Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Tandsten hos katt

Vad är tandsten, varför drabbas katter, vad kan man göra åt det och täcks det av kattförsäkringen? Läs mer nedan!

Skriven av Josefine

Publicerad 27 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Vad är tandsten hos katter?

Tandsten är en hård beläggning som bildas på kattens tänder. Det består av kalciumsalter, matrester och bakterier som har samlat sig på tänderna över tid. Om tandsten inte behandlas kan det leda till tandköttsinflammation, tandlossning och allvarliga hälsoproblem.

Varför får katter tandsten?

Precis som hos människor kan tandsten bildas på kattens tänder på grund av dålig tandhygien. Katter som inte borstar tänderna regelbundet kan utveckla tandsten. Vissa katter har också en genetisk predisposition för tandproblem, vilket kan öka risken för tandsten.

Vad kan man göra åt tandsten hos katter?

Om din katt har tandsten är det viktigt att du tar henne till veterinären för att få behandling. Veterinären kan rengöra kattens tänder och avlägsna tandstenen med hjälp av specialverktyg. Beroende på hur allvarligt tandproblemet är kan det krävas flera besök hos veterinären för att behandla tandstenen.

För att förhindra att tandsten bildas på kattens tänder i framtiden är det viktigt att du borstar kattens tänder regelbundet och ger henne tuggpinnar och leksaker som främjar tandhälsa. Du kan också ge din katt särskild tandhygienmat som hjälper till att kontrollera tandsten.

Täcks tandsten av kattförsäkring?

Det beror på vilken typ av kattförsäkring du har. Vissa försäkringar täcker tandvård, medan andra inte gör det. Det är viktigt att läsa igenom villkoren för din kattförsäkring och kontakta försäkringsbolaget om du är osäker på vad som täcks.

Sammanfattningsvis är tandsten ett vanligt tandproblem hos katter som kan orsaka allvarliga hälsoproblem om det inte behandlas. För att förhindra tandsten från att bildas på kattens tänder är det viktigt att borsta kattens tänder regelbundet och ge henne rätt typ av mat och tuggpinnar. Om din katt redan har tandsten är det viktigt att du tar henne till veterinären för behandling. Kontrollera även om din kattförsäkring täcker tandvård för att se till att du har rätt skydd för din katts hälsa.

Happens desktop hemsida logo

Se hur mycket du kan spara!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Se hur mycket du kan spara!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen