Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad är en försäkring?

Vad är en försäkring, varför ska man ha en försäkring och måste man ha en? Vi hjälper dig få koll!

Skriven av Josefine

Publicerad 24 juni, 2024. Uppdaterad 25 juni, 2024.

Person har googlat på vad är en försäkring på sin laptopVad är en försäkring?

En försäkring är ett ekonomiskt skydd för en rad olika skador och händelser. Till exempel så kan det handla om att du skyddar dina saker ifall de skulle bli stulna eller förstörda i en olycka. Tänk på en försäkring som ett skyddsnät. Det är något du betalar för i förväg för att få ekonomisk hjälp om något oväntat händer, som en olycka, sjukdom eller skada. 

Hur fungerar en försäkring?

Du betalar en summa pengar regelbundet, kallad premie, till ett försäkringsbolag. Om något händer som täcks av försäkringen, hjälper de dig att betala en del av kostnaderna. Om en händelse som täcks av försäkringen inträffar, som en bilolycka eller en stöld i ditt hem, kan du göra en skadeanmälan. Försäkringsbolaget granskar då din anmälan för att se om skadan täcks enligt försäkringsvillkoren. Om skadan täcks enligt avtal betalar försäkringsbolaget ut ersättning. För de flesta försäkringar behöver du betala en liten del av kostnaden, så kallad självrisk. Den kan skilja sig mellan olika moment i en försäkring och mellan olika försäkringsbolag.

Varför är det viktigt med försäkringar?

Försäkringar är viktiga eftersom de kan ge dig ekonomiskt skydd om något oväntat händer. Det gör att du kan känna dig tryggare och mindre orolig för ekonomiska problem vid en kris.

Ekonomiskt skydd

Försäkringar hjälper dig att täcka stora kostnader som kan uppstå vid olyckor eller andra händelser, så att du inte behöver betala allt själv.

Sinnesro

Att veta att du har en försäkring ger dig sinnesro. Du kan slappna av och veta att du kan få hjälp enligt villkor om en skada skulle inträffa.

Sprid risken

Försäkringar är ett sätt att hantera risker. Istället för att du ska stå för hela kostnaden själv, delar du risken med försäkringsbolaget och andra försäkringstagare.

Vanliga frågor om försäkringar

Här är några frågor som många brukar ha om försäkringar:

Hur bestäms premien?

Premien, alltså det du betalar för försäkringen, sätts utifrån flera olika parametrar som skiljer sig beroende på vilken typ av försäkring det gäller. Ett par saker som ofta avgör priset på försäkringen kan till exempel vara hur stor risken är och hur stort skydd du vill ha.

Vad är en självrisk?

Självrisk är den del av kostnaden du själv måste betala innan försäkringen börjar gälla. Om du till exempel har en självrisk på 1000 kronor och en skada kostar 5000 kronor, betalar du 1000 kronor och försäkringsbolaget 4000 kronor.

Hur gör jag en skadeanmälan?

Om något händer och du behöver använda din försäkring, gör du en skadeanmälan. Du kontaktar ditt försäkringsbolag, fyller i en anmälan och skickar in den med nödvändig dokumentation. Bolaget granskar din anmälan och betalar ut ersättning enligt avtalet.

Vad händer om jag inte betalar premien?

Om du inte betalar premien i tid riskerar du att stå oförsäkrad. Det betyder att du inte får någon ersättning om något händer. Det är därför väldigt viktigt att du aktiverar betalning när du har tecknat en ny försäkring. Det kan skilja sig mellan olika försäkringsbolag för hur du betalar för din försäkring men det vanligaste är e-faktura eller autogiro.

Håll dig informerad

Vill du få tips och information om hur du kan tänka smart med pengar i din vardag? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Inga artiklar funna.

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen