Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad är en hemförsäkring?

I den här artikeln går vi igenom vad en hemförsäkring är och vilka som bör ha en hemförsäkring.

Skriven av Josefine

Publicerad 25 juni, 2024. Uppdaterad 04 juli, 2024.

Man sitter vid matbordet och läser på sin laptop om vad en hemförsäkring är för någotVad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring är en försäkring som ger ett omfattande skydd för ditt hem och dina personliga ägodelar. Den täcker vanligtvis olika typer av skador och förluster, såsom stöld, brand, vattenläckage, och skadegörelse. Utöver detta kan hemförsäkringen även inkludera skydd vid resor, ansvarsskydd om du orsakar skada på annan persons egendom eller person, rättsskydd för juridiska tvister, samt överfallsskydd och krishjälp vid traumatiska händelser.

Hemförsäkringen kan variera i omfattning beroende på försäkringsbolag och vilken typ av bostad du bor i, såsom hyresrätt, bostadsrätt, eller villa. Vanliga tillägg kan också inkluderas för att ge extra skydd, till exempel allriskförsäkring (drulleförsäkring) som ersätter skador på saker som du själv råkar orsaka av misstag.

Hur fungerar en hemförsäkring?

Tänk dig att alla som har en hemförsäkring hos ett visst försäkringsbolag lägger in en viss summa pengar varje månad. Dessa pengar samlas i en gemensam pott. När någon av de försäkrade drabbas av en skada eller förlust som täcks av försäkringen, tas pengar från denna pott för att täcka kostnaderna. På så sätt bidrar alla med en liten summa och får i gengäld trygghet och ekonomiskt stöd när det behövs.

Vad täcker en hemförsäkring?

En hemförsäkring är byggd på flera skademoment som täcker olika saker. De moment som ingår i de flesta hemförsäkringar är:

 • Egendomsskydd vid skador och stöld

 • Ersättning för merkostnader

 • Reseskydd

 • Rättsskydd

 • Ansvarsskydd (skadeståndsskydd)

 • Överfallsskydd

Vad skiljer hemförsäkringar åt?

Även om alla hemförsäkringar erbjuder ett grundläggande skydd, så finns det tillägg som kan variera mellan olika försäkringar. Det kan vara bra att se över dessa tillägg för att se om de passar dina specifika behov. Exempel på tillägg kan vara:

 • Allrisk: Ger ett bredare skydd som täcker olycksfallsskador, till exempel om du tappar din TV eller mobil i golvet.

 • ID-skydd: Skyddar mot identitetsstöld och eventuella ekonomiska förluster.

 • Psykolog eller kristerapi: Erbjuder stöd och hjälp vid traumatiska händelser.

 • Utökat reseskydd: Omfattar förseningar av bagage, avbeställningsskydd och andra reserelaterade problem.

 • Skydd vid flytt: Ger trygghet och täckning vid flyttrelaterade skador eller förluster.

 • Trafikskador: Skyddar mot skador som kan uppstå vid trafikolyckor.

Alla dessa tillägg kan ha olika namn och villkor beroende på försäkringsbolag. Om du är osäker på vilket tillägg som passar dig bäst, erbjuder vi kostnadsfri rådgivning via telefon för att hjälpa dig att navigera genom dina val.

Kontakta oss gärna om du har fler frågor eller behöver mer information om hur du kan skräddarsy din hemförsäkring efter dina specifika behov.

Varför är det viktigt att ha en hemförsäkring?

Att ha en hemförsäkring är viktigt av flera skäl. En hemförsäkring kan hjälpa dig att täcka stora, oväntade kostnader som kan uppstå vid skador eller stölder. Just därför väljer majoriteten av människorna i Sverige att teckna en hemförsäkring. För att de inte har råd att betala för eventuella kostnader som tillkommer vid till exempel brand, stöld och rättstvister. En hemförsäkring täcker dessutom så mycket mer än dina saker och ditt hem. Den skyddar delvis även dig.  

Vanliga exempel på situationer där det är bra att ha en hemförsäkring:

Brand i Hemmet 

En brand kan snabbt förstöra både byggnaden och dina ägodelar. Hemförsäkringen kan hjälpa till att återuppbygga ditt hem och ersätta dina förlorade ägodelar.

Stöld

Om någon bryter sig in i ditt hem och stjäl dina saker, täcker hemförsäkringen kostnaden för att ersätta de stulna föremålen.

Vattenskada

Om en vattenläcka orsakar skador på dina ägodelar eller hem, kan försäkringen täcka kostnaderna för reparationer och ersättning.

Juridisk tvist

Om du hamnar i en tvist med någon och behöver juridisk hjälp, kan rättsskyddet i din hemförsäkring täcka advokatkostnader och andra relaterade utgifter.

Sjuk eller skadad på resan

Om du blir sjuk eller skadar dig när du är utomlands, kan resemomentet i hemförsäkringen täcka kostnaderna för sjukvård i landet där du är och i vissa fall eventuell hemtransport.

Hur väljer man rätt hemförsäkring?

När du ska välja en hemförsäkring är det viktigt att jämföra olika alternativ och se vilka tillägg som erbjuds. Till exempel är det viktigt att jämföra hemförsäkringar så att du kan vara säker på att får det skydd du behöver till ett bättre pris. Det är även bra att jämföra villkor när du jämför hemförsäkringar eftersom att det kan vara lätt att stirra sig blind på priset. Genom att jämföra villkor i hemförsäkringar säkerställer du att du får rätt skydd. 

Sedan är det också viktigt att fundera över dina faktiska behov. Det är onödigt att hemförsäkringen har massa tillägg som inte är relevanta för dig. Se därför till att du väljer en hemförsäkring som har precis det skydd som du behöver. För att hitta rätt hemförsäkring till rätt pris så är det viktigt att jämföra hemförsäkringar, gärna minst 1 gång per år.

Nu när du lärt dig vad en hemförsäkring är för något så kanske det är dags att jämföra och se erbjudanden från flera hemförsäkringar. För att hitta rätt hemförsäkring kan du ta hjälp av en rådgivare på happens. Där kan du få kostnadsfri försäkringsrådgivning av licensierade rådgivare som kan hjälpa dig hitta rätt hemförsäkring utifrån ditt behov och din plånbok.

Se till att du har rätt typ av hemförsäkring

Det finns huvudsakligen tre olika typer av hemförsäkringar: hyresrättsförsäkring, bostadsrättsförsäkring och villaförsäkring. Dessa kan även kallas för hemförsäkring för hyresrätt, hemförsäkring för bostadsrätt eller hemförsäkring med bostadsrättstillägg samt villahemförsäkring eller hemförsäkring för villa. Det är viktigt att du har rätt typ av försäkring så att du inte riskerar att stå utan skydd.

 • Hyresrättsförsäkring: Skyddar dina ägodelar och inkluderar ofta ett allriskskydd.

 • Bostadsrättsförsäkring: Innehåller skydd för både bostaden och gemensamma utrymmen i bostadsrättsföreningen.

 • Villaförsäkring: Täcker hela fastigheten inklusive byggnader och trädgård, samt specifika tillägg som allrisk byggnad.

Bra tips när du har en hemförsäkring

Om du skulle ha oturen att drabbas av en skada så kan det vara bra att vara väl förberedd. Dels så kan det vara bra att hålla koll på villkoren så att du vet vad du är skyddad för och inte, dels kan det vara bra att underlätta för en smidig skadehantering genom att till exempel spara kvitton eller hålla försäkringen uppdaterad. 

Håll reda på kvitton

För dina mest dyrbara saker så kan det vara bra att spara inköpskvitton då det kan underlätta vid en skadeanmälan.

Se över försäkringsvillkoren

Se till att du förstår vad som ingår och vad som inte gör det i din försäkring. På så vis får du en bättre koll på ditt faktiska skydd.

Uppdatera försäkringsinformation

Se till att din försäkring täcker alla dina ägodelar, särskilt om du köper något nytt och dyrt.

Uppdatera eller säg upp och byt försäkring vid flytt

Om du flyttar till en ny bostad, se till att uppdatera din försäkring så att den täcker ditt nya hem. 

Skydda dig med en hemförsäkring

En hemförsäkring är ett viktigt skyddsnät som hjälper dig att hantera kostnader och problem som kan uppstå i ditt hem. Genom att bidra med en liten summa pengar varje månad, kan du få ekonomiskt stöd och trygghet när du behöver det som mest. Genom att jämföra hemförsäkring på både villkor och pris på happens kan du hitta rätt hemförsäkring för er.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Inga artiklar funna.

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen