Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Vad är skillnaden mellan halvförsäkring och helförsäkring?

Det finns en generell skillnad mellan halvförsäkring och helförsäkring men ibland kan det även skilja sig mellan försäkringsbolag. I den här artikeln går vi igenom skillnaden mellan halvförsäkring och helförsäkring.

Josefine

Uppdaterad 07 juli, 2023

Publicerad 15 maj, 2023

Man sitter i sin bil och ska jämföra försäkring på Happens men funderar över skillnaden mellan helförsäkring och halvförsäkring

Hel- eller halvförsäkring?

Skillnaden mellan helförsäkring och halvförsäkring är att helförsäkring täcker yttre skador på din bil medan halvförsäkring inte gör det. Om du får en repa på lacken, krockar eller kör in i något som gör att chassit på din bil skadas så är det helförsäkringen, vagnskadeförsäkring, som täcker det. 

Halvförsäkring

Så vad täcker en halvförsäkring då? Rent generellt så täcks skador på maskin och elektronik, glas- eller brandskada, vägassistans och stenskott. Det finns en del bolag som också erbjuder rättsskydd, hyrbil och allrisk. Villkoren och självrisken kan dock skilja sig markant mellan olika försäkringsbolag och det är därför väldigt viktigt att jämföra både innehåll och pris. 

Helförsäkring

En helförsäkring täcker som sagt vagnskador men det betyder inte att det alltid är den bästa omfattningen att välja. Om reparationskostnaderna överstiger bilens värde kommer försäkringsbolaget mena på att bilen behöver skrotas. Det innebär att om du har en gammal bil som inte är värd så mycket så kommer du troligen inte kunna nyttja din helförsäkring heller och då har du betalat en hög premiekostnad i onödan. 

Jämför pris och villkor

Ibland kan det vara lockande att välja det billigaste alternativet men tänk på att dubbelkolla så att försäkringen du tänkt teckna faktiskt har det skydd du önskar att din bilförsäkring ska ha. När du jämför hel- och halvförsäkring bör du därför titta på både pris och villkor. 

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.