Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad är en hundförsäkring?

Vill du veta vad en hundförsäkring är och om det är rätt för dig och din hund? Läs vidare!

Skriven av Josefine

Publicerad 24 juni, 2024. Uppdaterad 25 juni, 2024.

Hund kramar sin ägare som precis tecknat hundförsäkring på happens

Vad är en hundförsäkring?

En hundförsäkring är precis vad det låter som att det är: en försäkring för din hund. Det är ett avtal där du betalar en premie till ett försäkringsbolag, och i utbyte får du ekonomisk hjälp om din hund skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka. En hundförsäkring kan bland annat täcka veterinärkostnader, mediciner och ibland även andra kostnader.

Hur fungerar en hundförsäkring?

När du tecknar en hundförsäkring, betalar du en premie till försäkringsbolaget i utbyte mot att de tar den större ekonomiska risken om det skulle hända något. Om din hund blir sjuk eller skadad, kan du göra en skadeanmälan till försäkringsbolaget. De granskar din anmälan och betalar ut ersättning för kostnaderna, upp till ett visst belopp. Ofta finns det en självrisk som du själv måste betala innan försäkringen börjar täcka kostnaderna.

Varför behöver jag en hundförsäkring?

Hundar kan, precis som människor, bli sjuka eller råka ut för olyckor, och veterinärkostnader kan bli höga. En hundförsäkring ger dig ekonomiskt skydd och sinnesro, så att du kan fokusera på att ta hand om din hund istället för att oroa dig för kostnaderna.

Du behöver bara axla en del av kostnaden

Veterinärkostnader kan snabbt bli dyra, särskilt vid akuta operationer eller långvariga behandlingar. En hundförsäkring hjälper dig att täcka dessa kostnader och du behöver endast betala en bråkdel av kostnaden. 

Rätt vård om din hund behöver det

Med en försäkring kan du oftast välja den bästa möjliga vården för din hund utan att behöva oroa dig för kostnaderna. Det innebär att din hund kan få den behandling den behöver utan att du behöver kompromissa på grund av ekonomiska skäl.

Happens desktop hemsida logo

Se vad det skulle kosta att försäkra din hund

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Vad kan en hundförsäkring täcka?

Vad som täcks kan variera mellan olika försäkringar, men här är några vanliga saker som en hundförsäkring kan täcka:

Veterinärvård

Alla hundförsäkringar täcker någon form av veterinärvård, sedan har olika försäkringar olika villkor som reglerar vilka skador och sjukdomar som täcks. Tänk också på att veterinärvårdsbeloppet kan skilja sig mellan olika försäkringar. Välj ett belopp som täcker det du vill ska täckas.

Specialistvård

Om din hund behöver besöka en specialist eller genomgå särskilda behandlingar, kan försäkringen täcka dessa kostnader. Tänk på att det kan skilja sig mellan försäkringar och att det inte är något som ingår i alla hundförsäkringar.

Rehabilitering

Om din hund behöver rehabilitering efter en skada eller operation, kan vissa försäkringar täcka kostnaderna för detta. Det är även vanligt som ett valbart tillägg i hundförsäkringen.

Medicin

Kostnaden för mediciner som din hund kan behöva vid behandling av sjukdomar eller skador kan också finnas som ett valbart tillägg i hundförsäkringen.

Vanliga frågor om hundförsäkringar

Hundförsäkringar kan tyckas vara komplexa, men vi vill att det ska vara enkelt. Nedan har vi samlat vanliga frågor som brukar dyka upp gällande hundförsäkring.

Hur bestäms premien?

Priset för en hundförsäkring kan bero på flera olika saker och just därför är det viktigt att jämföra hundförsäkringar för att få rätt skydd till ett bra pris.

Vad är en självrisk?

Självrisk är den del av kostnaden du själv måste betala innan försäkringsbolaget börjar täcka kostnaderna. Det kan vara en fast summa eller en procentandel av kostnaden.

Kan jag teckna hundförsäkring för en äldre hund?

Ja, det finns försäkringsbolag som inte har en äldre åldersgräns för hur gammal en hund max får vara vid teckningstillfället. 

Hur gör jag en skadeanmälan?

Om din hund blir sjuk eller skadad, kontaktar du ditt försäkringsbolag och fyller i en skadeanmälan. Du behöver också skicka in kvitton och eventuell annan dokumentation från veterinären.

Täcker hundförsäkringen förebyggande vård?

I regel täcker inte hundförsäkringar förebyggande vård. Däremot så finns det en del hundförsäkringar som stöttar och utbildar sina kunder för att förebygga skador.

Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkringar

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Inga artiklar funna.

Happens desktop hemsida logo

Se vad det skulle kosta att försäkra din hund

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen