Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Tvättar du bilen utomhus kan du få böter

Dags att tvätta bilen? Läs den här artikeln innan du tvättar bilen utomhus på din egna uppfart så undviker du eventuell böter.

Josefine

Uppdaterad 13 juli, 2023

Publicerad 29 maj, 2023

Förbjudet att tvätta bilen utomhus

Om du bor nära ett vattenskyddsområde och tvättar bilen utomhus kan du få ett vite. Eftersom att miljöfarliga partiklar åker av bilen när man använder högtryckstvätt och/eller bilschampo så avråder alla Sveriges kommuner från att tvätta bil på egen uppfart. I miljöbalken regleras vad som är tillåtet och ej och i dagsläget är det inte möjligt för kommuner att förbjuda tvätt av bil på egen uppfart. 

Så hur kommer det sig att man kan få ett vite ändå? Enligt miljöbalken är det inte tillåtet att orsaka miljöskador vilket innebär att kommunen har rätt att bötfälla eller erlägga vite om någon orsakar miljöskada genom att till exempel tvätta sin bil så mycket att dagvattnet förorenas. Om man dessutom bor i ett naturskyddat område eller vattenskyddsområde så har kommunen rätt att förbjuda biltvätt utomhus i det skyddade området. Här kan du läsa om hur du tvättar bilen själv.

Dags att jämföra bilförsäkring?

På Happens kan du jämföra försäkringar helt kostnadsfritt och enkelt. Är du osäker på när ditt huvudförfallodag är så kan du logga in med BankID för att se alla försäkringar du har samt när det är dags att jämföra. Det spelar ingen roll vilket försäkringsbolag du har och det är helt kostnadsfritt. 

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.