Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Tips för att köpa begagnad bil

Att köpa en begagnad bil kan vara ett smart ekonomiskt beslut. Här är några saker du bör tänka på vid köp av en begagnad bil.

Josefine

Uppdaterad 13 juli, 2023

Publicerad 16 maj, 2023

Hand som håller i bilnyckel till sin nya begagnad bil

Tänk på det här vid köp av begagnad bil

När man är ute efter en ny pärla så kan det vara smart att titta på sidor så som blocket och facebook marketplace för att göra en bra deal vid köp av begagnad bil men det är också en enda stor djungel med mycket du bör tänka på. 

Att tänka på vid köp av begagnad bil:

  • Budget

  • Ha koll på modell

  • Provkör

  • Ta din tid

  • Kolla eventuella skulder

  • Dubbelkolla ägare

Sätt en budget

Innan du börjar titta efter en ny begagnad bil bör du bestämma hur mycket pengar du är villig att spendera på en begagnad bil. Se sedan till att hålla dig inom budgeten så att du kan planera din ekonomi. Kom ihåg att du också behöver ta hänsyn till kostnaderna för försäkring, underhåll och eventuella reparationer.

Ta dig tid att söka

Innan du börjar söka efter en begagnad bil, ta reda på vilka bilmärken och modeller som har ett gott rykte för tillförlitlighet och hållbarhet. Läs på om de vanligaste problemen som kan uppstå med specifika modeller och se till att du vet vilka frågor du bör ställa till säljaren.

Provkör bilen 

En provkörning är en viktig del av bilköpsprocessen. Känn efter hur bilen känns på vägen och hur den reagerar vid acceleration, inbromsning och svängar. Var uppmärksam på eventuella ovanliga ljud eller vibrationer som kan indikera problem.

Utför en grundlig inspektion 

Innan du köper en begagnad bil, se till att inspektera den noggrant. Kolla på karossen och lacken för rost och skador. Kontrollera däcken, bromsarna och stötdämparna för att säkerställa att de är i gott skick. Testa alla bilens funktioner, inklusive ljus, vindrutetorkare, signaler och ljudsystem. Om du inte har tillräckligt med teknisk kunskap kan du överväga att ta med dig en mekaniker för en professionell inspektion.

Kontrollera fordonsdokumenten 

Se till att kontrollera att säljaren har alla nödvändiga fordonsdokument, inklusive registreringsbeviset och servicehistoriken. Det är också viktigt att dubbelkolla att säljaren har rätt att sälja bilen och att det inte finns några skulder eller lån knutna till den.

Förhandla om priset

Var inte rädd för att förhandla om priset. Gör lite forskning om bilens marknadsvärde och använd eventuella brister eller problem som du har hittat under inspektionen som förhandlingsargument.

Kolla upp försäkring

Innan du köper bilen bör du jämföra bilförsäkring och se vad den skulle kosta i försäkring. Jämför både innehåll och pris så du kan se om kostnaden för det försäkringsskydd du vill ha faller inom ramen för din budget.

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.