Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Utbetalt för livförsäkring - Så går det till

Har du tecknat en livförsäkring och undrar hur det funkar med utbetalning eller är du anhörig till någon som har tecknat en livförsäkring med dig som förmånstagare? Vi har samlat all information om hur utbetalning för livförsäkring går till.

Josefine

Uppdaterad 06 juli, 2023

Publicerad 08 juni, 2023

Två kvinnor, en mamma och dotter, som är glada och pratar om livförsäkring som man kan jämföra på Happens

När en anhörig har gått bort

Det sista man vill tänka på när ens anhöriga har gått bort är kanske hur det funkar med livförsäkring och hur man gör med utbetalning. Försäkringsbolagen förstår att man först behöver tid att sörja. Du ombeds därför att kontakta försäkringsbolaget som handhåller livförsäkringen så snart du har möjlighet att göra det. 

Försäkringsbolaget hjälper dig

Du får vägledning av försäkringsbolaget som har hand om livförsäkringen hela vägen. Det viktiga är dock förstås att det är du som står som förmånstagare. Om du inte står som förmånstagare kommer du inte att få utbetalning. 

Så får du utbetalt

Ersättningen från livförsäkringen betalas ut vid dödsfall av försäkringstagare. Försäkringsbeloppet betalas ut som en engångssumma till dig som är förmånstagare. Beloppet är bestämt i förväg av den som har tecknat livförsäkringen.  

Skattefri utbetalning

Ersättning från livförsäkringen är en skattefri utbetalning som går till den som är skriven som förmånstagare i livförsäkringen. Försäkringsbeloppet som är förbestämt är med andra ord den summan som också betalas ut. 

Jämför livförsäkring!

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.