Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Sveriges dyraste och billigaste kattförsäkring 2023

En kattförsäkring kostar kanske inte så värst mycket i månaden men faktum är att du kan spara stora pengar på att välja ett likvärdigt men billigare alternativ. Vi reder ut hur mycket det skiljer mellan Sveriges dyraste och billigaste kattförsäkring år 2023.

Josefine

Uppdaterad 05 september, 2023

Publicerad 05 september, 2023

Att välja kattförsäkring

Att ha en katt som en del av familjen innebär att du tar på dig ansvaret för dess välbefinnande och hälsa. Precis som människor kan katter drabbas av oväntade sjukdomar eller skador som kan bli kostsamma att behandla. Hela 7 av 10 svenska kattägare väljer just därför att teckna en försäkring till sin katt, men det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. 

Olika pris för olika raser

Om du haft fler än en katt försäkrad förut så har du kanske också märkt att priset kan skilja sig mycket mellan olika raser. Att försäkra en blandras katt är i regel ofta billigare än att försäkra en raskatt. Tittar man enbart på pris så kan det skilja flera tusenlappar per år. Men sedan kan det även skilja sig på innehåll också. Självrisken är troligen högre om priset är lägre. Ofta skiljer sig även veterinärvårdsbeloppet hos olika försäkringsbolag, där du hos flera bolag kan välja ett eget belopp. Av den anledningen är det viktigt att man ser till sitt eget försäkringsbehov i första hand. Det kan även skilja sig i pris beroende på vart i landet man bor samt kattens ålder. I vår jämförelse har vi tittat på pris för en okastrerad honkatt på 1,5 år som bor i Stockholm. 

Billigaste kattförsäkring för en blandras

Den absolut billigaste försäkringen för en blandraskatt som vi hittade i vår analys kostade 59 kr i månaden. Du får då ett veterinärvårdsbelopp på 30 000 kr och försäkringen har en fast självrisk på 3 500 kr samt en rörlig självrisk på 25%. En likvärdig försäkring med samma veterinärvårdsbelopp kan enligt vår jämförelse kosta dig allt mellan 59 och 143 kr i månaden. Det är en stor skillnad tycker vi. Ofta kan du komma ner i pris genom att välja högre självrisker.

Billigaste kattförsäkring för en Ragdoll

Jämför man istället kattförsäkring för en Ragdoll så skiljer det sig lite mer. Snittpriset är även högre för en Ragdoll än för en blandras/bondkatt. Den billigaste kattförsäkringen för en Ragdoll kostar 85 kr i månaden. Om du önskar att komma ner ännu lägre i pris kan du hos de flesta bolag justera självrisken.

Se priser & villkor

Nu blev något fel

Nu blev något fel

Billigaste kattras att försäkra

Vid en jämförelse av kattförsäkringar med lägsta veterinärvårdsbelopp fann vi att kattraserna bengal, brittisk korthår och perser är bland de billigaste raserna att försäkra, utöver en blandras katt. Bland de dyraste kattraserna ser vi enligt vår jämförelse att Scottish fold kommer högst följt av Birma och Perser. Kattrasen Perser kan därmed vara både billig och dyr att försäkra beroende på individuella förutsättningar och försäkringsbolag. 

Varför skiljer sig priset?

Precis som med andra försäkringar så kan både priset och villkoren skilja sig lite åt och det är just därför det är så oerhört viktigt att man jämför innan man tecknar kattförsäkring. Det är minst lika viktigt att jämföra en du redan har som är på väg att förnyas då de flesta kattförsäkringar har en försäkringsperiod på ett år. Försäkringsbolagen sätter priser utifrån hur stor de bedömer att risken är att försäkringen nyttjas. Det resulterar ofta i att kattraser med kända sjukdomar eller problem kopplat till rasen får ett lite högre pris. 

Jämför mer än bara pris

När du jämför kattförsäkring är det viktigt att jämföra både innehåll och pris. Om du till exempel hellre betalar lite mer varje månad för att betala mindre om du måste nyttja försäkringen så är det bättre att du väljer en kattförsäkring med lägre självrisker. Det kan också vara så att just din katt har behov av en tilläggsförsäkring som exempelvis rehabilitering. Då är det viktigt att du endast jämför pris på likvärdiga försäkringar som har det tillägget. 

Jämför kattförsäkring nu!

Nu blev något fel

Nu blev något fel

Därför ska du jämföra

När man jämför försäkringar är det lätt att tänka att det är som att jämföra pris på en produkt eller en resa men faktum är att det inte är fullt så enkelt. Alla försäkringspriser sätts individuellt baserat på premiegrundande uppgifter. Det kan till exempel vara ditt personnummer, postnummer, ålder på det du vill försäkra eller specifika saker som kattras, kön på katten och om den är kastrerad eller ej. Utöver dessa premiegrundande uppgifter så kan du även få olika pris olika tider på året. Försäkringsbolag har ibland även kampanjer för nya kunder då de erbjuder rabatt första året vilket förstås också påverkar priset. Just därför ska du alltid se till ditt egna försäkringsbehov och jämföra försäkring utifrån dina individuella uppgifter. Det billigaste och bästa alternativet för en person kan vara det absolut dyraste för dig. Testa själv hur mycket din kattförsäkring kostar på 1 minut med vår kostnadsfria jämförelse här!

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.