Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad drar mest el i en lägenhet?

Driftkostnader för en lägenhet varierar beroende på elanvändning. Läs om vad som drar mest el och hur du kan minska din elförbrukning.

Skriven av Josefine

Publicerad 21 juni, 2023. Uppdaterad 12 januari, 2024.

Lysande lampa som inte drar så mycket ström och som ej drar mest el i en lägenhet

Det här drar mest el i en lägenhet

  • Spis

  • Kyl- och frys

  • Diskmaskin

  • Torktumlare

  • Tvättmaskin

  • Golvvärme

  • Element

  • Elektronik i Stand-by

När du bor i en lägenhet finns det flera energibovar att hålla koll på. Den största andelen av elförbrukningen sker i köket genom matlagning, kyl- och frysförvaring samt diskmaskinen. Andra stora strömtjuvar inkluderar element, eldriven golvvärme, eldriven handdukstork, tvättmaskin och torktumlare. Även hemelektronik i stand-by-läge kan dra en hel del ström.

Genomsnittlig elförbrukning i lägenhet

En normal förbrukning för en mindre lägenhet ligger på cirka 2 000 kWh per år, medan en större lägenhet förbrukar ungefär 5 000 kWh per år. Elförbrukningen varierar över året och är vanligtvis högre under vintern på grund av uppvärmningsbehovet. Mellan november och februari förbrukar vi vanligtvis hälften av årets energi.

Sänk din el-förbrukning

Du kan överväga att optimera uppvärmningssystemet och isoleringen i lägenheten, köra fulla disk- och tvättmaskiner, byta ut energikrävande vitvaror mot mer energieffektiva alternativ, använda lågenergilampor, sänka inomhustemperaturen något och stänga av hushållsapparater istället för att låta dem vara i standby-läge. Om du har rörligt elavtal så kan det vara smart att anpassa dig efter när spotpriset är som lägst. Elavtal som till exempel Tibber har en app där du enkelt kan följa priset timme för timme. Genom att vara medveten om din elförbrukning och vidta åtgärder kan du minska dina elkostnader och göra ditt boende mer energieffektivt.

Fler sätt att spara pengar på

Happens gillar vi att spara pengar och vi vill gärna hjälpa andra att göra detsamma. Ett sätt att sänka sin månadskostnad och spara pengar på är att jämföra försäkring. På Happens kan du göra det helt kostnadsfritt. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen