Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad kostar en bilförsäkring?

Priset för en bilförsäkring kan skilja sig mycket baserat på olika faktorer. Läs vidare och se hur mycket en bilförsäkring kostar.

Skriven av Josefine

Publicerad 06 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Hur mycket kostar en bilförsäkring?

En bilförsäkring kostar i genomsnitt 4 500 kr per år men det finns flera faktorer som påverkar priset för din försäkring. Om du bor på landsbygden, har haft körkort i många år och har en bilmodell som inte är alltför dyr att reparera är chansen stor att ditt pris för en bilförsäkring blir lägre än så. Om du dessutom är ute efter en trafikförsäkring och inte vill ha en halvförsäkring eller helförsäkring så är priset också lägre då en helförsäkring på en bil kostar i genomsnitt mellan 6 000 kr och 10 000 kr.

Det finns förstås inte ett enda svar på hur mycket en bilförsäkring kostar eftersom att priset sätts individuellt utifrån flera faktorer och det dessutom skiljer sig beroende på vilken typ av bil du vill försäkra. En bilförsäkring kan kosta allt ifrån ett par hundralappar till ett par tusen i månaden. Därför är det viktigt att jämföra bilförsäkring så att du vet vad en bilförsäkring kostar för dig och din bil. 

Bilförsäkring pris

Pris för bilförsäkring kan skilja sig väldigt mycket bland försäkringsbolagen och ibland så mycket som flera tusenlappar. Alla försäkringsbolag har olika riskgrupper och pris för bilförsäkring kan vara olika på olika bilmodeller. Även om du har köpt en begagnad bil väldigt billigt så kan ett försäkringsbolag mena på att marknadsvärdet är högre och ge dig en högre premie.

Skillnad på trafik-, halv- och helförsäkring

Priset för en bilförsäkring kan skilja sig bland olika omfattningar på försäkringen. Ett större skydd kostar förstås mer än ett mindre skydd. Ibland kan man få samma pris för en trafikförsäkring som en helförsäkring hos olika försäkringsbolag. Det är därför viktigt att jämföra bilförsäkring så att man vet att man får ett rimligt pris och rätt skydd. I vissa fall är det onödigt att ha en halvförsäkring eller helförsäkring på sin bil, till exempel då man har en bil som är äldre än eller har gått fler mil än det som täcks av skydd för maskinskada eller om bilen är så gammal så det troligtvis blir att skrota bilen vid skada. 

Vad kostar en trafikförsäkring?

En trafikförsäkring kan ofta vara väldigt billig om man har en äldre bil och är en förare som är äldre än 25 år. En trafikförsäkring kan kosta så lite som en tusenlapp per år.

Vad kostar en halvförsäkring?

En halvförsäkring kan kosta så lite som ett par tusenlappar per år. Det är därför viktigt att du jämför bilförsäkring och hittar ett försäkringsbolag som kan ge dig ett bra pris. Om du inte gör det kan du behöva betala flera tusenlappar mer i premie. Kom ihåg att den billigaste försäkringen inte alltid är den bästa. Det är viktigt att jämföra inte bara priset, utan också täckningen och villkoren som erbjuds av olika försäkringsbolag för att hitta den försäkring som passar dig och din bil bäst.

Vad kostar en helförsäkring?

Beroende på bilmodell, vart du bor, hur gammal du är och vilka självrisker du väljer så kan en helförsäkring kosta mellan 6 000 kr och 12 000 kr per år. Om du har riktigt otur kan det ibland bli mycket dyrare än så. Om du till exempel har en dyrare bilmodell så kan det vara värt att fundera över om en märkesförsäkring kan vara ett bättre alternativ för dig. 

Självrisk under 25 år

Många försäkringsbolag tar ut en dyrare självrisk för den som är under 25 år gammal men det finns en del försäkringsbolag som inte gör det. Då är trafiksjälvrisken ofta mellan 1 000 kr och 2 000 kr om man inte själv valt en högre självrisk för att få ner premien. 

Vad kostar en bilförsäkring för mig?

För att se vad en bilförsäkring kostar för dig behöver du göra en jämförelse. Allra lättast är att jämföra försäkring på Happens eftersom att du då kan jämföra villkor och pris på samma gång. 

Varför är min bilförsäkring så dyr?

Alla försäkringsbolag sätter sina priser utifrån skadestatistik samt vilken kundprofil de önskar försäkra. Ofta är det som dyrast att försäkra en bil om man är ung eller om man inte har haft körkort särskilt länge. Det kan även vara så att bilen du vill försäkra är en högrisk bil eller av en dyrare modell och försäkringsbolaget som du kollar pris hos vanligtvis inte försäkrar dyrare bilar. Då får man ofta ett dyrare pris för sin bilförsäkring.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen