Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad är styrränta och hur hög är den?

Och hur påverkar den din privatekonomi? Läs vidare nedan för att förstå hur styrräntan påverkar dig.

Skriven av Josefine

Publicerad 19 juni, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Vad är styrränta?

Styrräntan spelar en avgörande roll för att påverka inflationen. Det är den ränta som Riksbanken fastställer och som styr bankernas möjligheter att låna och placera pengar. Genom att höja styrräntan kan bankerna höja sina egna räntor, vilket gör det dyrare att låna och sparande blir mer attraktivt. Detta leder till minskad konsumtion och därigenom minskad inflation. Å andra sidan, när styrräntan sänks, sänker även bankerna sina räntor. Detta stimulerar människor och företag att öka sin konsumtion, vilket kan leda till ökad inflation. Styrräntan är således ett viktigt verktyg för att reglera ekonomisk aktivitet och påverka inflationens nivå.

Riksbankens styrränta

Riksbanken möts 5 gånger per år för att eventuellt korrigera styrräntan. Under 2023 har riksbanken höjt styrräntan från 2,50 till 3,50. Så vad är styrräntan idag? I skrivande stund (Juni 2023) är Riksbankens styrränta på 3,5 %. Styrräntan förväntas höjas ytterligare 0,25 procentenheter när de sammanträder den 29 Juni. 

Så påverkar styrräntan dig

Styrräntan går ju som sagt hand i hand med inflation och det svenska ekonomiska läget. Det innebär att styrräntan även kan påverka dig som inte har bolån, lån eller sparkonto med ränta. När styrräntan är hög sänks konsumtionen och det blir tuffare för hushållen att betala sina bolån och lån. En effekt av detta kan också vara att företag säljer mindre och tvingas varsla personal. Styrräntan påverkar därmed oss alla. 

Spartips när styrräntan höjs

När styrräntan höjs och dina lånekostnader går upp (för dig som har rörlig ränta) så kan det vara särskilt aktuellt att se över dina kostnader och spara in där det går. En klassiker är förstås att byta ut ute-lunchen mot en matlåda och handla matvaror efter säsong. Ett tips som kanske inte är lika välkänt är att jämföra försäkringar. Oftast betalar man bara sin försäkringspremie varje år utan att tänka efter men faktum är att du ofta kan spara flera tusenlappar på ett knapptryck. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen