Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad är inflation och hur påverkar det dig?

Inflation är en allmän ökning av priser på varor och tjänster över tid. Läs orsaker och hur det kan påverka dig nedan.

Skriven av Josefine

Publicerad 19 juni, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Bild från frukt & grönt avdelningen där man kan spara in pengar, precis som när man jämför försäkring på happens

Vad är inflation?

Inflation är en ekonomisk term som beskriver en ökning av den allmänna prisnivån, vilket resulterar i att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Det innebär helt enkelt att priset på en korg med varor i affären stiger över tiden, vilket leder till att pengarnas värde minskar.

Det är viktigt att skilja mellan relativprisförändringar och inflation. Om priserna stiger på några få produkter beror det oftast på tillfälliga faktorer, såsom ökad efterfrågan eller störningar i produktionen eller distributionen av en specifik produkt. Dessa prisförändringar kallas relativprisförändringar och räknas inte som inflation. Inflation uppstår endast när den allmänna prisnivån stiger.

Inflation i Sverige

Riksbanken har som mål att upprätthålla en årlig inflation på 2 procent, vilket mäts med KPIF (konsumentprisindex med fast ränta). Det är Statistiska centralbyrån (SCB) som ansvarar för att beräkna och övervaka inflationen. Genom att ha en inflationsnivå på 2 procent strävar Riksbanken efter att skapa en stabil och hållbar ekonomisk tillväxt för landet. Genom att använda KPIF som mätmetod tar man hänsyn till förändringar i priser utan att inkludera ränteförändringar, vilket ger en mer träffsäker bild av den underliggande prisutvecklingen.

De senaste åren har inflationen i Sverige varit högre än 2% och legat närmare 10% vissa månader. Sveriges inflation ligger år 2023 runt 7%. Om du vill titta på vad inflationen har varit historiskt bakåt i tiden kan du gå in på SCB’s hemsida

Vad är krympflation?

Krympflation är när förpackningar minskar samtidigt som priserna förblir desamma

En intressant utveckling inom prisstatistiken har uppmärksammats på senare tid - krympflation. Detta fenomen innebär att förpackningar av varor minskar i storlek medan priserna förblir oförändrade. Statistiska Centralbyrån (SCB) har i sin veckovisa prisstatistik kunnat observera denna utveckling.

Ett tydligt exempel på krympflation är förpackningarna av kaffe. John Eliasson, prisstatistiker på SCB, förklarar att en vanlig kaffeförpackning tidigare innehöll ett halvt kilo, men har successivt minskat till 450 gram och i vissa fall så lite som 425 gram. Trots förpackningens minskning har priserna inte sjunkit, vilket innebär att priset per gram har ökat.

Fenomenet krympflation har fått så mycket uppmärksamhet på senare tid att det till och med hamnade på nyordslistan för svenska språket 2020. Andra varor som har uppmärksammats för att ha krympt inkluderar glassar, chipspåsar och juiceflaskor. Krympflation handlar dock inte bara om mindre förpackningar utan kan också innebära minskad effektivitet, som exempelvis bränsleförbrukning.

SCB samlar in priser för ett brett utbud av varor för att sammanställa konsumentprisindex (KPI), som representerar den allmänna prisutvecklingen, också känd som inflation. På senare tid har inflationen varit den högsta på nästan 30 år, där livsmedelspriserna har varit en betydande faktor för prisökningarna.

Om man undersöker statistiken närmare kan man se att kaffe har varit en av de mest drabbade varorna av krympflation under en längre tid. Enligt John Eliasson ökade priset på kaffe i genomsnitt med fyra procent under 2017 på grund av förändringar i förpackningarna.

Krympflation är ett fenomen som har väckt uppmärksamhet och oro hos konsumenter. Att vara medveten om denna utveckling kan hjälpa konsumenter att fatta välgrundade beslut vid sina inköp och vara medvetna om eventuella förändringar i produktstorlek i förhållande till priset.

Sänk dina kostnader, spara pengar

Även om det kan låta uppenbart så är det bästa motgiftet mot en inflation att sänka sina kostnader och spara in pengar där det går. Att jämföra försäkring varje år det är dags att förnya kan spara dig flera tusenlappar varje år. På Happens jämför du dessutom både innehåll och pris.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen