Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Urinvägsinfektion hos hund

Urinvägsinfektioner är en vanlig sjukdom hos hundar och orsakas av bakterier som tränger in i urinvägarna. Nedan kan du läsa om symtom och behandling för urinvägsinfektion hos hund.

Josefine

Uppdaterad 17 april, 2023

Publicerad 17 april, 2023

Trött hund ligger utslagen på golvet på grund av smärtor från urinvägsinfektion hos hund

Tecken på att din hund har urinvägsinfektion

Det är viktigt att känna till symtomen på urinvägsinfektioner hos hundar för att tidigt kunna upptäcka och behandla sjukdomen. En hund med urinvägsinfektion kan behöva gå ut och kissa oftare än vanligt. Detta beror på att bakterierna irriterar urinvägarna, vilket kan orsaka en känsla av att behöva kissa. Om din hund verkar ha svårt att kissa, visar tecken på smärta eller gör ansiktsuttryck medan den kissar, kan det vara ett tecken på urinvägsinfektion. Detta beror på att inflammationen i urinvägarna kan orsaka smärta och obehag. Om din hund har urinvägsinfektion kan det finnas blod i urinen. Detta beror på att inflammationen kan skada blodkärlen i urinvägarna.

Ett annat tecken på att din hund har urinvägsinfektion är att hunden kan verka trött, ha nedsatt aptit och allmän sjukdomskänsla. Detta beror på att infektionen kan orsaka allmän inflammation och sjukdomskänsla. Om din hund slickar sig mycket runt könsorganen kan det vara ett tecken på urinvägsinfektion. Detta beror på att inflammationen i urinvägarna kan orsaka obehag eller klåda.

Symtom för urinvägsinfektion:

 • Frekvent urinering

 • Smärtsam urinering 

 • Blod i urinen 

 • Försämrad aptit och trötthet

 • Överdriven slickande av könsorganen 

Behandling av urinvägsinfektion

Om du misstänker att din hund har urinvägsinfektion bör du kontakta en veterinär för en undersökning och behandling. Behandlingen kan inkludera antibiotika, smärtlindring och andra åtgärder beroende på hundens specifika situation. Det är viktigt att behandla urinvägsinfektioner tidigt för att undvika allvarligare hälsoproblem och lidande för din hund.

Förebygga urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är en vanlig hälsoproblem hos hundar och kan orsaka smärta och obehag. För att hjälpa din hund att undvika urinvägsinfektioner är det viktigt att du tar hand om deras hälsa genom att vidta förebyggande åtgärder. 

Här är några saker du kan göra för att minska risken för urinvägsinfektion hos din hund.

 1. Ge din hund tillräckligt med vatten: Det är viktigt att se till att din hund alltid har tillgång till färskt vatten. Vatten hjälper till att spola ut bakterier från urinvägarna och kan hjälpa till att förebygga infektioner.

 2. Se till att din hund kissar regelbundet: En hund som håller sig länge kan utveckla urinvägsinfektion eftersom bakterier har mer tid att föröka sig i urinblåsan. Se till att din hund går ut för att kissa regelbundet, speciellt om de har en benägenhet att hålla sig länge.

 3. Håll din hund ren runt könsorganen: Smutsiga och fuktiga områden kan locka till sig bakterier som kan orsaka infektioner. Rengör därför ditt husdjurs genitala områden regelbundet och se till att hålla dem rena och torra.

 4. Ge din hund en balanserad kost: En balanserad kost som innehåller alla nödvändiga näringsämnen kan hjälpa till att hålla din hund hälsosam och stark. Detta kan stärka deras immunförsvar och hjälpa till att förebygga infektioner.

 5. Undvik överdriven konsumtion av kalkhaltiga livsmedel: En överdriven konsumtion av kalkhaltiga livsmedel, som mjölkprodukter, kan öka risken för urinvägsinfektion hos hundar. Se till att inte överföda din hund med dessa livsmedel.

 6. Ge tillskott av probiotika: Tillskott av probiotika kan hjälpa till att öka antalet goda bakterier i tarmarna, vilket kan bidra till att förebygga infektioner. Prata med din veterinär om vilket tillskott som skulle passa din hund.

 7. Regelbundna veterinärbesök: Regelbundna besök hos veterinären kan hjälpa till att upptäcka eventuella hälsoproblem hos din hund i tid. Din veterinär kan också ge tips och råd om hur du kan förbättra din hunds hälsa och minska risken för infektioner.

Slutligen är det viktigt att du håller dig uppdaterad om din hunds hälsa och söker veterinärhjälp så snart du märker några symtom på urinvägsinfektion. Med rätt förebyggande åtgärder och god vård kan du hjälpa din hund att undvika urinvägsinfektion.

Kostnad för veterinär och försäkring

Om din hund får urinvägsinfektion kan du förvänta dig att betala för veterinärvårdskostnader för diagnos, behandling och uppföljning. Kostnaderna för behandling kan variera beroende på din veterinärs prissättning och vilken typ av behandling din hund behöver. Antibiotika och smärtlindrande medel är vanliga behandlingsmetoder för urinvägsinfektion hos hundar.

Det är också viktigt att notera att obehandlade urinvägsinfektioner kan leda till allvarliga hälsoproblem, såsom njurproblem eller urinvägsstenar, som kan kräva mer omfattande veterinärvård och högre kostnader. Det är därför viktigt att uppmärksamma eventuella symtom på urinvägsinfektion hos din hund och söka veterinärhjälp så snart som möjligt.

För att minimera kostnaderna för veterinärvård och förebygga urinvägsinfektioner hos din hund är det bäst att följa de förebyggande åtgärder som nämns ovan. Det är även viktigt att se över ditt försäkringsskydd och se till så att du har ett veterinärvårdsbelopp som är tillräckligt för att täcka kostnader för att behandla urinvägsinfektion hos hund. 

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

Hund

Katt

Hem

Spar

Bil

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.