Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Tar du bilen eller bussen? För- och nackdelar med att åka kommunalt

Den eviga debatten om man ska åka kollektivt eller ta sin pärla till jobbet är ständigt pågående. Vi hjälper dig reda ut dina tankar så du vet om kollektivtrafik eller bil är bästa vägen till jobbet för dig.

Josefine

Uppdaterad 07 juli, 2023

Publicerad 06 juli, 2023

Fördelar med kollektivtrafik

Att åka kommunalt istället för att ta bilen har många fördelar. Det kanske mest uppenbara och mest kända är att det är mer miljövänligt eftersom att det är fler människor per fordon som reser. Kollektivtrafik minskar den totala koldioxidutsläppen och bidrar till att bevara miljön.

En annan fördel med att åka pendeltåg eller buss är att du sparar pengar på det. Ett månadskort, oavsett var du bor i landet, kostar betydligt mycket mindre än kostnaden för att köra bil till och från jobbet varje dag eftersom att du även måste räkna in fordonsskatt, drivmedel och bilförsäkring. Det kan också vara så att du inte har gratis parkering på jobbet och då behöver du även räkna in kostnaden för det. 

Efter en lång dag på jobbet kan det vara skönt att få varva ner lite på vägen hem med en bra ljudbok eller skön musik i lurarna. Är du väldigt produktiv av dig så kan du även få lite jobb gjort på vägen in till jobbet. På så vis kan du faktiskt spara tid på att åka kommunalt istället för att köra bil. 

Fördelar med att åka kommunalt:

  • Miljövänligt

  • Kostnadseffektivt 

  • Avkoppling och produktivitet

Nackdelar med kollektivtrafik

Precis som med allt annat så finns det förstås också nackdelar med att åka kommunalt. När du åker kommunalt behöver du anpassa dig efter tidtabellen och även vara förberedd på att förseningar och inställda avgångar kan hända. Under rusningstider kan kollektivtrafiken dessutom vara packad med folk som också är på väg till jobbet. Du behöver även anpassa dig efter de hållplatser som finns vilket gör att du ofta behöver gå en bit för att nå ditt mål. 

Nackdelar med att åka kommunalt:

  • Mindre flexibilitet

  • Trängsel

Fördelar med att ta bilen

Att ta bilen till jobbet har förstås också sina fördelar. Det är flexibelt, bekvämt och du kan åka från dörr till dörr utan att behöva stå och vänta utomhus i kylan på bussen. Du behöver heller inte anpassa dig efter en viss tidtabell och bor du särskilt långt ifrån pendeltåg eller tunnelbana så kan det vara skönt att kunna åka när det passar dig bäst. Sedan finns det även fördelar utanför jobbet med att ha en bil då du lättare kan åka och handla eller skjutsa barn till aktiviteter eller hem till kompisar. 

Fördelar med att ta bilen:

  • Flexibelt och tidseffektivt

  • Bekvämlighet 

Nackdelar med att ta bilen

Nackdelarna med att ta bilen till jobbet är att det lätt blir köbildning och istället för att ta dig snabbt från punkt A till punkt B behöver du sitta och vänta i bilköer vilket kan vara frustrerande. Att äga och underhålla en bil kan dessutom vara dyrt med bränslekostnader, parkeringsavgifter och bilförsäkring. En annan nackdel är förstås också miljöpåverkan som bilar har. Bilar släpper ut skadliga utsläpp som påverkar miljön negativt och bidrar till klimatförändringarna. 

  • Bilköer

  • Högre kostnader

  • Miljöpåverkan

Ska jag ta bilen eller bussen då?

Huruvida bussen eller bilen är bäst beror lite på hur ens individuella situation ser ut. Bor du relativt nära din arbetsplats är det både mer ekonomiskt och miljövänligt att gå, cykla eller åka kollektivt. Om du istället har långt till jobbet kan det vara bättre att ta bilen för att korta ner restiden och kunna vara mer flexibel med tider. Om du väljer att ta bilen kan det vara billigare om du har en hybrid eller elbil då kostnaden för drivmedel går ner. Men som sagt så är det väldigt individuellt och man måste själv fundera ut vad man prioriterar och tycker är viktigt. 

Vill du spara pengar på andra sätt än att åka kommunalt?

Se om du kan sänka dina kostnader!

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.