Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad är skillnaden mellan halvförsäkring och helförsäkring?

Det finns en generell skillnad mellan halvförsäkring och helförsäkring men ibland kan det även skilja sig mellan försäkringsbolag.

Skriven av Josefine

Publicerad 15 maj, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Man sitter i sin bil och ska jämföra försäkring på Happens men funderar över skillnaden mellan helförsäkring och halvförsäkring

Hel- eller halvförsäkring?

Skillnaden mellan helförsäkring och halvförsäkring är att helförsäkring täcker yttre skador på din bil medan halvförsäkring inte gör det. Om du får en repa på lacken, krockar eller kör in i något som gör att chassit på din bil skadas så är det helförsäkringen, vagnskadeförsäkring, som täcker det. 

Halvförsäkring

Så vad täcker en halvförsäkring då? Rent generellt så täcks skador på maskin och elektronik, glas- eller brandskada, vägassistans och stenskott. Det finns en del bolag som också erbjuder rättsskydd, hyrbil och allrisk. Villkoren och självrisken kan dock skilja sig markant mellan olika försäkringsbolag och det är därför väldigt viktigt att jämföra både innehåll och pris. 

Helförsäkring

En helförsäkring täcker som sagt vagnskador men det betyder inte att det alltid är den bästa omfattningen att välja. Om reparationskostnaderna överstiger bilens värde kommer försäkringsbolaget mena på att bilen behöver skrotas. Det innebär att om du har en gammal bil som inte är värd så mycket så kommer du troligen inte kunna nyttja din helförsäkring heller och då har du betalat en hög premiekostnad i onödan. 

Jämför pris och villkor

Ibland kan det vara lockande att välja det billigaste alternativet men tänk på att dubbelkolla så att försäkringen du tänkt teckna faktiskt har det skydd du önskar att din bilförsäkring ska ha. När du jämför hel- och halvförsäkring bör du därför titta på både pris och villkor. 

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen