Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad kostar det att ha en katt?

Vi har sammanställt vilka kostnader du behöver ha koll på när du skaffar katt.

Skriven av Josefine

Publicerad 17 mars, 2023. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Hur mycket kostar en katt per år?

Uppskattningsvis så kostar kattmat runt 2 000 kr per år. Även kattsand kan kosta mellan 1 000 kr och 2 000 kr per år. Sedan behöver man ofta köpa tillbehör såsom matskål, kattlåda, spade och kanske ett klösträd och leksaker. 

Vad kostar en katt?

Pris för att köpa en katt kan se väldigt olika ut beroende på vilken ras du vill ha och om du köper katten från en seriös uppfödare eller inte. På Blocket har man satt en minimumgräns på 500 kr men ofta säljs katter till ett mycket högre pris. Många raskatter kostar runt 10 000 kr och en del raser såsom till exempel bengal kan kosta upp mot 30 000 kr. 

Kostnader för en kattunge

En katt kostar oftast mest det första året. Om du inte har katttillbehör sedan tidigare så blir det mycket kostnader på en gång. Från och med 1:a Januari 2023 så är det lagkrav på att alla katter ska vara ID-märkta. Den vanligaste och bästa typen av ID-märkning är med chip och det kan kosta mellan 400-800 kr. Du behöver också registrera din katt hos jordbruksverket enligt svensk lag och det kostar mellan 40-100 kr. En del uppfödare står för grundvaccinationer som din kattunge måste ha men om de inte gör det kan det kosta dig ungefär 1 000 kr

Utgifter för en kattunge:

  • ID-märkning

  • Vaccinationer

  • Försäkring

  • Matskål

  • Kattlåda

  • Kattspade

Hur mycket kostar en katt per månad?

Per månad kostar en katt mellan 150 kr och 300 kr. Kostnad för kattmat och kattsand är det som ofta kostar mest. Försäkring för din katt är inte inräknat i det priset eftersom att det kan skilja sig beroende på vilken kattras man har. Ofta får man nog räkna på att en kattförsäkring kostar mellan 60-400 kr. 

Om du utöver dessa nödvändiga kostnader också vill köpa kattgodis, leksaker, kattbädd och klösträd till din katt så går kostnaden upp ännu mer. En genomsnittlig månadskostnad för kattillbehör kan därför landa mellan 30-200 kr. 

Varje år behöver du vaccinera din katt mot kattsnuva och kostnaden kan variera mellan olika veterinärkliniker. Rent generellt brukar det kosta mellan 300-700 kr för ett vaccinationsbesök. Även vaccination för kattpest bör göras var tredje år och kan också kosta mellan 300-700 kr. 

Vanliga sjukdomar och skador som kan drabba din katt:

  • Bitsår

  • Kräkningar

  • Fraktur i skelett

Om din katt är med i slagsmål med en annan katt kan den få bitsår och andra skador. Kostnaden för veterinärvård kan bli så högt som 50 000 kr. Om man inte har försäkring måste man stå för hela den kostnaden själv. 

Om din katt drabbas av frekventa kräkningar bör du uppsöka veterinär. Ibland behövs en behandling påbörjas och det kan kosta så mycket som 30 000 kr hos veterinär. 

Om din katt fått en skada eller fraktur i sitt ben eller skelett är det viktigt att försöka hålla katten stilla. Försök inte att lägga tillbaka benet själv utan uppsök veterinär direkt. Kostnad för en benfraktur utan försäkring kan landa på 80 000 kr. 

Övriga kostnader för katt
Även om den större delen av utgifter för en katt läggs på mat, kattsand, försäkring och veterinär så kan det finnas andra kostnader som dyker upp särskilt för din katt. Nedan har vi listat ett par kostnader som kanske inte är aktuella för alla kattägare men som är vanliga för de som vill resa med sin katt eller som väljer att kastrera sin katt.

EU-pass kostnad
Om du ska ut och resa med din katt behöver du ett EU-pass. Ofta kostar det runt 600 kr hos veterinären. Likaså gäller särskilda vaccinationer som krävs för ditt resmål. Katten behöver ofta vaccineras mot rabies och det kan kosta mellan 800-1000 kr.


Kastrera hankatt

Det finns olika anledningar till varför man skulle vilja kastrera sin hankatt. Kanske är det så att du har en hankatt som du vill ha som innekatt men är rädd för att den ska revirmarkera inomhus utanför kattlådan, då kan en kastrering minska på det beteendet. Danske har du både en hankatt och en honkatt så du vill undvika kattungar. Att kastrera en hankatt på det traditionella viset kostar ofta mellan 700-1000kr beroende på vilken veterinärklinik du går till. Om du istället önskar göra en kemisk kastrering kostar det mellan 1 000-1 500 kr. En kemisk kastrering håller oftast inte längre än ett år vilket innebär att det blir en återkommande kostnad.


Kastrera honkatt

Om du istället vill kastrera en honkatt kostar det lite mer. En kastrering av en honkatt innebär ett större ingrepp då man opererar bort äggstockar och livmoder på katten. Pris för att kastrera en honkatt är ofta över 1 500 kr. En del studier har visat på att kastrerade katter lever längre då det finns mindre risk för sjukdomar vilket också är en anledning till varför folk väljer att kastrera sin katt.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen