Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Tvättar du bilen utomhus kan du få böter

Dags att tvätta bilen? Läs den här artikeln innan du tvättar bilen utomhus på din egna uppfart så undviker du eventuell böter.

Skriven av Josefine

Publicerad 29 maj, 2023. Uppdaterad 12 januari, 2024.

Förbjudet att tvätta bilen utomhus

Om du bor nära ett vattenskyddsområde och tvättar bilen utomhus kan du få ett vite. Eftersom att miljöfarliga partiklar åker av bilen när man använder högtryckstvätt och/eller bilschampo så avråder alla Sveriges kommuner från att tvätta bil på egen uppfart. I miljöbalken regleras vad som är tillåtet och ej och i dagsläget är det inte möjligt för kommuner att förbjuda tvätt av bil på egen uppfart. 

Så hur kommer det sig att man kan få ett vite ändå? Enligt miljöbalken är det inte tillåtet att orsaka miljöskador vilket innebär att kommunen har rätt att bötfälla eller erlägga vite om någon orsakar miljöskada genom att till exempel tvätta sin bil så mycket att dagvattnet förorenas. Om man dessutom bor i ett naturskyddat område eller vattenskyddsområde så har kommunen rätt att förbjuda biltvätt utomhus i det skyddade området. Här kan du läsa om hur du tvättar bilen själv.

Dags att jämföra bilförsäkring?

På Happens kan du jämföra försäkringar helt kostnadsfritt och enkelt. Är du osäker på när ditt huvudförfallodatum är så kan du logga in med BankID för att se alla försäkringar du har samt se när det är dags att jämföra. Helt kostnadsfritt!

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen