Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Vad är styrränta och hur hög är den?

Kanske har du hört talats om styrräntan och att den gått upp mycket i år men du kanske inte är så säker på vad det faktiskt är för något och hur den påverkar dig?

Josefine

Uppdaterad 07 juli, 2023

Publicerad 19 juni, 2023

Vad är styrränta?

Styrräntan spelar en avgörande roll för att påverka inflationen. Det är den ränta som Riksbanken fastställer och som styr bankernas möjligheter att låna och placera pengar. Genom att höja styrräntan kan bankerna höja sina egna räntor, vilket gör det dyrare att låna och sparande blir mer attraktivt. Detta leder till minskad konsumtion och därigenom minskad inflation. Å andra sidan, när styrräntan sänks, sänker även bankerna sina räntor. Detta stimulerar människor och företag att öka sin konsumtion, vilket kan leda till ökad inflation. Styrräntan är således ett viktigt verktyg för att reglera ekonomisk aktivitet och påverka inflationens nivå.

Riksbankens styrränta

Riksbanken möts 5 gånger per år för att eventuellt korrigera styrräntan. Under 2023 har riksbanken höjt styrräntan från 2,50 till 3,50. Så vad är styrräntan idag? I skrivande stund (Juni 2023) är Riksbankens styrränta på 3,5 %. Styrräntan förväntas höjas ytterligare 0,25 procentenheter när de sammanträder den 29 Juni. 

Så påverkar styrräntan dig

Styrräntan går ju som sagt hand i hand med inflation och det svenska ekonomiska läget. Det innebär att styrräntan även kan påverka dig som inte har bolån, lån eller sparkonto med ränta. När styrräntan är hög sänks konsumtionen och det blir tuffare för hushållen att betala sina bolån och lån. En effekt av detta kan också vara att företag säljer mindre och tvingas varsla personal. Styrräntan påverkar därmed oss alla. 

Spartips när styrräntan höjs

När styrräntan höjs och dina lånekostnader går upp (för dig som har rörlig ränta) så kan det vara särskilt aktuellt att se över dina kostnader och spara in där det går. En klassiker är förstås att byta ut ute-lunchen mot en matlåda och handla matvaror efter säsong. Ett tips som kanske inte är lika välkänt är att jämföra försäkringar. Oftast betalar man bara sin försäkringspremie varje år utan att tänka efter men faktum är att du ofta kan spara flera tusenlappar på ett knapptryck. 

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.