Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad kostar det att ha en hund?

6000 kr kostar bara hundmaten per år och då har vi inte räknat in oförutsedda kostnader. Undrar du vad det kostar att ha en hund? Läs vidare!

Skriven av Josefine

Publicerad 06 mars, 2023. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Hur mycket kostar en hund per år?

Beroende på flera olika faktorer så kan kostnaden för en hund skilja sig mycket. Om du har en större hund som äter mycket eller en onödigt dyr hundförsäkring så betalar du rimligen mycket mer än en person med en mindre hund och en billig och prisvärd hundförsäkring. En hund kan därför kosta allt mellan ett par tusenlappar upp till 20 000 kr per år.

Happens desktop hemsida logo

Se om du kan spara pengar!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder


Att köpa hund

Det finns inget allmängiltigt svar på frågan hur mycket det kostar att köpa en hund eftersom att olika raser kostar olika mycket. Det skiljer sig också i pris om du köper en blandras eller om du tar hand om en hund för omplacering. Då är priset ofta lägre. Oavsett vilken hund du köper får du räkna med att betala minst 5000 kr och i många fall närmare 30 000 kr om det är en renrasig hund med stamtavla. Tänk på att du inte kommer att spara pengar på att köpa en billig hund som är dåligt avlad från en oseriös uppfödare. Det dyker ofta upp ytterligare kostnader kopplat till hundens dåliga hälsa. 


Kostnader för en valp

Hundens första år kostar ofta dubbelt så mycket som den genomsnittliga kostnaden per år för att ha hund. Valpen växer snabbt under sitt första år och man behöver byta ut sele, koppel och hundsäng med jämna mellanrum. När valpens tänder växer och det kliar är det inte helt ovanligt att de tuggar sönder leksaker, mattor och kuddar som man då tvingas ersätta. 


Utgifter för en hundvalp:

 • Vaccinationer

 • Försäkring

 • Sele/halsband + koppel

 • Matskål

 • Hundbädd

 • Hundleksaker

 • Valpkurs

Hur mycket kostar en hund per månad?

En hund kostar i genomsnitt mellan 800-1000 kr per månad. Den här siffran kan förstås skilja sig åt mellan raser, om din hund har andra särskilda behov eller sjukdomar samt om du drar på dig extra kostnader såsom hjälp med kloklippning, hundtrimning eller hunddagis. 


När en hund inte längre är en valp är det inte lika dyrt som det första året. En vuxen hund behöver fortfarande hundmat och tillbehör, men eftersom att hunden har slutat växa behöver man inte byta ut sakerna lika ofta. Men hur dyrt är det att ha hund? Svaret kan skilja sig mellan olika hundar, behov och personlig preferens. En Chihuahua äter inte lika mycket hundmat som en Golden Retriever och har man en ännu större hund än så, till exempel en Grand Danois, så går det förstås åt ännu mer hundfoder. Det kan också skilja sig mellan raser då en del raser har problem med allergi eller tänder som kräver extra vård eller ett specialfoder. En genomsnittlig kostnad är därför svårt att uppskatta men räkna med att du behöver köpa hundfoder varje månad för 300-700 kr. 


Ofta vill vi också belöna våra fyrbenta kompisar med lite gott hundgodis och det kostar förstås också. Här är det dock väldigt individuellt hur mycket godis man köper samt vilket märke och vilken sort. En genomsnittlig kostnad för hundgodis varje månad kan därför vara från 100 kr upp till 400 kr. På ett helt år får du därför räkna med att hundgodis kommer att kosta mellan 1200-4800 kr. 

Varje år behöver du vaccinera din hund mot kennelhosta och kostnaden kan variera mellan olika veterinärkliniker. Rent generellt brukar det kosta mellan 300-700 kr för ett vaccinationsbesök. 

Den kanske absolut tråkigaste kostnaden med att ha hund är hundbajspåsar. De tar alltid slut och det går åt flera per dag. Hundbajspåsar är dock billiga och utgör en bråkdel av kostnaden för att ha hund. En rulle med 50st hundbajspåsar brukar kosta mellan 10-50 kr och du får nog räkna med att behöva köpa minst en rulle per månad. 

Om du arbetar på dagtid och inte har möjlighet att ta med dig din hund till jobbet kan en dagmatte vara aktuellt. Beroende på vart du bor i landet så kan priset skilja sig rejält. Hunddagis 5 dagar i veckan i Stockholm kostar ofta minst 5000 kr i månaden. Om du däremot bor i Borås kan du räkna med en lägre kostnad runt 2000 kr i månaden. Om du kan jobba hemifrån ett par dagar i veckan och endast behöver hunddagis 2-3 dagar kan du få ner kostnaden till hälften. 

Hundförsäkring kostar förstås också ett par hundralappar varje månad. Det här skiljer sig också åt mellan olika hundraser, hundens ålder, vilket veterinärvårdsbelopp man vill ha samt vilken försäkring man väljer. För att få ner din kostnad rekommenderar vi därför alltid att du jämför hundförsäkring innan du tecknar

Happens desktop hemsida logo

Jämför både pris och villkor för hundförsäkringar!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Veterinärkostnad för hund

Om din hund blir sjuk kan det bli riktigt dyrt att gå till veterinären. Många djurförsäkringsbolag jobbar därför i förebyggande syfte så att du och din vän slipper åka dit i onödan. Kostnaden för ett veterinärbesök skiljer sig markant mellan olika veterinärkliniker samt för vilka symptom eller sjukdom man söker djurvård för. Har man dessutom en hundförsäkring så slipper man betala hela summan själv och man betalar endast en fast och rörlig självrisk. 

Vanliga sjukdomar som kan drabba din hund:

 • Livmoderinflammation 

 • Tandutdragning

 • Grå starr

 • Bruten klo

 • Analsäcksinflammation

 • Urinsten


Vanliga veterinärkostnader 2023


Kostnad för operation på hund skiljer sig beroende på hur svårt ett ingrepp är. Om din tik får livmoderinflammation kan veterinärvård kosta allt från 15 000 kr upp mot 60 000 kr eller mer. Allt beror på hur illa situationen är samt om hunden behöver opereras eller ej.

En annan vanlig orsak till att hundägare söker veterinärvård är om deras hund har problem med tänderna. I värsta fall behöver man dra ut en tand och då behöva betala en räkning på flera tusenlappar. Om man behöver dra ut flera tänder på hunden kostar det förstås mer och det är inte ovanligt att fakturan landar på runt 10 000 kr. 

Att hundar får problem med knäna är också vanligt. Oavsett hur allvarlig skadan blir så behövs rehabilitering för att hunden ska tillfriskna. Det kan bli mycket dyrt om hunden behöver opereras för korsbandsskada. Diskbråck är en annan dyr operation för hund som kan kosta omkring 25 000 kr eller mer. 

Klobrott innebär skador på din hunds klor. Det kan vara en spricka i klon eller att den gått sönder helt. Då behöver man kontakta veterinär för att få hjälp så att klon kan återställas och läkas ordentligt. Kostnaden för behandling av klobrott är ofta runt 3000 kr men i vissa fall kan det kosta så mycket som 14 000 kr.

En del hundar har ärftliga anlag för grå starr (katarakt). Grå starr kan även uppstå hos hund med annan ögonsjukdom eller trauma. Kostnaden för en gråstarrs-operation för hund varierar hos olika veterinärkliniker men räkna med att få betala minst 15 000 kr per öga. 

Analsäcksinflammation är mycket vanlig hos hund och kan ofta märkas genom att hunden drar rumpan efter sig i backen. Analsäckarna behöver då tömmas och även om du kan göra det själv så är det alltid bäst att rådfråga veterinär då det kan röra sig om en allvarlig inflammation. Att få hjälp hos veterinär för analsäcksinflammation hos hund kostar ofta under 2000 kr.

Urinsten hos hund kan bli en dyr kostnad. Det är därför viktigt att se till att rasta hunden tillräckligt med jämna mellanrum. Behandling för urinsten hos hund hos veterinär kan kosta mellan 9000-25 000 kr. 

Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Övriga kostnader för hund:


EU-pass kostnad

Om du ska ut och resa med din hund behöver du ett EU-pass. Ofta kostar det runt 500 kr hos veterinären. Däremot behöver din hund vara ID-märkt med chip. Om din hund inte är det så behöver du bekosta detta själv. Likaså gäller särskilda vaccinationer som krävs för ditt resmål.


Kastrera hund kostnad

Kostnaden för att kastrera en hanhund eller tik skiljer sig mellan kirurgisk kastrering och kemisk kastrering. Kostnaden för kirurgisk kastrering är högre och rör sig ofta mellan 4000-7000 kr. Det är dyrare att kastrera en tik än att kastrera en hanhund. En kemisk kastrering är något billigare eftersom att den inte är permanent. Vid kemisk kastrering ger man en dos som håller i 6 eller 12 månader. Kemisk kastrering behöver sedan fyllas på om man önskar fortsatt effekt. 


Kostnad avlivning hund

Att behöva avliva sin hund är något av det värsta som kan hända en hundägare. En del hundförsäkringar täcker kostnad för avlivning och/eller kremering vilket kan underlätta sorgebearbetningen då man slipper tänka på de ekonomiska kostnaderna. Att avliva en hund kostar ofta minst 1000 kr och vill man också kremera sin hund kan slutfakturan landa på mellan 3000-5000 kr. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Se om du kan spara pengar!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen