Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Tillägg i villaförsäkringen du kan behöva

Vilka tillägg behöver du i din villahemförsäkring? I denna artikel går vi igenom vanliga tillägg för en villaförsäkring.

Skriven av Josefine

Publicerad 10 augusti, 2023. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Röd villa försäkrad med en villahemförsäkring som är jämförd och tecknad via jämförelsesajten Happens

Villahemförsäkring

Om du bor i villa så har du säkert redan koll på att du måste ha ett skydd för byggnaden och ett skydd i form av en vanlig hemförsäkring. Dessa erbjuds oftast som ett paket och kallas då för villahemförsäkring. Men sedan finns det ju också möjlighet att lägga till vissa tillägg och det kanske inte är lika enkelt att ta beslut om. 

Vanliga tillägg

Beroende på vart du har din villaförsäkring så kan tilläggen ha olika namn men de innehåller i stort sett samma sak. De vanligaste tilläggen för en villahemförsäkring finns listade nedan. Fundera ut om du verkligen har behov av alla dessa. En del tillägg finns redan med i din vanliga villahemförsäkring men med ett mindre ersättningsbelopp eller högre självrisk. Dubbelkolla alltid hur skyddet i din villahemförsäkring ser ut innan du börjar lägga till tilläggsförsäkringar.

Hussvamp

Ett vanligt tillägg på villahemförsäkringar är Hussvamp. De flesta villaförsäkringar täcker äkta hussvamp till ett visst belopp. När försäkringsaktörer erbjuder hussvamp som en tilläggsförsäkrng så rör det sig ofta om ett utökat skydd för sanering av äkta hussvamp. Kolla dina villkor i din villaförsäkring för att se vilket belopp du redan har skydd för. 

Allrisk byggnad

Det tillägg som troligen är allra mest vanligt är nog allrisk byggnad. Det ger dig skydd för plötsliga och oförutsedda händelser som inte går att förebygga. Det kan till exempel vara att en fotboll flyger in genom fönstret, att du backar in i staketet eller att du välter en möbel som gör skada på en innervägg. 

Åldersavdrag

Tillägg för åldersavdrag innebär oftast att det finns en förutbestämd summa som åldersavdraget inte kan överstiga. När du nyttjar en försäkring så sker alltid ett så kallat åldersavdrag som dras av från ersättningsvärdet och reparationskostnader. Om du väljer ett tillägg för detta så kan du skydda dig mot att behöva göra ett alltför stort åldersavdrag om du behöver nyttja försäkringen. 

Utökat reseskydd

Hos en del försäkringsaktörer kan du också lägga till ett utökat reseskydd. Det vanliga reseskyddet i din hemförsäkring ingår alltid så ett utökat reseskydd kan innebära avbeställningsskydd eller att man kan ha rätt till en ersättningsresa om man är sjuk större delen av resan. Det här ska dock inte förväxlas med en separat reseförsäkring. Om du behöver ett större skydd för en specifik resa kan det vara bättre att teckna en reseförsäkring istället.

Nyvärde på elektronik

Tilläggsförsäkring som ersätter nyvärde på hemelektronik har ofta liknande villkor som de försäkringar man kan köpa hos återförsäljare av hemelektronik. Du får full ersättning utan åldersavdrag en viss period. Viktigt att tänka på här är att det ofta finns begränsningar för vilken typ av hemelektronik som täcks samt vad skadeorsaken är. I många fall kan det vara mer värt att ha en allrisk för lösöre och acceptera åldersavdraget.

Småbåt

En tilläggsförsäkring som kanske inte är fullt lika vanlig är småbåt. Om du äger en mindre båt utan motor, till exempel en roddbåt, så kan du faktiskt lägga till den i din hemförsäkring utan att behöva skaffa en separat båtförsäkring. Hos en del försäkringsaktörer ingår detta redan villahemförsäkringen medan andra har valt att sälja det som ett separat tillägg. 

Jämför både villkor och pris

Som du kanske märker så skiljer sig uppläggen hos olika försäkringsaktörer vad gäller paket och vad som ingår och vad som måste köpas till som ett tillägg. Just därför är det oerhört viktigt att jämföra både villkor och pris. Dubbelkolla också alltid om den tilläggsförsäkringen du är ute efter finns med i en annan villahemförsäkring som är billigare. Det är lätt att tänka att fler tillägg är bättre men i vissa fall så finns det redan ett bra skydd som täcker det mesta i villahemförsäkringen. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen