Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Tandsten hos katt

Tandsten, även känt som tandplack, är en vanlig tandproblem hos katter och kan orsaka allvarliga hälsoproblem om det inte behandlas. I den här artikeln kommer vi att titta på vad tandsten är, varför katter får det, vad man kan göra åt det och om det täcks av kattförsäkring.

Josefine

Uppdaterad 27 april, 2023

Publicerad 27 april, 2023

Vad är tandsten hos katter?

Tandsten är en hård beläggning som bildas på kattens tänder. Det består av kalciumsalter, matrester och bakterier som har samlat sig på tänderna över tid. Om tandsten inte behandlas kan det leda till tandköttsinflammation, tandlossning och allvarliga hälsoproblem.

Varför får katter tandsten?

Precis som hos människor kan tandsten bildas på kattens tänder på grund av dålig tandhygien. Katter som inte borstar tänderna regelbundet kan utveckla tandsten. Vissa katter har också en genetisk predisposition för tandproblem, vilket kan öka risken för tandsten.

Vad kan man göra åt tandsten hos katter?

Om din katt har tandsten är det viktigt att du tar henne till veterinären för att få behandling. Veterinären kan rengöra kattens tänder och avlägsna tandstenen med hjälp av specialverktyg. Beroende på hur allvarligt tandproblemet är kan det krävas flera besök hos veterinären för att behandla tandstenen.

För att förhindra att tandsten bildas på kattens tänder i framtiden är det viktigt att du borstar kattens tänder regelbundet och ger henne tuggpinnar och leksaker som främjar tandhälsa. Du kan också ge din katt särskild tandhygienmat som hjälper till att kontrollera tandsten.

Täcks tandsten av kattförsäkring?

Det beror på vilken typ av kattförsäkring du har. Vissa försäkringar täcker tandvård, medan andra inte gör det. Det är viktigt att läsa igenom villkoren för din kattförsäkring och kontakta försäkringsbolaget om du är osäker på vad som täcks.

Sammanfattningsvis är tandsten ett vanligt tandproblem hos katter som kan orsaka allvarliga hälsoproblem om det inte behandlas. För att förhindra tandsten från att bildas på kattens tänder är det viktigt att borsta kattens tänder regelbundet och ge henne rätt typ av mat och tuggpinnar. Om din katt redan har tandsten är det viktigt att du tar henne till veterinären för behandling. Kontrollera även om din kattförsäkring täcker tandvård för att se till att du har rätt skydd för din katts hälsa.

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.