Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad ingår i en reseförsäkring?

Du ska ut och resa och vill se till att du är rätt försäkrad, men vad ingår egentligen i en reseförsäkring? Här reder vi ut vanliga frågor.

Skriven av Cornelia

Publicerad 12 juli, 2022. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Olika typer av reseförsäkringar

Vi börjar med att titta på vad det finns för olika typer av reseförsäkringar, innehållet skiljer sig en del mellan dessa.

Den allra vanligaste typen av reseförsäkring och den som de flesta har, är reseförsäkring som du får via hemförsäkringen. Ett reseskydd ingår i alla hemförsäkringar, men exakt vad som täcks kan skilja sig en del mellan de olika försäkringsbolagen. Det finns också separata reseförsäkringar, som också kallas för utökade reseförsäkringar. Ibland kan de tecknas som tillägg till din hemförsäkring, men det går också att teckna reseförsäkringar hos separata reseförsäkringsbolag. Bland de separata reseförsäkringar finns reseförsäkringar anpassade för specifika situationer, till exempel extremsport.


reseförsäkring, par vid berg

Det här ingår i reseskyddet via hemförsäkringen

Innehållet i den reseförsäkring som finns via din hemförsäkring är faktiskt ganska täckande. Här är det som ingår via din hemförsäkring:

 • Sjukdom, olycksfall och dödsfall
  Om du på resan blir sjuk eller råkar ut för en olycka kan du få ersättning för vård och sjukhuskostnader. Om du skulle dö får dina anhöriga även ersättning för att kunna transportera dig hem. Om du är sjuk innan du åker kan du behöva göra en medicinsk hälsoundersökning för att din reseförsäkring ska gälla.

 • Katastrof
  Om det skulle bryta ut en katastrof som krig eller en naturkatastrof ges ersättning för evakuering tillbaka till Sverige, eller en annan säker plats. För att försäkringsbolagen ska godkänna detta krävs ofta att UD avråder från resor till det landet. Merkostnader vid evakuering ersätts även, oftast med ett maxbelopp om 10 000 kr per person. När det kommer till epidemi eller pandemi skiljer villkoren sig åt mellan olika försäkringsbolag, så läs på vad som gäller för just din försäkring.


 • Överfall med mera
  Om du skulle råka ut för ett överfall, som misshandel, kan du få ersättning. I reseförsäkringar ingår även ett rättsskydd som ger ersättning för rättsliga kostnader, till exempel för att anlita ett juridiskt ombud, samt ansvarsskydd ifall någon skulle rikta skadestånd mot dig. Allt det här gäller alltid vid resor i Norden, men hos vissa bolag finns begränsningar om du reser till andra länder. Läs i villkoren vad som gäller för ditt. Det ingår även alltid ett egendomsskydd som täcker stöld, men endast under vissa förutsättningar.

 • En nära anhörig blir sjuk
  Du kan få en betald hemresa om en nära anhörig blir väldigt sjuk eller om dina saker (egendom) hemma skulle skadas kraftigt.

 • Förseningar Det ingår ett visst skydd för person-, bagage-, och flygförseningar. Till exempel om ditt bagage blir försenat, eller om flyget blir inställt..

  Om flyget blir försenat finns lite olika typer av ersättningar att (ibland) få ut. Det skiljer sig åt mellan hemförsäkringar men ibland kan du få ut ersättning om flyget är försenat med ett visst antal timmar, som då ökar med tiden planet är försenat, upp till ett visst maxbelopp. Ibland kan du också få ut ersättning direkt från flygbolaget eller från din kortförsäkring. Ja vi vet, tusen olika parametrar att hålla koll på.

  Ungefär liknande villkor gäller om bagaget är försenat, men det skyddet ingår oftast bara i mer omfattande hemförsäkringar.

 • Förstörda semesterdagar
  Om din semester blir förstörd på grund av att du blir sjuk kan du får ersättning för ‘förlorade semesterdagar’. Ett krav är dock att du ska ha varit inskriven på sjukhus eller ha ordinerats vila av en läkare. Om det gäller ett barn som är under 12 år finns ofta ersättning även för en vuxen.
Det här ingår i separata reseförsäkringar

En separat reseförsäkring är en försäkring som du bör teckna när reseskyddet via din hemförsäkring inte är tillräckligt, eller om du helt enkelt inte har en hemförsäkring. Det finns olika typer av separata reseförsäkringar, med olika tillägg för att passa specifika situationer.

 • Resestartskydd

  Med resestartskydd menas att du kan få ersättning för att komma ikapp din ut- eller hemresa om du till exempel missat flyget för ditt tåg blev försenat på väg till flygplatsen. 

 • Personförsening

  Liknande resestartskyddet kan du få ersättning om du missar din avresa på grund av att ditt allmänna färdmedel blir inställt och du blir försenad till ditt resemål. 

 • Försenat bagage och skadat bagage

  Du kan få ersättning om ditt bagage blir skadat eller försenat. Du kan även få ersättning vid vissa stölder, till exempel om en tjuv bryter sig in på ditt hotellrum och tar saker. Det finns ofta ett maxbelopp av vad som ersätts och specifika förutsättningar
Sen finns det vissa saker som oftast tecknas som tillägg, eller endast ingår i vissa specifikt anpassade reseförsäkringar. Det är för att täcka upp skydd där din egna försäkring inte är tillräcklig.Det här ingår vanligen inte i reseförsäkringar (fast du kanske trodde att det gör det)

Ja såklart finns det massa saker som inte ingår i en reseförsäkring, men här listar vi undantag som vi kanske inte alltid tänker på, eller till och med tror ingår i våra reseförsäkringar. 


 • Riskfyllda aktiviteter eller extremsport
  De allra flesta försäkringar, oavsett om det är en hemförsäkring eller separat reseförsäkring ger i grunden inte ersättning vid riskfyllda aktiviteter. Vad som klassas som en riskfylld aktivitet skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen, men det är exempelvis surfing, bungyjump, klättring och skidåkning. Det finns separata försäkringar anpassade för sporter som dessa, eller ibland kan det tecknas som tillägg. 

 • Gravid över vecka 28

  Vårdkostnader för dig som är gravid fram till vecka 28 täcks av de flesta försäkringsbolag, men över vecka 28 krävs oftast att du tecknar en separat gravidförsäkring. Vad som gäller när det kommer till barnet i magen skiljer sig åt mellan olika bolag, så tänk på att läsa villkoren för vad som gäller för just ditt försäkringsbolag. 

 • Avbeställningsskydd

  Om du behöver avboka din resa finns det något som kallas avbeställningsskydd, där du då kan få ut ersättning. Det ingår oftast inget avbeställningsskydd i de separata reseförsäkringarna eller hemförsäkringarna, däremot ingår det ofta i försäkringen du får när du betalar med kontokort. Det finns också separata avbeställningsskydd du kan teckna, eller lägga till som tillägg till dina tidigare reseförsäkringar.


 • Studera eller arbeta utomlands

  Reseförsäkringar via hemförsäkringen och separata reseförsäkringar täcker bara 'i egenskap av dig som turist' vilket innebär att om du är utomlands i ett annat syfte, behöver du en annan typ av försäkring. Det finns separata försäkringar för dig som ska studera eller jobba utomlands. 

En bild från en resa på en tom väg


Det finns massa olika faktorer att hålla koll på när du ska teckna reseförsäkring, men vi hoppas att du nu har blivit lite klokare när det kommer till vad som faktiskt ingår. Du kan alltid jämföra innehåll och pris på olika reseförsäkringar för att hitta den som passar dig bäst, här på happens.se.


Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen