig uppdaterad om det ekonomiska läget, även om det inte är något du vanligtvis brukar göra. Genom att få koll kan du känna mer kontroll över situationen.

Spara pengar

När det kommer till sparande är lite bättre än inget. Men ansträngda tider är det viktigare än någonsin att ha en buffert ifall något oförutsett inträffar. Sätt en automatisk överföring på en liten summa pengar som du kan spara i början av varje månad. 

Sänk dina kostnader

När det blir dyrare att leva gäller det att leva efter talesättet “många bäckar små”. Streamingabonnemangen kanske går upp med någon hundring i månaden och dagligvaror som ost och kött blir dyrare. Att spara in på det du kan kan göra stor skillnad för din privatekonomi när styrräntan höjs.

Jämför försäkring

Att spara in på de små utgifterna kanske inte är så motiverande men något som är riktigt motiverande är att se hur mycket du kan spara på att jämföra försäkring. Många kan spara flera tusenlappar varje år men de vet inte om det. Eftersom att försäkringar är en viktig och nödvändig utgift så är det dumt att betala för mycket i onödan. Se därför till att du jämför minst en gång per år så att du kan säkerställa att du får rätt skydd till rätt pris. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen