Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad drar mest el i hemmet?

El och energi är ett sätt att påverka sin elräkning och sänka sina kostnader varje månad. Men vad drar egentligen mest el hemma?

Skriven av Josefine

Publicerad 28 juni, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Energitjuvar i hemmet

När det kommer till elförbrukning i hemmet är det viktigt att vara medveten om vilka apparater och vanor som kan dra mycket el och påverka elräkningen. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad som drar mest el i hemmet och ge några tips på hur du kan spara energi och pengar.

Uppvärmning och varmvatten 

Uppvärmning och varmvatten står för en betydande del av elförbrukningen i hemmet, faktiskt upp till 70% av elräkningen. Hur mycket el som används beror på olika faktorer, som typ av värmesystem och kranar. Genom att sänka temperaturen med endast en grad kan du minska kostnaderna för uppvärmning med cirka 5%. Det kan vara värt att experimentera med olika temperaturer för att hitta en lagom nivå.

Duscha smart 

Att ta långa duschar kan vara avkopplande, men det kan också dra mycket varmvatten och energi. En dusch på femton minuter förbrukar cirka 180 liter varmvatten. Genom att minska duschtid till fem minuter kan du spara både vatten och energi. Ett snabbt hårshampo och en kort massage räcker för att njuta av duschen samtidigt som du sparar resurser.

Tvätt- och diskmaskin 

När det kommer till tvätt och disk är det bäst att använda maskinerna på rätt sätt. Försök att fylla maskinerna helt för att undvika onödig energiförbrukning. Många moderna maskiner har även sparprogram som kan användas för mindre smutsiga kläder eller köksredskap. Undvik att skölja tallrikarna innan de placeras i diskmaskinen för att spara vatten. Genom att använda maskinerna effektivt kan du minska både vatten- och energiförbrukningen.

Om man också har en torktumlare hemma så bör man se upp med att inte använda den för mycket. Torktumlaren är en av de största energitjuvarna i hemmet. Det tar tre gånger så mycket energi att torka kläder i torktumlaren jämfört med att låta dem hänga och torka. 

Golvvärme och handdukstork 

Att ha golvvärme och handdukstork igång året runt kan dra mycket energi. Genom att stänga av golvvärmen när den inte behövs och låta handdukstorken vara avstängd när handdukarna är torra kan du spara betydande mängder energi, upp till cirka 6000 kWh per år för en 30 kvm golvvärme.

Undvik standby-läge 

Apparater som står i standby-läge kan dra betydande mängder energi om de inte stängs av ordentligt. Att ha många apparater i standby-läge kan utgöra upp till 10% av hushållets totala elförbrukning. Genom att använda grenuttag med avstängningsfunktion kan du enkelt stänga av flera apparater på en gång.

Kolla belysningen 

Att vara medveten om vilka lampor som är tända och släcka dem när de inte behövs kan bidra till att spara energi. Gamla glödlampor bör bytas ut mot mer energieffektiva alternativ, som LED-lampor, för att minska elförbrukningen.

Sänk din elförbrukning

Genom att vara medveten om vad som drar mest el i hemmet kan du spara energi och pengar. Sänk temperaturen, använd apparater effektivt och var sparsam med vatten och el så kan du göra en positiv miljöpåverkan samtidigt som du minskar din elräkning. Idag finns det flera smarta tjänster och appar som kan hjälpa dig att hålla koll på din elförbrukning timme för timme, som till exempel Tibber och Greenely.

Sänk dina försäkringskostnader

Ett annat sätt att spara pengar på är att sänka dina kostnader för dina försäkringar. Kanske har du en hemförsäkring som strax ska förnyas eller en helförsäkring som egentligen kan vara en halvförsäkring. Oavsett vilka försäkringar du har så kan det vara en god idé att jämföra sina försäkringar för att se om man exempelvis kan hitta ett mer omfattande skydd för samma pris eller till och med billigare.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen