Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vad täcker Agria Kattförsäkring?

Många känner till Sveriges största bolag på djurförsäkringar och det kanske också är därför så många väljer att teckna sin kattförsäkring hos Agria.

Skriven av Josefine

Publicerad 13 februari, 2023. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Agria har endast en typ av försäkring och det är Agria Kattrasförsäkring. Däremot skiljer sig ersättningsnivå, självrisk och vilka skador som täcks beroende på om du väljer ett lägre eller ett högre belopp samt om du tecknar tilläggsförsäkringar eller inte. 

Oavsett vilken kattförsäkring du väljer hos Agria så ingår alltid:

 • Gratis veterinärbesök i mobilen

 • Dolda fel

 • Samma ersättningsbelopp hela kattens liv


Vanliga frågor om Agria Kattförsäkring:

Måste min katt vara vaccinerad för att kunna försäkras?

Nej, din katt behöver inte vara vaccinerad men däremot finns vissa begränsningar för vad som täcks av försäkringen om din katt inte är tillräckligt vaccinerad enligt rekommendationer i FASS Djurläkemedel.


Går det att försäkra en gammal katt?

Ja, Agria har ingen övre åldersgräns för hur gammal en katt maximalt kan vara så du kan teckna en ny försäkring för en gammal katt. Det finns flera försäkringsbolag än Agria som försäkrar katter oavsett ålder. Vill du jämföra fler försäkringsbolag som erbjuder försäkring för äldre katter? Fyll i din katts födelsedatum och jämför här!

Måste jag ha ett veterinärintyg?

Ja, i vissa fall behöver du ha ett veterinärintyg för att kunna teckna en kattförsäkring hos Agria.

Du behöver ett veterinärintyg om:

 • Din katt har ett livförsäkringsbelopp (Marknadsvärde) högre än 15 000 kr

 • Om katten är importerad från ett land utanför norden, inom de senaste fyra månaderna


Varför ska jag ha livförsäkring på min katt?

Om du vill få ersättning för din katt om den dör, insjuknar eller skadar sig så svårt att den måste avlivas så ska du ha en livförsäkring på din katt. Du får ersättning för marknadsvärdet av din katt men det gäller inte om din katt blir bortsprungen eller stulen. 

Vad täcker Agria kattförsäkring?

Beroende på vilken skyddsnivå du väljer för din katt så täcker Agria kattförsäkring olika mycket. Du kan ha 30 000 kr, 60 000 kr eller 120 000 kr som veterinärvårdsbelopp när du väljer Agria Kattrasförsäkring. Din fasta självrisk kan vara antingen 2 400 kr eller 3 300 kr. Vad gäller den rörliga självrisken så kan du antingen ha den på 25% för att få ett lite billigare pris på din försäkringspremie eller på 15% för att inte behöva stå för lika stor del av kostnaden om din katt skulle bli sjuk och behöva veterinärvård.

Självriskperioden är alltid 135 dagar vilket innebär att du endast behöver betala den fasta självrisken en gång även fast din katt blir sjuk igen inom ramen för 135 dagar. Agrias självriskperiod är varken bland de bättre eller sämre då det finns försäkringsbolag som erbjuder både mer och mindre. Det finns dock betydligt fler försäkringsbolag som erbjuder en längre självriskperiod än Agria och en del kräver endast en självrisk per år.

Om din katt behöver fysisk rehabilitering så som till exempel simning, massage, stretchning och löpa på treadmill så ingår det i alla Agrias kattförsäkringar upp till 6 000 kr utöver det ordinarie försäkringsbeloppet. Du kan även få ersättning för receptbelagd medicin för din katt och det regleras i villkor då det finns rasspecifika begränsningar, med andra ord behöver du kolla upp så att din kattras har det skydd du behöver och förväntar dig.

Kostnad för strålning och cellgifter ingår om din katt skulle behöva det. Även om din katt får en sjukdom eller skada som kräver magnetröntgen (MR), datortomagrofi (CT) och Scintigrafi så kan du få ersättning för det men då behöver du först få det godkänt av Agria.

Agria har en egen app, Agria Vårdguide, där de erbjuder kostnadsfria videosamtal med veterinär för alla som har en djurförsäkring hos de vilket kan vara skönt när man känner sig osäker på om man måste åka in med sin katt till veterinären eller inte.


Det här ingår i Agria Kattförsäkring:

 • Veterinärvård Valbart belopp upp till 60 000 kr eller 120 000 kr

 • Mediciner upp till 6 000 kr eller 10 000 kr beroende på kattras

 • Fast självrisk Valbart 2 400 kr eller 3 300 kr

 • Rörlig självrisk Valbart 25% eller 15%

 • Självriskperiod 135 dagar

Vilka skador täcks inte av Agria kattrasförsäkring?

Om din katt får kattpest (parvovirus) eller kattsnuva (herpes- och calicivirus) och inte är tillräckligt vaccinerad enligt rekommendationer i FASS Djurläkemedel så täcks inte behandlingen för dessa sjukdomar.

Beteenderubbningar, lynnesfel eller andra ovanor täcks inte av Agria Kattförsäkring vilket innebär att du måste bekosta detta själv. Däremot finns det andra försäkringsbolag som ersätter behandling för beteenderubbningar så om det är ett skydd du vill ha i din kattförsäkring tycker vi att du ska jämföra kattförsäkringar här och hitta ett bolag som täcker det.

Hos Agria har de rasspecifika begränsningar vilket innebär att om du vill försäkra din perser, exotic eller Scottic fold så finns det risk för att du inte får ersättning. Det är därför viktigt att du läser igenom villkoren eller väljer ett annat försäkringsbolag som inte har rasspecifika begränsningar för din katts ras.

Försäkringen gäller inte för tandsten, parodontit (tandlossning), tandprotes, krona, tandställning, undersökning eller behandling av TR/FORL (tandresorption) eller komplikationer till dålig mun- eller tandstatus. 

Tilläggsförsäkringar för utökat skydd

Agria erbjuder flera tilläggsförsäkringar för Agria Kattrasförsäkring vilket kan vara bra om det är något man saknar i sin försäkring men önskar lägga till. Tänk då på att premien höjs när du lägger till en tilläggsförsäkring så när du jämför försäkringar är det viktigt att du tittar på totalpriset för samma skydd. Om du till exempel hittar ett annat försäkringsbolag där Tandresorption ingår och premien är lägre än Agrias så är det bättre att välja det andra försäkringsbolaget eftersom att du då troligtvis får samma skydd till ett lägre pris. 

Medicin

Agria tilläggsförsäkring Medicin gäller för kostnader för receptförskrivna läkemedel, läkemedel för hyposensibilisering (allergenspecifik immunterapi), inhalator och insulinsprutor med upp till 6 000 kronor per försäkringsår. Beloppet är utöver det ordinarie försäkringsbeloppet som du har valt.

Tandresorption TR (FORL)

Du kan lägga till skydd för tandresorption med tilläggsförsäkringen Agria Tandresorption TR/FORL mot en extra kostnad.

Trygghet

Agria Trygghet ger ersättning om du blir sjuk och inte kan ta hand om din katt. Du får då ersättning för kattens vistelse på kattpensionat om din läkare bedömer att du inte kan ta hand om din katt. Att tänka på här är att ersättningsnivån är max 500 kronor per period som du är sjuk samt att du endast får ersättning för 75% av kostnaden och först efter den tredje dagen katten varit inskriven.

Avel

Agria Avel är en tilläggsförsäkring för dig som är uppfödare av katter och som behöver ett specifikt skydd där exempelvis fertilitetsutredning och dolda fel på kattungar ingår. 

Vilka rabatter finns det på Agria kattförsäkring?

Agria har ett flertal rabatter på sina försäkringar och du kan faktiskt kombinera flera rabatter på samma försäkring. Som högst kan du få 50% rabatt på din kattförsäkring men tänk på att det inte är någon garanti för att du får ett bra pris på din försäkring. Vi rekommenderar därför att du jämför innan du köper en försäkring.


Samlingsrabatt för hem- och hundförsäkring
Eftersom att Agria ägs av försäkringsbolaget Länsförsäkringar så får du 5% rabatt på din hundförsäkring om du har din hemförsäkring hos Länsförsäkringar.

Kattunge
Om du tecknar Agria kattrasförsäkring på din kattunge innan den fyllt 4 månader så får du 30% rabatt på försäkringspremien första året. Efter ett år går försäkringspremien upp till ordinarie pris och kattungerabatten försvinner. Se därför till att du jämför kattförsäkring på nytt när den ska förnyas efter att din kattunge fyller ett år. Vill du nyttja rabatten så går den automatiskt in när du skriver in din katts födelsedatum.

Medlemsrabatt
Om du är medlem i någon kattklubb så kan du få rabatt på din kattförsäkring. Bra att veta är dock att du endast kan nyttja rabatt från en klubb. Här går det alltså inte att kombinera rabatter. Om du är medlem i Sveriges Kattklubbars Riksförbund - SVERAK så får du 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria.

Kattklubbar som ger 10% rabatt:

 • Aby/Somaliringen

 • Bengalföreningen

 • Birmasällskapet

 • Nordiska Rexringen

 • Ragdollklubben

 • Scandinavian Ragdoll Club

 • Siames och Orientalgruppen

 • Skogkattslingan

 • The Main Club (ej Maine Coon kattklubben)

Rabatt för skadefria år
Om din katt har varit skadefri i minst två år så får du en självriskbonus för varje skadefritt år. självriskbonusen dras av från din fasta självrisk och du kan maximalt få 900 kr i ersättning vilket du får efter fyra skadefria år. Ersättningsnivån här är alltså inte så hög vilket gör att det många gånger kan löna sig att byta försäkringsbolag med en lägre försäkringspremie än att stanna kvar på Agria för att samla rabatt på skadefria år.

Fördelar med Agria kattförsäkring:

 • Kostnadsfri rådgivning av veterinär dygnet runt

 • Ingen övre åldersgräns så att du kan teckna försäkring på en gammal katt

 • Marknadsledande


Nackdelar med Agria kattförsäkring:

 • Ofta dyrast på marknaden 

 • Rasspecifika begränsningar för perser, exotic samt Scottic fold

 • Skydd för Tandresorption TR/FORL ingår ej och kostar extra


Omdömen om Agrias kattförsäkring

På Trustpilot har Agria ett genomsnittsbetyg på 4,0 av 5. Majoriteten av omdömena är antingen högsta betyg eller lägsta betyg. Det folk kommenterar mest på är trevlig kundservice, dyr försäkringspremie, att de varit kunder i många år samt att de inte fått någon ersättning.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen