Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Urinsten hos katt

Urinsten är ett vanligt problem hos katter och kan orsaka allvarliga hälsoproblem om det inte behandlas i tid. I denna artikel kommer vi att diskutera symtom på urinsten, varför katter får urinsten, behandlingsalternativ och om det är farligt eller inte.

Josefine

Uppdaterad 28 april, 2023

Publicerad 28 april, 2023

katt ligger på sängen och vilar med urinsten

Symtom på urinsten hos katt

Katt som lider av urinsten kan visa ett antal olika symtom. Dessa inkluderar:

  • Smärta vid urinering

  • Blod i urinen

  • Svårighet att urinera

  • Frekvent urinering

  • Liten mängd urin vid varje urinering

  • Slickande av könsorganen

Varför får katter urinsten?

Urinsten kan uppstå av flera olika anledningar. En av de vanligaste orsakerna är en obalans i kattens pH-värde i urinen. Andra orsaker kan inkludera uttorkning, en för hög halt av mineraler i kattens kost, infektioner i urinvägarna och andra hälsoproblem såsom diabetes och njursjukdom.

Behandling av urinsten hos katt

Om din katt visar tecken på urinsten bör du omedelbart ta henne till en veterinär för undersökning och behandling. Behandlingsalternativet beror på typen och storleken på urinstenen. Mindre urinstenar kan ofta lösas upp med hjälp av specialkost och medicinering, medan större stenar kan kräva kirurgiskt ingrepp.

Är urinsten farligt för katter?

Urinsten kan vara farligt för katter om det inte behandlas i tid. Om urinstenen blir tillräckligt stor kan det blockera urinvägarna, vilket kan orsaka en potentiellt livshotande situation. Dessutom kan obalanser i pH-värde i urinen leda till utveckling av urinvägsinfektioner, vilket kan vara smärtsamt och obekvämt för katten.

Sök veterinärvård

Om din katt visar symtom på urinsten är det viktigt att omedelbart söka veterinärvård för att förhindra allvarliga hälsoproblem. Det är också viktigt att se till att din katt har tillgång till tillräckligt med vatten och att hon får en balanserad kost för att minska risken för urinsten. Genom att vara uppmärksam på din katts hälsa och upprätthålla en regelbunden veterinärkontroll kan du hjälpa till att hålla din katt frisk och lycklig.

Nu blev något fel

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.