Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Vad kostar det att ladda en elbil?

Funderar du på att skaffa en elbil och håller på att räkna ut driftkostnader? Att ladda en elbil kan kosta olika mycket beroende på en del faktorer. Vi hjälper dig reda ut kostnaderna för att ladda en elbil!

Josefine

Uppdaterad 13 juli, 2023

Publicerad 08 maj, 2023

Kostnaden för att ladda en elbil

Att köra en elbil har blivit allt vanligare i takt med att fler och fler väljer att byta ut sina bensin- eller dieselbilar mot eldrivna alternativ. Kostnaden för att ladda en elbil beror på flera faktorer, såsom batterikapacitet, elpris och laddhastighet. Generellt sett är det billigare att ladda en elbil än att tanka en bensin- eller dieselbil, eftersom el är billigare än bensin eller diesel per kWh.

Det är viktigt att notera att kostnaden för att ladda en elbil kan variera beroende på var man laddar bilen. Att ladda bilen hemma är oftast det billigaste alternativet, medan att använda en offentlig laddstation eller snabbladdare kan vara dyrare. Priset kan också variera beroende på vilken typ av laddning som används. Snabbladdning kan vara dyrare än vanlig växelströmsladdning, men också mycket snabbare.

För att få en uppfattning om vad det kostar att ladda en specifik elbil kan man använda en onlinekalkylator för att beräkna kostnaderna. Om du planerar att skaffa en laddbox hemma kan du till exempel gå in på Tibber för att räkna ut hur mycket det skulle kosta att ladda din bil. 

Pris per mil för en elbil

Enligt en studie från 2020 av Transportstyrelsen kostar det i genomsnitt mellan 1,75 och 3,5 kronor per mil att köra en elbil beroende på bilmodell, elpris och laddhastighet. För en småbil som Volkswagen e-Up! kostar det ungefär 1,75 kronor per mil att ladda, medan en större elbil som Tesla Model X kan kosta upp till 3,5 kronor per mil.

Sammanfattningsvis är kostnaden för att ladda en elbil beroende på flera faktorer, inklusive bilmodell, elpris och laddhastighet. Generellt sett är det billigare att ladda en elbil än att tanka en bensin- eller dieselbil. Att ladda bilen hemma är oftast det billigaste alternativet, medan att använda en offentlig laddstation eller snabbladdare kan vara dyrare. För att få en mer exakt uppfattning om kostnaderna kan man använda en onlinekalkylator för att beräkna kostnaderna baserat på bilmodell, elpris och laddtid.

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.