Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad är en rimlig matkostnad per månad?

I den här artikeln går vi igenom just det och ger svar på vad som är en rimlig summa att betala för mat varje månad.

Skriven av Josefine

Publicerad 27 juni, 2023. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Mamma och dotter lagar mat i köket för att få ned sin matkostnad per månad

Matkostnad per månad

I en lågkonjunktur är det vanligt att man börjar tänka lite mer på ens konsumtionsvanor och då kanske man ställer sig frågan om ens månatliga matkostnad är rimlig. Varje år kommer konsumentverket ut med en rapport med en genomsnittlig matkostnad för en person. Det går även att se beräknad livsmedelskostnad för barn och unga samt äldre i olika ålderskategorier. I den här artikeln har vi tittat på ålderskategorin 31-60 år. 

Rimlig matkostnad om all mat lagas hemma

Enligt 2023 års rapport av Konsumentverket så beräknas en vuxen mellan 31-60 år med en normalkost lägga 3 630 kr i månaden. Den summan avser livsmedelsköp till hemmet och räknar alltså inte in restaurangbesök och utemat. Om man behöver specialkost, som glutenfritt eller laktosfritt till exempel, så beräknar livsmedelsverket att ens kostnader går upp 200 kr i månaden. 

Rimlig matkostnad om man äter lunch ute 

En rimlig matkostnad om man äter lunch ute och är mellan 31-60 år gammal är enligt konsumentverket 2 660 kr i månaden. Om du istället äter lunch ute varje vardag då du skippar matlådan till jobbet så är din matkostnad för livsmedel något lägre. Med andra ord så behöver du kolla upp separat hur mycket pengar du spenderar på utemat varje månad och addera det till din matbudget. Först då får du en helhetsbild av vad du spenderar på mat varje månad. 

Kolla ditt konto

Tänk på att det kan skilja sig markant mellan hur mycket pengar man lägger på utemat och restaurangbesök och att det här endast är en uppskattning på ett genomsnitt. Du kanske ligger lite under snittet eller lite över snittet. Det är just därför det är viktigt att kolla sitt konto. De flesta banker ger dig möjlighet att med en enkel översikt i diagramform se över dina konsumtionsvanor men om du inte har det så kan du även använda någon gratisapp som också gör detta. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen