Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Vad är bostadsrättstillägg? En guide till skyddet för din bostadsrätt

Vad är bostadsrättstillägg? En guide till skyddet för din bostadsrätt Om du äger en bostadsrätt är det viktigt att ha koll på att du har rätt skydd utifall att något skulle hända. Behöver du ha ett bostadsrättstillägg? Happens reder ut!

Josefine

Uppdaterad 08 augusti, 2023

Publicerad 08 augusti, 2023

Bild på en grön sammetssoffa i en bostadsrätt som är försäkrad genom jämförelsesajten Happens

Vad är bostadsrättstillägg?

Bostadsrättstillägg är en extra försäkring som ger dig ersättning för skador på själva lägenheten i en bostadsrätt. Medan en vanlig hemförsäkring, utformad för hyresrätt, i huvudsak täcker lösa föremål och personliga tillhörigheter, täcker bostadsrättstillägget specifikt skador på den faktiska fastigheten, inklusive väggar, golv och tak.

Två sätt att skaffa bostadsrättstillägg

Det finns två olika sätt att få skydd för din bostadsrätt. Antingen genom att teckna en hemförsäkring för bostadsrätter. Då har den bostadsrättstillägget inlagt i hemförsäkringen. Det andra alternativet är att det redan ingår bostadsrättstillägg via bostadsrättsföreningen. 

Tillägg till hemförsäkringen 

En vanlig metod är att skaffa bostadsrättstillägget som en extra komponent till din befintliga hemförsäkring. Det är viktigt att notera att du måste aktivt välja att lägga till detta tillägg till din försäkring. Kostnaden för bostadsrättstillägget är vanligtvis några hundralappar extra, men den extra tryggheten det ger kan vara väl värt priset.

Kollektivt bostadsrättstillägg 

På senare tid har det blivit allt vanligare för bostadsrättsföreningar att teckna en kollektiv bostadsrättstilläggsförsäkring. Det innebär att föreningen köper en gemensam försäkring som täcker skador på alla lägenheter i föreningen. Fördelen är att alla medlemmar då automatiskt har ett bostadsrättstillägg, och försäkringsbolaget hanterar skador som påverkar både föreningen och individuella medlemmar.

Fördelar och nackdelar med kollektivt bostadsrättstillägg

Fördelarna med kollektivt bostadsrättstillägg är att alla medlemmar i föreningen har samma skydd och att skador kan hanteras mer enhetligt av ett och samma försäkringsbolag. 

Samtidigt finns det några nackdelar med detta tillvägagångssätt. Tillägget blir en del av föreningens fastighetsförsäkring och kan kräva att du kontaktar föreningens styrelse för att hantera eventuella skadeärenden. Dessutom kan det vara svårare att påverka försäkringsinnehållet och eventuella förändringar om föreningen byter försäkringsbolag eller gör justeringar.

Att tänka på när du tecknar hemförsäkring för bostadsrätt

När du överväger ditt bostadsrättstillägg, tänk på följande:

  • Möjligheten att ha direktkontakt med föreningens försäkringsbolag.

  • Kvaliteten och omfattningen av försäkringsskyddet.

  • Eventuell förlust av möjligheten att gå till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) vid tvist.

  • Föreningens historik av försäkringsbyten och hantering av försäkringsupphandling.

Kolla upp och jämför!

Bostadsrättstillägg är en viktig aspekt av att skydda din bostadsrätt mot skador. Oavsett om du väljer ett tillägg till din hemförsäkring eller drar nytta av föreningens kollektiva bostadsrättstillägg, är det viktigt att noga överväga dina alternativ och välja det som bäst passar din unika situation. Genom att förstå dina rättigheter och ansvar kan du säkerställa att din bostadsrätt är skyddad mot oväntade händelser och skador.

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.