Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Sveland Djurförsäkring

Sveland är ett djurförsäkringsbolag som helt och hållet ägs av sina kunder. De har en tydlig vision att bli Sveriges bästa försäkringsbolag för djur och har därför också satt upp hållbarhetsmål.

Josefine

Uppdaterad 21 juli, 2023

Publicerad 22 februari, 2023

Om Sveland

Sveland startade som ett bondekooperativ år 1911 med idén om att kunna ge sina djur ett långt och friskt liv samtidigt som de ville sprida risken för skador sinsemellan. Sveland är ett kundägt bolag vilket innebär att de inte plockar ut någon vinst från bolaget. Som kund till Sveland är du alltså med som ägare och har chans att påverka bolagets utveckling genom att rösta fram representanter som fullmäktige. 

Vem äger Sveland?

Eftersom att Sveland är ett kooperativt försäkringsbolag så ägs det av sina kunder. Sveland djurförsäkringar har alltid varit kundägt och kommer att fortsätta vara det. 

Vilka försäkringar har Sveland?

 • Hundförsäkring

 • Kattförsäkring

 • Hästförsäkring

 • Smådjursförsäkring

Sveland är ett sakförsäkringsbolag som enbart försäkrar djur. Hos Sveland kan du försäkra din hund, katt, häst eller ditt smådjur. Sveland har flera olika alternativ att välja på när det kommer till grundskydd i din försäkring för ditt djur. Du kan sedan bygga på dessa med tilläggsförsäkringar om du önskar. 


Sveland Djurförsäkring erbjuder flera olika försäkringsalternativ för hundar, katter och hästar. För hundar och katter finns det tre olika försäkringsalternativ: Bas, Plus och Premium. Basförsäkringen täcker sjukdom och olycksfall medan Plus och Premiumförsäkringen ger utökat skydd mot t.ex. förlust av försäkringsvärde vid dödsfall och rehabilitering efter skada. För hästar finns det två olika försäkringsalternativ: Bas och Plus.

Nu blev något fel

Hur anmäler jag en skada till Sveland djurförsäkring?

 • Sveland Mina Sidor

 • Skadeformulär på Sveland.se

 • Via post

Om du behöver göra en skadeanmälan för ditt djur och nyttja din djurförsäkring hos Sveland så kan du göra det på tre olika sätt. Det allra smidigaste sättet är att du loggar in via Sveland Mina Sidor och gör en skadeanmälan där. Det är dock endast möjligt att göra skadeanmälan via mina sidor för djur som har en pågående försäkring som är aktiv. Om du inte vill/kan logga in eller om ditt djur har avlidit kan du istället fylla i det skadeformulär som finns på deras hemsida Sveland.se. Det tredje alternativet för att anmäla en skada till Sveland djurförsäkringar är genom post. Du behöver då skriva ut eventuella blanketter och fylla i dessa för hand. Se även till att skick med kvitton. Att göra en skadeanmälan via post innebär längre handläggningstid för ditt skadeärende. 


Kan jag överklaga nekad ersättning av en skada?

Om du är missnöjd med hanteringen av ett skadeärende ska du i första hand vända dig direkt till Sveland och begära en omprövning. Sveland kräver att din begäran om omprövning skickas med post. Tänk på att det här måste göras inom 6 månader efter att beslut har givits av handläggare. Det är ditt ansvar att visa att du har rätt till ersättning. Därför är det viktigt att du läser försäkringsvillkoren noggrant.

Om du fortfarande skulle vara missnöjd även efter omprövning kan du i många fall överklaga till en nämnd eller domstol. Det är alltid kostnadsfritt för dig som konsument att överklaga till en nämnd. Vilken nämnd du ska vända dig till beror på vad ärendet handlar om. Vid överklagan av beslut för ersättning av djurförsäkring kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) då de prövar de flesta tvister mellan konsument och företag. 

Hållbarhet

Sveland har som mål och vision att bli det bästa och mest hållbara försäkringsbolaget för djur i Sverige. De har som vision att senast år 2030 vara klimatpositiva och vill därmed klimatkompensera alla sina utsläpp med 110%. 

Sveland tycker att djur har en oerhört viktig roll i människors välmående och tror starkt på att vi blir lyckligare när vi har dem i våra liv. Sveland vill därför främja hållbart djurägande och det gör de genom att ge råd till sina kunder om hur de kan leva hållbart med sina djur. Hållbart djurägande enligt Sveland innebär sunt risktänk och djur som lever länge. 

Förutom hållbart djurägande så har Sveland ytterligare tre områden som de ämnar ta ansvar inom och det är miljömässig-, ekonomisk- och social hållbarhet. De har ett långsiktigt samarbete med VooV (Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta) sedan 2018 vilket är en ideell förening som erbjuder jourhem för djur så att våldsutsatta människor kan fly. 

Är Sveland bra?

Omdöme för Sveland djurförsäkring skiljer sig om man tittar på Trustpilot och om man tittar på Google reviews. På Trustpilot har de ett genomsnittligt betyg på 2,4 av 5 stjärnor och det kunder kommenterar är att de är missnöjda med kundservicen och att det upplevts oseriöst vid skadehantering. Tyvärr är det endast 8 stycken recensioner på Trustpilot vilket inte ger en så bra bild om vad Svelands kunder faktiskt tycker om deras försäkring. 

På Google recensioner har de istället ett genomsnittligt betyg på 3,8 av 5 stjärnor baserat på 80 recensioner. Antalet omdömen är fortfarande lågt om man jämför med andra försäkringsbolag men det ger oss en bättre uppfattning än de 8 recensioner som finns på Trustpilot. 

Enligt en undersökning som genomfördes av Svenskt Kvalitetsindex år 2020, var Sveland Djurförsäkring det företag som hade den högsta kundnöjdheten bland försäkringsbolagen som erbjuder djurförsäkringar. Kundnöjdheten mäts utifrån kundens upplevelse av företaget och dess tjänster.

Har Sveland rabatt?

Ja, Sveland erbjuder rabatt på vissa djurförsäkringar. Du kan få olika mängd rabatt på olika försäkringar och ofta gäller det max i ett år. 

Valprabatt

Många försäkringsbolag erbjuder rabatt för försäkring av valp. Sveland kallar sin valprabatt för juniorrabatt och den ger upp till 30% rabatt första året om försäkringen tecknas innan valpen är 4 månader gammal. 

Kattungerabatt

Juniorrabatten gäller även för katter och då är det upp till 30% rabatt det första året om du tecknar försäkring för din kattunge innan 5 månaders ålder. 

Unghundsrabatt

Om din hund är mellan 4-16 månader gammal kan du få upp till 20% rabatt på din hundförsäkring i ett år. Om din hund är mellan 16-28 månader får du  istället 10% rabatt på din Sveland hundförsäkring i ett år.

Ungkattsrabatt

Om din katt är mellan 5-17 månader gammal kan du få upp till 20% rabatt på din kattförsäkring i ett år. Om din katt istället är mellan 17-29 månader gammal när du tecknar kattförsäkring så får du upp till 10% rabatt.  

Medlemsrabatt för rasklubb

Om du är medlem i någon rasklubb kan det vara så att du får rabatt hos Sveland djurförsäkring. Om du är med i någon av de rasklubbar som Sveland samarbetar med så får du 10% rabatt på din hund- eller kattförsäkring.

 • Dansk-svensk gårdshund

 • Maine-Coon-Katten

 • Podengoklubben

 • Shetland Sheepdog

 • Sibirisk katt

 • Svenska vinthundklubben

 • Svenska Dvärghundklubben

Har Sveland den bästa djurförsäkringen?

Vilket skydd som passar bäst för dig och ditt djur skiljer sig från det skydd som passar bäst för någon annan. Det går därför inte att säga att en försäkring är bäst för alla. För att ta reda på vilken försäkring som är bäst lämpad för dig och ditt djur rekommenderar vi att du gör en jämförelse mellan olika försäkringsbolag. 

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.